Siirry sisältöön

POP Vakuutuksen tilastot paljastavat totuuden sähköautoista – sähköautoilla ajetaan kilometrimääräisesti polttomoottoriautoja enemmän

Suomessa oli vuoden 2022 loppuun mennessä rekisterissä noin 45 000 täyssähköautoa ja 104 000 ladattavaa hybridiä. Vuonna 2022 täyssähköautojen osuus ensirekisteröinnistä nousi lähes 18 %:n. Sähköautokannan kasvun nähdään jatkuvan kiivaana, kun autojen mallivalikoima laajenee. Myös niiden hankintaa tuetaan eri keinoin ja ihmisten kiinnostus ympäristöystävällisiin liikkumismuotoihin kasvaa entisestään. Jotta voi ymmärtää tulevaisuutta, on viisasta kurkistaa tilastoihin ja selvittää, mitä tiedämme vakuuttamistamme sähköautoista ja niiden vakuuttajista. Data on kerätty vuosina 2021 ja 2022 POP Vakuutukselle vakuutetuista alle 10 vuotiaista autoista.

Kuva auton sivupeilistä, jossa näkyy auton takana muita autoja

17 prosentilla vakuutetuista sähköautoista ilmoitetaan ajettavan yli 20 000 kilometriä vuodessa

Sähköautojen toimintasäde on ehkä lyhempi kuin polttomoottoriautoissa, mutta niillä ajetaan POP Vakuutuksen tilastojen mukaan kilometrimääräisesti enemmän. Sähköautoilla yli 20 000 kilometriä vuodessa arvioi ajavan 16,9 % vakuutetuista, kun muilla käyttövoimilla samainen luku on 6,6 %.

"Sähköautoilu on huomattavasti polttoaineautoilua halvempaa ja tämän lisäksi myös sähköautojen käyttöikä on tavanomaisten mekaanisten vikojen puuttumisen vuoksi polttomoottoriautoa pidempi," POP Vakuutuksen korvauspalveluiden operatiivinen päällikkö Tommi Lehmusvirta pohtii.

Sähköautoista vain 15 % on naisten vakuuttamia – arvaisitko suosikkivärit?

Sähköautoista vain 15 prosenttia on naisten vakuuttamia, kun taas muissa käyttövoimissa 37 % osalta auton vakuuttajana toimii nainen.

Myös värivalikoimaa sähköautoista löytyy, jos jonkinlaista. Onpahan vakuutussopimusten kirjoihin ja kansiin tallentunut jopa muutamia kappaleita oranssin- ja turkoosinvärisiä sähköautoja. Pääsääntöisesti POP Vakuutuksen vakuuttamissa sähköautoissa ei kuitenkaan väreillä koreilla, sillä suosituimmat sävyt sähköautoissa ovat yllätyksettömästi valkoinen ja harmaa. Valkoiset ja harmaat autot ovat jopa hieman suositumpia sävyvaihtoehtoja kuin polttomoottoriautoissa.

Lapissa suurin sähköautobuumi antaa vielä odottaa itseään

Sähköautoja on suhteessa muihin käyttövoimiin nähden vakuutettu useammin Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla. 44,2 % kaikista POP Vakuutuksen vuonna 2021 ja 2022 vakuuttamista sähköautoista sijoittuu Uudellemaalle.

Sähköautoilun kuuma peruna on ollut auton käytettävyys kylmissä olosuhteissa. Lapin osalta voidaan tilastoja tutkimalla päätellä, että suurin sähköautokuume antaa vielä odottaa itseään, sillä Lapissa sähköautoja on vakuutettu suhteessa polttomoottoriautoihin nähden lähes neljäsosan vähemmän kuin koko maan keskiarvo.

Lisätiedot ja mediayhteydet

Jasmina Mero

Jasmina Mero

Markkinointi

  • jasmina.mero@suomenvahinkovakuutus.fi