Siirry sisältöön

Mikä on auton luovutustodistus eli luovutuskirja?

Auton luovutustodistus eli luovutuskirja on asiakirja, joka varmistaa, että ajoneuvon omistajavaihdos sujuu mutkatta ja mahdollisissa riitatilanteissa ei ole epäselvyyksiä siitä milloin omistajanvaihdos on tapahtunut ja ketkä ovat olleet osapuolina kaupassa.

Kun myyt autosi, voit luoda sähköisen varmenteen ostajaa varten Traficomin sähköisessä asiointipalvelussa. Auton uusi omistaja voi tällä varmenteella rekisteröidä auton itselleen. Tulosta varmenteen luomisen yhteydessä esitäytetty luovutuskirja kaupan molemmille osapuolille. Tarkista ostajan henkilöllisyys ja merkitse luovutuskirjaan ostajan henkilö- tai y-tunnus. Auton ostajalle voidaan antaa myös rekisteröintitodistuksen ilmoitusosa, johon tulee uuden omistajan tiedot, ajoneuvon luovutuspäivä sekä molempien osapuolien allekirjoitukset. Uusi omistaja voi tehdä omistajanvaihdon myös tällä.

Lisäksi, auton myyjänä, sinun kannattaa tehdä luovutusilmoitus, jolla varmistat sen, että velvollisuutesi ajoneuvoa kohtaan päättyvät oikeana päivänä. Luovutusilmoituksen voit tehdä Oma Palvelussa tai Traficomin verkkopalvelussa. Voit tehdä luovutusilmoituksen Oma Palvelussa mikäli sinulla on kyseiselle autolle vakuutus POP Vakuutuksella.

Lisäksi auton kaupasta kannattaa tehdä kauppakirja, jossa eritellään mahdollisesti erikseen sovitut asiat, kuten maksuaikataulu ja kauppaan kuuluvat asiat.

Jos olet myymässä autoa ulkomaille tai Ahvenanmaalle, sinun tulee myyjänä antaa rekisteröintitodistuksen molemmat osat ostajalle, jotta hän pystyy tekemään rekisteröinnin kohdemaassa tai Ahvenanmaalla.

Etkö löytänyt vastausta?

Ota meihin yhteyttä

Oletko jo asiakkaamme?

Kirjaudu Oma Palveluun

Voit hoitaa vakuutusasiasi jonottamatta milloin vain. Vakuutuksesi, laskutustiedot, korvaukset, viestit...

Kysy chatissa

Autamme nopeasti vakuutuksiin ja asiakkuuteen liittyvissä yleisissä asioissa. Huomaathan, ettemme pysty käsittelemään asioita, jotka vaativat tunnistautumisen (esim. laskutusasiat).

Soita meille

Myyntipalvelu ark. 8-18

010 3910 392

Vakuutusten hankintaan liittyvät asiat

Korvauspalvelu ark. 9-15.30

010 3910 394

Korvauspalvelu auttaa sinua uusissa ja jo avoinna olevissa vahinkoasioissasi arkisin klo 9-15.30.

Asiakaspalvelu ark. 9-17

010 3910 391

Kaikki vakuutuksiin liittyvät asiat

POP Vahinkoapu 24h

010 3910 393

Kun sinulle sattuu vahinko tai tarvitset kiirellistä apua, auttaa POP Vahinkoapu sinua 24h.

Liikennevakuutuspalvelu ark. 9-17

010 190 391

Lakisääteisen liikennevakuutuksen vakuutus- ja vahinkoasiat

Matkahätäpalvelu 24h

0800 950 30

Matkahätäpalvelu auttaa sinua 24h kun tarvitset välitöntä apua matkallasi sattuneen henkilövahingon hoidossa.