Siirry sisältöön

Keravalaisen auton omistajan hymy voi hyytyä tämän artikkelin luettuaan

Autovarkaudet lisääntyvät usein kevättä ja kesää kohti mentäessä. Raotimme POP Vakuutuksen tilastokeskuksen ovea ja selvitimme keskeisimmät kaupunkikohtaiset tilastofaktat autovarkauksien takana. Artikkeliin koostettu aineisto koostuu vuosina 2020–2023 voimaanastuneista sopimuksista ja sattuneista varkausvahingoista.

autovarkaus autovahinko

Kerava on varkaustilastoja tutkimalla auton omistajan painajainen

Vuosina 2020–2023 Keravalla on tapahtunut pelkästään kappalemäärällisesti enemmän autovarkauksia kuin esimerkiksi tilaston vertailukaupungissa Jyväskylässä. Keravan asukasluku oli vuoden 2023 lopussa noin 38 000 henkilöä ja Jyväskylän asukasluku samaisen vuoden lopussa 150 000 henkilöä.

"Keravan luvut ovat kyllä aika hurjia, jos vertaa siihen, että Kerava on asukasluvultaan melkein neljä kertaa pienempi kaupunki kuin Jyväskylä," pohtii POP Vakuutuksen korvauspalvelun operatiivinen päällikkö Tommi Lehmusvirta.

Keravalla varkausvahinkoja on sattunut yli kaksinkertainen määrä vertailuun valittujen suurten kaupunkien keskiarvoon nähden. Helsingissä ja Vantaalla varkausvahinkoja on sattunut noin 40 prosenttia enemmän kuin keskimäärin muissa kaupungeissa. Espoossa ja Tampereella vahinkoja sattuu keskimääräisesti.

Turussa asuminen kannattaa – ainakin jos omistat auton

Miksi turkulaiset haluavat asua Turussa, saattaa joku tälläkin hetkellä pohtia. Turussa asumisen hyödyt ovat kuitenkin kiistattomat, kun tutkii POP Vakuutuksen varkaustilastoa vuosilta 2020–2023. Turussa sijaitseviin autoihin ei tilastoista katsottuna haluta kajota niin usein kuin muualla Suomessa.

"Turussa on sattunut lähes puolet vähemmän varkausvahinkoja kuin tilaston vertailukaupungeissa keskimäärin. Esimerkiksi Helsingissä on tapahtunut jopa kolme kertaa enemmän varkausvahinkoja kuin Turussa, kun varkaudet suhteutetaan kannan kokoon. Koko PK-seutuun nähden Turussa sattuu myös noin puolet vähemmän varkausvahinkoja," Lehmusvirta kertoo.

Vanhemmissa autoissa kiinnostaa katalysaattorit – näin vähennät varkaiden mielenkiintoa autoasi kohtaan

Helposti voisi kuvitella, että vanhemmat autot eivät autovarkaita kiinnosta. Vanhemmatkaan autot eivät kuitenkaan ole suojassa pitkäkyntisiltä, sillä niissä varkaita kiinnostaa erityisesti auton katalysaattori.

Katalysaattorit kiinnostavat autovarkaita niissä olevan jalometallin vuoksi, jota vanhemmissa autoissa on usein uusien autojen katalysaattoreihin verrattuna enemmän, Lehmusvirta kertoo.

Autovarkauksia ei pystytä täysin estämään, mutta muutamalla yksinkertaisella konstilla vähennät autosi mielenkiintoa varkaiden silmissä huomattavasti.

POP Vakuutuksen vinkit auton suojaamiseksi:

  • Lukitse auton ovet aina.
  • Parkkeeraa mahdollisimman näkyvälle ja valoisalle paikalle, jos valvontakameroin varustettuun autotalliin parkkeeraaminen ei ole mahdollista.
  • Älä jätä mitään arvokasta autoon.
  • Lukkopultit voivat ehkäistä renkaiden ja vanteiden varkauksia.
  • Vanhemmissa autoissa katalysaattoria voi yrittää suojata erillisellä suojalla.Lähteet:
POP Vakuutuksen vahinkodata autovarkauksista vuosilta 2020–2023

Lisätiedot ja mediayhteydet

Jasmina Mero

Jasmina Mero

Markkinointi

  • jasmina.mero@suomenvahinkovakuutus.fi