Siirry sisältöön

POP Vakuutuksen tutkintapäällikkö huolissaan lämmittäjien taidoista ja nuohousten laiminlyönneistä: ”Aika monta piippua saataisiin nuohottua jo yhden palaneen omakotitalon hinnalla”

”Nykyaikainen ihminen ei ole tottunut lämmittämään puulla”, linjaa POP Vakuutuksen tutkintapäällikkö Paavo Niemelä. Asuntojen lämmityksestä johtuvissa tulipaloissa suurin syy on lämmittäjän puutteellisissa taidoissa ja tiedoissa oman tulipesän toiminnasta.

Kelloseinä

POP Vakuutus linjaa: nuohous, nuohous ja vielä kerran nuohous

POP Vakuutuksen tutkintapäällikkö Paavo Niemelä pääsee työssään näkemään miten puutteelliset tietotaidot ovat johtaneet ikävään ja kalliiseen lopputulokseen. Nuohous, nuohous ja vielä kerran nuohous. Siinä Niemelän vahva linjaus siihen, miten pienentää takasta lähtevän tulipalon riskiä. Nuohouksessa tulisijat ja savuhormit puhdistetaan palamisjätteistä. Sen tavoitteena on ehkäistä nokipalojen syntyä.

Aika monta piippua saataisiin nuohottua jo yhden palaneen omakotitalon hinnalla, Niemelä pohtii.

Pelastustoimen tilastojen mukaan tulisijojen ja savuhormien paloista nokipaloja on noin kolmasosa eli vuosittain keskimäärin kolmesataa tulipaloa.

"Vakituisessa asumiskäytössä olevissa rakennuksissa nuohous on suoritettava vähintään kerran vuodessa ja vapaa-ajan rakennuksissa vähintään kolmen vuoden välein," Niemelä muistuttaa.

Kaikki takat eivät sovellu pitkäaikaiseen lämmittämiseen

Niemelän mukaan ihmiset eivät yksinkertaisesti tiedä, miten ja millaisia tulipesiä he käyttävät.

"Ei vaikkapa tiedetä omassa takassa olevan kesäpeltiä, joka kuuluu sytytyksen jälkeen kääntää toiseen asentoon, jotta piipun lämpötila ei nouse liian suureksi. Nuohouksen tilaaminen ja nuohoojan antama opastus on tässäkin asiassa keskeisessä roolissa," Niemelä ohjeistaa.

Kokematon lämmittäjä voi myös ajatella, että mikä tahansa takka auttaa säästämään talven lämmityskuluissa. On olemassa kuitenkin erilaisia takkoja ja piippuja, jotka eivät sovellu lämmitykseen, ainakaan pitkäaikaisesti.

"Tunnelmatakkojen käyttäminen lämmitystarkoitukseen on yksi asia, jota tullaan varmasti kokeilemaan, vaikka ne eivät siihen tarkoitukseen sovellu. Sen lisäksi esimerkiksi metallipiippua ei ole aina tarkoitettu jatkuvaan lämmittämiseen, sillä se saattaa lämmittää piipun ulkopuolisia osia liikaa ja sytyttää palon."

Niemelän mukaan tulisijan käyttäjän on tärkeää perehtyä tulisijan käyttöohjeeseen ja reagoida tulisijan käytön aiheuttamiin poikkeamiin. Jos esimerkiksi katosta löytyy tummumia, on lämmittäminen lopetettava heti ja on suositeltavaa pyytää nuohooja paikalle arvioimaan takan sekä hormin kunto ja nuohouksen tarve.

Lähteet:
Pelastustoimi.fi: nuohousLisätietoja:
Paavo Niemelä, tutkintapäällikkö
paavo.niemela@suomenvahinkovakuutus.fi

Jasmina Mero, markkinoinnin ja verkkokaupan päällikkö
050 300 2434
jasmina.mero@suomenvahinkovakuutus.fi

POP Vakuutus on nopeasti kasvava vakuutusyhtiö, joka palvelee jo yli 180 000 asiakasta verkossa ja puhelimitse. Ikuisen onnen ja auringonpaisteen sijasta yhtiö tarjoaa asiakkailleen vain ja ainoastaan helppoja, hyviä ja edullisia vakuutuksia. POP Vakuutus on Suomen Vahinkovakuutus Oy:n markkinointinimi. Yhtiö on osa POP Pankki -ryhmää, ja se aloitti toimintansa vuonna 2012.

Lisätiedot ja mediayhteydet

Jasmina Mero

Jasmina Mero

Markkinointi

  • jasmina.mero@suomenvahinkovakuutus.fi