Siirry sisältöön

Kesän road trip ulkomailla voi muuttua kalliiksi painajaiseksi, jos et hoida näitä asioita

Omalla autolla ulkomaille matkatessa yleisimpiä vahinkoja ovat lievät liikennevahingot, joissa vahinkoa voi sattua niin omalle kuin vastapuolenkin ajoneuvolle. Vahingot voivat kenties olla pieniä, mutta rento kesälomareissu muuttuu hetkessä hampaiden kiristelyksi ja harmaiden hiustesi eksponentiaaliseksi kasvuksi, jos et ole hoitanut muutamaa tärkeää asiaa kuntoon ennen matkaa.

Auton pienoismalli ulkomailla rantakohteessa. Auton katolla on matkalaukkuja.

Vihreä kortti tilaukseen hyvissä ajoin ennen matkaa eikä rekisteröintitodistustakaan sovi jättää kotiin

Green Card eli vihreä kortti on kansainvälinen todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta. Se kannattaa tilata hyvissä ajoin ennen matkaa, sillä kortti tulee aina postitse.

Vihreä kortti on pakollinen EU:n ulkopuolisissa maissa, jotka kuuluvat vihreän kortin piiriin, mutta ei siitä ainakaan haittaa ole, jos vihreän kortin pitää matkassa myös EU-maissa autoiltaessa, linjaa POP Vakuutuksen vakuutuspalveluiden päällikkö Hanna Toivanen.

Jos automatka suuntautuu maahan, joka ei kuulu vihreän kortin piiriin, on kohdemaahan saavuttaessa maan rajalta ostettava rajavakuutus. Omalla autolla ulkomaille lähtevän tulee ottaa matkaan mukaan myös rekisteröintitodistuksen tekninen osa. Auton rekisteriotteen saa tilattua Traficomilta tai sen voi hakea katsastuskonttorista. Rekisteröintitodistus toimitetaan postitse noin viikon kuluessa tilauksesta.

Vihreän kortin ja rekisteriotteen lisäksi mukana pitää tietysti olla passi ja ajokortti. Myös matkavakuutus kannattaa ehdottomasti ottaa mahdollisia sairaustapauksia, tapaturmia ja matkatavaroita varten, kuten aina ulkomaille lähdettäessä. Matkavakuutuskortin voi laittaa vaikka lompakkoon valmiiksi, Toivanen ohjeistaa.

Kaskon omavastuu voi EU-maiden ulkopuolella olla jopa nelinkertainen

Liikennevakuutuksen lisäksi on suotavaa hankkia myös kattava kaskovakuutus, joka turvaa auton ja siihen liittyvät varusteet. Kaskovakuutuksen voimassaolossa saattaa olla maakohtaisia rajoituksia ja omavastuun suuruus voi yllättää kokeneimmankin matkailijan. Ennen matkaa on fiksua tarkistaa vakuutusyhtiöstä kaskovakuutuksen voimassaolo kohdemaassa ja minkä suuruinen vahinkotilanteen omavastuu on.

Joissain maissa omavastuu saattaa olla jopa nelinkertainen ja jo Pohjoismaiden ulkopuolella sattuneissa vahingoissa kaksinkertainen. Lisäksi on hyvä tarkistaa kaskovakuutuksen voimassaoloaika, etteivät nämä kävisi sitten reissussa ilmi ikävinä yllätyksinä, Toivanen painottaa.

Ennakoi ja selvitä kohdemaan toimintatavat vahingon sattuessa

Jo ennen matkaa on tärkeää selvittää, miten kohdemaassa tulee toimia vahingon sattuessa ja minkälaiset korvauskäytännöt maassa on.

Korvauskäytännöt ovat tavallisesti vahingon tapahtumamaan säännösten mukaisia ja näissä voi olla suuriakin eroja, Toivanen selventää.

Liikennevakuutuskeskuksen sivuilta voi hakea korvausedustajarekisteristä tahoa, johon voi olla yhteydessä korvauksia hakiessa. Haku on helppokäyttöinen ja tiedot saa suomeksi.

Puhelimeen kannattaa tallettaa oman vakuutusyhtiön puhelinnumero matkalla tapahtuneiden vahinkojen varalta. POP Vakuutuksen Matkahätäpalvelun numero on 0800 950 30. Vahinkotilanteessa kannattaa ensimmäiseksi ottaa valokuvat tapahtumista. Poliisi pitää kutsua paikalle aina.

Muistilista autolla ulkomaille lähtevälle:

  • Huollata auto ja tarkista varusteet.
  • Tilaa Green Card eli kansainvälinen liikennevakuutustodistus hyvissä ajoin.
  • Ota auton rekisteröintitodistus mukaan.
  • Valtakirjan tai maastavientiluvan tarvitset, jos sinua ei ole merkitty todistukseen auton omistajaksi tai haltijaksi tai jos ajoneuvon omistaja on rahoitusyhtiö. Maastavientiluvan saat rahoitusyhtiöstä ja valtakirjan esimerkiksi vakuutusyhtiöstä.
  • Matkalle mukaan tietysti myös suomalainen ajokortti ja passi.
  • Matkavakuutuskortti (jokaisen matkustajan on hyvä olla vakuutettuna)
  • Vakuutusyhtiön yhteystiedot sekä hätäpalvelunumero helposti saataville. Huom! Yleinen hätänumero on Euroopassa 112!

Lisätietoja:
Hanna Toivanen, vakuutuspalveluiden päällikkö,
044 572 3818
hanna.toivanen@suomenvahinkovakuutus.fi

Jasmina Mero, verkkokaupan ja markkinoinnin päällikkö,
050 300 2434
jasmina.mero@suomenvahinkovakuutus.fi

POP Vakuutus on nopeasti kasvava vakuutusyhtiö, joka palvelee jo 170 000 asiakasta verkossa ja puhelimitse. Ikuisen onnen ja auringonpaisteen sijasta yhtiö tarjoaa asiakkailleen vain ja ainoastaan helppoja, hyviä ja edullisia vakuutuksia. POP Vakuutus on Suomen Vahinkovakuutus Oy:n markkinointinimi. Yhtiö on osa POP Pankki -ryhmää, ja se aloitti toimintansa vuonna 2012.

Lisätiedot ja mediayhteydet

Jasmina Mero

Jasmina Mero

Markkinointi

  • jasmina.mero@suomenvahinkovakuutus.fi