Siirry sisältöön

Vakuutusyhtiö varoittaa: liian alhaisesta huonelämpötilasta johtuva vuoto- tai kosteusvahinko voi aiheuttaa kymmenien tuhansien eurojen vahingot

Moni kiinteistön omistaja miettii tällä hetkellä, kuinka voisi pienentää sähkölaskunsa loppusummaa. Huippukallis sähkönhinta uhkaa jäädyttää talvella vesijohtoja suomalaisissa kodeissa ja vapaa-ajan asunnoissa. Kaikkia keinoja ei kuitenkaan kannata käyttää, mistä eräs harmillisimpia säästökohteita on rakennuksen lämpötilan laskeminen liian alhaiseksi, varoittaa POP Vakuutus.

Väärässä kohdassa säästäminen voi aiheuttaa kymmenien tuhansien eurojen vahingot

Rakennuksen liian alhainen lämpötila on ongelmana erityisesti ympärivuotisessa käytössä olevissa vapaa-ajan asunnoissa, joissa on vesijohtoja ja niihin liitettyjä käyttölaitteita. Ympärivuotisessa käytössä olevan vapaa-ajan asunnon käyttö saattaa olla kuitenkin epäsäännöllistä ja rakennus voi olla ilman asukkaita useita päiviä tai jopa viikkoja.

Mikäli rakennuksen paineellinen vesijohto pääsee jäätymään ja rikkoutumaan, voi siitä aiheutua merkittäviä vahinkoja. Pidemmän aikaa kestänyt vesijohtovuoto saattaa aiheuttaa jopa kymmenien tuhansien eurojen vahingot. Minkään rakennuksen vesijohtoja ei kannata päästää jäätymään liian pienen sisälämpötilan seurauksena.

"Säästäminen lämmityksen energian kulutuksessa on marginaalista, jos sitä vertaa rakennuksen korjauskustannuksiin vesijohtovuodoissa," kertoo korvauspalveluiden operatiivinen päällikkö Tommi Lehmusvirta.

On myös hyvä huomioida, että vesijohtoverkostoon liitetyt käyttölaitteet, kuten astian- ja pyykinpesukoneet voivat rikkoutua liian alhaisessa lämpötilassa.

Suojeluohjeen laiminlyöminen voi alentaa maksettavaa korvausta

Vakuutusyhtiöt ovat tiedostaneet tämän riskin ja opastavat asiakkaitaan muun muassa suojeluohjeiden avulla. Yleisesti rakennuksessa tulisi pitää vähintään +12 °C:n tasaista lämpötilaa jatkuvasti.

Mikäli rakennus jätetään kylmänä vuodenaikana ilman riittävää lämmitystä ja valvontaa yli viikon pituiseksi ajaksi, on lähdettäessä suljettava pääsulkuventtiili tai kytkettävä käyttövesipumppu pois käytöstä. Suojeluohjeen laiminlyöminen voi alentaa tulevaa maksettavaa korvausta.

"Vuotovahinkoriskiä voit pienentää asennuttamalla rakennuksen vesijohtoverkostoon automaattisesti veden virtauksen katkaisevan vuotovahdin. Myös sähkökatkoista ilmoittava turvajärjestelmä on erityisen hyödyllinen vapaa-ajan asunnoilla," Lehmusvirta linjaa.

Lisätiedot ja mediayhteydet

Jasmina Mero

Jasmina Mero

Markkinointi

  • jasmina.mero@suomenvahinkovakuutus.fi