Siirry sisältöön

POP Vakuutus selvitti: näiden automerkkien omistajien kannattaa tallentaa hinauspalvelun numero puhelimensa pikavalintaan

Volkswagen, Skoda ja Toyota… Saatat luulla, että luettelemme Suomen ostetuimpia automerkkejä, mutta kyseessä on tällä kertaa POP Vakuutuksen hinauskumppanilta Vikingiltä saatu hinaustilasto, jossa kärkisijoille sijoittumista ei yleensä pidetä meriittinä. Nämä merkit nimittäin päätyivät vuoden 2022 loppuun mennessä POP Vakuutuksen hinatuimmiksi automerkeiksi. Selvitimme myös minkälaisia ovat yleisimmät syyt hinaukseen joutumiseen ja toisaalta, mitä autoille taasen tapahtuu harvemmin.

Autovakuutus hinaus stock-kuva

Kerro kerro tilasto, ken on maassa hinatuin

Yleisimmät hinattavaksi päätyneet automerkit eivät varsinaisesti yllätä tai jätä arvailujen varaan. Listalta löytyy Suomen teiltä erittäinkin tuttu kolmikko: Volkswagen, Skoda ja Toyota, malleina Golf, Octavia ja Avensis. Kaikki omien merkkiensä suosituimpia ja tunnetuimpia malleja sekä Suomen ostetuimpia ajoneuvoja. Yleisin hinattu automalli on Volkswagen Golf reilun neljän prosentin osuudella sekä Octavia ja Avensis molemmat reilun kahden prosentin osuudella.

Toyotat hallitsevat myös tilaston sijoja 4., 5. ja 6. Kyseenalaiselle TOP 10-listalle mahtuu myös Ford Focus, Opel Astra, Volvo V70 ja Fiat Punto.

Hinausvahinkojen määrä kasvaa, mitä enemmän kilometrejä ajetaan

Hinattavaksi joutumisella on selkeä yhteys ajokilometreihin ja auton ikään. Vuosien ja kilometrien karttuessa auton huolloilla, vikojen korjauttamisella, ajo-olosuhteilla ja ajotavalla on suuri merkitys auton kuntoon.

"Mitä enemmän ajokilometrejä vuodessa kertyy, sitä suuremmalla todennäköisyydellä auto päätyy hinaukseen. Ja kun kertyy kilometrejä, kertyy autolle usein myös ikävuosia, joka näkyy luonnollisesti hinaustilastossa siten, että yli 10-vuotiaita autoja hinataan eniten ja hinausmäärät tasaisesti kasvavat, mitä vanhempi auto on", kertoo POP Vakuutuksen korvauspuolen operatiivinen päällikkö Tommi Lehmusvirta.

Kurkistus tilastoihin paljastaa myös sen, minkälaisiin ongelmiin erimerkkisten autojen matka tyypillisimmin katkeaa. Käyntihäiriö on yleisin hinauksen syy kaikilla vertailun autoilla. Tilastoa tulkitessa on huomioitavaa, että erilaiset moottoriviat ja käyntihäiriöt kirjataan samaan kategoriaan riippuen siitä, miten asiakas on puhelimessa vian kuvaillut. Toiseksi yleisin syy tilastossa on käynnistysvaikeudet.

"Käyntihäiriöiden osuus kaikista meidän suorittamistamme POP Vakuutuksen hinauksista on noin 18 %", kertoo Viking Assistance Oy:n Suomen maajohtaja Miika Leppänen.

Rengasrikkoon asiakkaidemme autojen matka päättyy kahdeksassa prosentissa tapauksista ja tyhjästä akusta kärsii reilu kuusi prosenttia avustetuista autoista.

Monien tuntema kauhuskenario väärän polttoaineen tankkaamisesta tapahtuu tilaston valossa vain harvoin

Sekä bensiini- että dieselmoottoriin päätyneet väärät polttoaineet voivat koitua kalliiksi menoeräksi, jos erhettä ei huomata ajoissa. Hinauskumppaniltamme Vikingiltä saadun tilaston mukaan väärän polttoaineen vuoksi hinattavaksi joutuneet sijoittuvat kuitenkin vasta tilaston kolmanneksi viimeiselle sijalle.

"POP Vakuutuksen hinausturva kattaa hinauksen lähimmälle osaavalle korjaamolle. Polttoainejärjestelmän likaantumista tai rikkoutumista ei kuitenkaan yleisesti korvata laajimmistakaan kaskovakuutuksista ja siksi väärän polttoaineen tankkaaminen voi koitua lompakolle kohtalokkaaksi erheeksi. Onneksi näitä tapahtuu verrattain harvoin", POP Vakuutuksen Lehmusvirta muistuttaa.

Muita harvinaisempia tilastokirjoihin ja kansiin kirjautuneita vahinkoja ovat auton ajaminen jumiin, tulipalo ja erilaiset ohjaukseen liittyvät ongelmat.

Lisätiedot ja mediayhteydet

Jasmina Mero

Jasmina Mero

Markkinointi

  • jasmina.mero@suomenvahinkovakuutus.fi