Siirry sisältöön

Vakuuta kesämökkisi oikein

Kesän aikana kannattaa tarkistaa oman kesämökin vakuutuksen turvat, kun syysmyrskyt ovat vielä kaukana tulevaisuudessa. POP Vakuutuksen palvelupäällikkö Janne Virtanen opastaa kesämökkien omistajia valitsemaan mahdollisimman kattavan vakuutuksen omalle mökille.

Punainen kesä- tai saunamökki aivan järven rannalla

Pääosin suomalaiset vakuuttavat kesämökkejään hyvin. POP Vakuutuksen teettämään kyselyyn* vastanneista jopa 88 prosenttia vastaa kesämökin olevan vakuutettu. Mökin vakuutuksen turvissa saattaa monella kuitenkin olla puutteita.

Virtanen huomauttaa, että mökki kannattaa vakuuttaa vähintään yhtä kattavalla vakuutuksella kuin esimerkiksi omakotitalot.

— Riskit ovat mökeillä samoja ja joissain tapauksissa vielä suurempiakin kuin kaupunkitaajamassa olevissa omakotitaloissa. Esimerkiksi kovat myrskyt tekevät monesti enemmän tuhoa mökkiympäristöissä kuin kaupungeissa, sillä järveltä puhaltava kova tuuli voi kaataa suuriakin puita. Jos mökki jää puun alle, tuhot voivat olla melkoiset, Virtanen sanoo.

Salamat tavallisia tuhon aiheuttajia

Tässä vaiheessa kesää on hyvä aika tarkistaa oman mökkivakuutuksen sisältö ja varmistaa, että vakuutuksessa on ainakin luonnonilmiöturva, sillä syys- ja talvimyrskyt ovat vielä edessäpäin.

— Syksyn ja alkutalven myrskyt ovat niitä pahimpia, sillä maa ei ole vielä jäätynyt ja kosteassa maaperässä puut kaatuvat juurineen helpommin, Virtanen täsmentää.

Virtanen suosittelee sisällyttämään mökin vakuutukseen myös rikkoutumisturvan.

— Mökeillä on tavallista, että salamat aiheuttavat tuhoa. Monesti vakuutusyhtiöiden luonnonilmiöturvat korvaavat myrskyvahinkojen lisäksi vain salaman suoraan pirstoman omaisuuden, joten luonnonilmiövakuutuksen lisäksi kannattaa muistaa rikkoutumisturva. Se kattaa välittömät sähkölaitevahingot, jotka aiheutuvat esimerkiksi salaman aikaansaamasta oikosulusta tai ylijännitteestä.

Vakuutus joka rakennukselle

Jos tontilla on useita rakennuksia, kannattaa tarkistaa, että kaikki ovat varmasti vakuutettuina. Päärakennuksen vakuutus kattaa kaikki tontilla sijaitsevat alle 5 neliömetrin kokoiset rakennukset, tätä suuremmat tarvitsevat oman erillisen vakuutuksen. Veden äärellä mökkeilevien kannattaa muistaa, että laituri ei sisälly mökin vakuutukseen, eikä sille ole saatavilla omaa vakuutusta suuren riskin takia.

Virtanen muistuttaa myös, että mökin varustetaso, rakenteelliset ja tekniset ominaisuudet sekä käyttömäärä saattavat vaikuttaa vakuutuksen valintaan.

— Usein mökille riittää vapaa-ajan asunnolle tarkoitettu vakuutus. Jos mökki on ympärivuotisessa käytössä, se tulee vakuuttaa asuinrakennuksena, Virtanen sanoo.

Irtaimiston vakuutus arvon mukaan

Irtaimisto, kuten huonekalut, kodinkoneet ja kiinteät kalusteet, vakuutetaan erikseen. Mökkien irtaimiston arvossa saattaa olla suuriakin eroja. Jotkut vievät kesämökille kotoa ylijääneitä vanhoja kalusteita ja tavaroita siinä missä etenkin uusien mökkien omistajat haluavat myös kalusteiden olevan upouusia. Kannattaa siis huolehtia, että vakuutusmäärä vastaa irtaimiston arvoa.

Jos mökillä käy harvemmin, Virtanen huomauttaa, että arvotavaran ei kannata antaa olla pitkään yksikseen ilman valvontaa. Yksinäiset mökit ovat tunnetusti varkaiden suosiossa.

— Arvokkaimmat esineet kannattaa ottaa mukaan, jos tietää, että mökiltä ollaan poissa pidempi aika, eikä mökillä ole asianmukaista valvontalaitteistoa, Virtanen toteaa.

Kun kesämökin vakuutus on kunnossa, voi mökkeillä levollisin mielin. Ja mikäs sen mukavampaa, kuin ottaa mökkilomalla rennosti!

*Kyselyn toteutti POP Vakuutuksen toimeksiannosta tutkimusyhtiö M3 Research huhtikuussa 2017. Kyselyyn osallistui 1000 suomalaista aikuista eri puolilta Suomea, iältään 18−65-vuotta.

Lisätiedot ja mediayhteydet

Jasmina Mero

Jasmina Mero

Markkinointi

  • jasmina.mero@suomenvahinkovakuutus.fi