Siirry sisältöön

POP Vakuutus: Liian innokas omatoimimetsuri voi aiheuttaa kymmenien tuhansien eurojen vahingot

Sähkön hinnan nousu, polttopuun hintojen kohoaminen ja kuivan polttopuun puute on saanut monet miettimään puiden kaatamista omalta tontilta. Omatoimiseen puunkaatoon liittyy kuitenkin riskejä, joita kokematon puunkaataja ei välttämättä tule ajatelleeksi.

Punainen kesä- tai saunamökki aivan järven rannalla

Osaamaton puun kaataminen voi pahimmillaan johtaa kymmenien tuhansien eurojen vahinkoihin

Kovin yleinen harhaluulo on, että puita saa omalta tontilta kaataa aina ilman lupaa, vaikkakaan näin ei automaattisesti ole. Haja-asutusalueita ja taajama-alueen puunkaatoa määrittelee eri lupatekijät ja lupa-asiat on hyvä tarkastaa oman asuinkunnan rakennusvalvonnasta.

Jos POP Vakuutuksen korvauspalveluista kysytään, liittyy tyypilliseen puunkaatoon innokas omatoimimetsuri, vaillinaiset varusteet ja yläkanttiin arvioidut taidot.

"Vahingoissa, jotka liittyvät puunkaatoon se oma osaaminen on ehkä yliarvioitu. Aletaan tekemään sen enempää ajattelematta jotain, mikä saattaa näyttää ulospäin helpolta, mutta ei välttämättä olekaan," POP Vakuutuksen korvauspalveluiden operatiivinen päällikkö Tommi Lehmusvirta pohtii.

Luottamalla ammattilaisen apuun ulkoistat itsesi korvausvastuusta

Jos puun kaataminen ei ole ennestään tuttua, ei sitä kannata alkaa tekemään itse ainakaan ahtaalla taajama-alueella, sillä puun kaataminen vaatii paljon tilaa. Myös vapaa-ajan asunnoilla puun kaato saattaa päättyä yllättävästi, jos mökki on liian lähellä kaatuvaa puuta.

Riskit ovat suuria erityisesti silloin, kun puita kaadetaan taajama-alueella sijaitsevalta tontilta, jonka läheisyydessä kulkee sähkölinjoja. Puu voi kaatua osaamattoman kaatajan käsissä sähkölinjan päälle ja katkaista sähköt lähialueen talouksista rikkoen sähkölaitteita.

"Sähkölinjojen vieressä kasvavia puita ei saa koskaan kaataa omin päin. Esimerkiksi sähköyhtiöiltä saa tarvittaessa konsultaatiota ja puunkaatoapua lähellä sähkölinjoja sijaitsevien puiden kaatamisessa," Lehmusvirta kertoo.

Puu voi tietysti kaatua myös talojen tai ihmisten päälle ja omat taitonsa yliarvioiva omatoimimetsuri voi aiheuttaa pahimmillaan hengenvaaran itselleen, muille lähiympäristössä ja kymmenien tuhansien eurojen aineelliset vahingot.

"Hankkimalla ammattilaisen kaatamaan puun, ulkoistaa itsensä mahdollisen vahinkotilanteen aiheuttamasta korvausvastuusta," Lehmusvirta linjaa.

Huomioi nämä asiat, kun suunnittelet puiden kaatamista omalta pihalta

  • Konsultoi ammattilaista.
  • Kokeneenkin puun kaatajan kannattaa aina kerrata puun kaatamisen liittyvät ohjeet ennen työhän ryhtymistä.
  • Tarkista tarvitsetko luvan – usein tarvitset.
  • Älä koskaan harkitse puunkaatoa tuulisella säällä.
  • Varmista aina työvälineiden asiallinen kunto.
  • Huomioi myös mahdollinen lahopuun riski: puu voi kaatua yllättävästi eri suuntaan kuin terve puu.
  • Muista, että sähkölinjojen vieressä olevia puita ei saa koskaan kaataa omin päin.
  • Sähköyhtiöiltä saa tarvittaessa konsultaatiota ja puunkaatoapua lähellä sähkölinjoja sijaitsevien puiden kaatamisessa.

Lisätiedot ja mediayhteydet

Jasmina Mero

Jasmina Mero

Markkinointi

  • jasmina.mero@suomenvahinkovakuutus.fi