Siirry sisältöön

Liikennevakuutuslaki uudistuu 1.6.2024 - keskeisiä muutoksia sähköisten liikkumisvälineiden vakuuttamiseen

Uusi liikennevakuutuslaki astuu voimaan kesäkuun alussa. Sähköisten liikkumisvälineiden vakuuttamisvelvollisuus tiukentuu ja yhä useammalle kotoa löytyvälle laitteelle tulee ottaa liikennevakuutus. Jos kotoasi siis löytyy millainen tahansa sähkökäyttöinen tai -avusteinen liikkumisväline, kannattaa tarkistaa ripeästi pitääkö sille ottaa liikennevakuutus.

sähköpotkulauta Seegway

Eduskunta on hyväksynyt ehdotuksen uudesta liikennevakuutuslaista ja muutokset astuvat voimaan 1.6.2024. Jatkossa monet arkiset liikkumisvälineet tulevat vakuuttamisvelvollisiksi. Muutoksen arvellaan koskevan tuhansia yksityiskäytössä olevia erilaisia liikkumisvälineitä. Vakuuttamattomina nämä laitteet ovat käyttökiellossa.

Keskeisimmät muutokset koskevat sähköisten liikkumisvälineiden omistajia

Sähköiset liikkumisvälineet tai muut rekisteröimättömät moottorilla kulkevat laitteet tulee jatkossa vakuuttaa liikennevakuutuksella, jos ne painavat yli 25 kg tai kulkevat yli 25 km tunnissa. Tällaisia laitteita voivat olla muun muassa nuorten suosimat sähköpotkulaudat ja -skootterit, mutta myös vanhemmalle väelle suunnatut senioriskootterit. Äärimmäisissä tapauksissa myös lasten käytössä olevat leluautot voivat tarvita liikennevakuutuksen, jos laissa määrätty painoraja ylittyy.

Lakimuutos ulottuu myös sähköpyöriin, mutta tietyin poikkeuksin. Sellaiset sähköavusteiset polkupyörät eivät tarvitse liikennevakuutusta, jotka vaativat liikkumiseen myös polkemista, ja joiden sähköavustus kytkeytyy pois päältä nopeuden saavuttaessa 25 km/h. Lisäksi moottorin teho saa olla enintään 250 W.

Rekisteröimättömien laitteiden ollessa kyseessä, sähköiset liikkumisvälineet eivät kuitenkaan tarvitse vakuutusta silloin, kun niitä ei käytetä. Jos omassa varastossa siis seisoo käyttämättömänä vaikkapa sähköpotkulauta, se tarvitsee vakuutuksen vasta silloin, kun sillä lähdetään ajamaan.

Tee näin, ennen kuin laki muuttuu

Jos kotoasi löytyy mikä tahansa moottoriavusteinen liikkumisväline, nyt on oikea aika tarkistaa tuleeko lain määräämä paino- tai nopeusraja vastaan. Kannattaa myös tehdä Liikennevakuutuskeskuksen verkkotesti, joka auttaa kertomaan tarvitseeko ajoneuvosi liikennevakuutuksen.

Jos laitteesi kuuluu vakuuttamisvelvollisuuden piiriin, et saa ajaa sillä 1.6. jälkeen ilman liikennevakuutusta edes omassa pihassa tai tieliikenteen ulkopuolella maastossa. Myyntipalvelumme auttaa sinua vakuutuksen hankkimisessa.

Mitä seuraa, jos liikennevakuutusta ei ota?

Ajoneuvon vakuuttamatta jättäminen voi koitua kalliiksi. Vakuuttamattomalla ajoneuvolla ajamisesta seuraa vakuuttamattomuusmaksu, joka on moninkertainen liikennevakuutuksen hintaan nähden.

Vielä isompi riski liittyy kuitenkin mahdolliseen vahinkotilanteeseen - sähköiselläkin liikkumisvälineellä kolaroiminen voi aiheuttaa isoja henkilövahinkoja itselle tai muille. Jos vakuutuksen ottamisen on laiminlyönyt, ei vahingonaiheuttaja ole oikeutettu korvauksiin. Omia henkilövahinkoja ei välttämättä korvata tällöin tapaturmavakuutuksesta eikä laitteelle sattuneita esinevahinkoja kotivakuutuksesta, koska laitteella olisi pitänyt olla oma liikennevakuutus.

Lähde: Liikennevakuutuskeskus

Lisätiedot ja mediayhteydet

Jasmina Mero

Jasmina Mero

Markkinointi

  • jasmina.mero@suomenvahinkovakuutus.fi