Siirry sisältöön

Kahdeksan yllättävää faktaa mustista autoista!

Suomen autoista yli 13 prosenttia on mustia. Black Fridayn kunniaksi POP Vakuutus selvitti, millainen on mustien autojen maailma – esimerkiksi sen, tapahtuuko niille enemmän vahinkoja kuin muun värisille autoille.

1. Musta auto on todennäköisemmin Audi tai Bemari.

Kun henkilö hankkii autokaupoilla Audin tai BMW:n, hän päätyy keskimääräistä useammin mustaan väriin. ”Kyseiset automerkit mielletään Premium-merkeiksi, jollaista ostava hankkii yleensä muutakin kuin kulkuneuvon – esimerkiksi mielikuvia lisäarvosta tai laadusta. Siksi myös värillä on väliä. Musta auto viestii statusta, valtaa ja voimaa, mikä kenties puhuttelee kuluttajakohderyhmää paremmin kuin vaikkapa oranssi”, sanoo POP Vakuutuksen viestintä- ja markkinointijohtaja Jussi Rossi.

Mustista autoista 39 % on Premium-merkkejä. Musta Seat tai Hyundai on puolestaan huomattavasti harvinaisempi näky. Kaikista mustista autoista niitä on yhteensä vain hieman reilu kaksi prosenttia.

2. Mustan auton omistaja on keskimääräistä nuorempi.

POP Vakuutuksen datan mukaan mustien autojen omistajat ovat nuorempia kuin auton omistajat keskimäärin. Kun tyypillinen autonomistaja on hieman yli 40-vuotias henkilö, mustan auton omistaja on keskimäärin 39-vuotias.

Kaikkein nuorimmat kuskit eivät kuitenkaan aja mustia vaan violetteja autoja. Vanhimmat auton omistajat taas ovat viehtyneet monivärisiin menopeleihin. Monivärisen autonomistajien keski-ikä onkin huomattavasti korkeampi kuin muita värejä suosivien: yli 46 vuotta.

3. Mustat autot ovat keskimääräistä uudempia.

Ajoneuvon keskimääräinen ikä vaihtelee myös värin mukaan. POP Vakuutuksen tilastoissa mustat autot ovat 2 vuotta nuorempia kuin kaikki autot keskimäärin.

Mustat autot eivät kuitenkaan ole kaikkein uusimpia, vaan nuoruuskisan voittajia ovat valkoiset ja moniväriset autot. Ne ovat keskimäärin vielä 2 vuotta mustiakin autoja nuorempia. Kaikkein vanhimmat autot puolestaan ovat vihreitä. Niiden keski-ikä on huimat 18,4 vuotta.

4. Mustilla autoilla ajetaan enemmän.

POP Vakuutuksen autovakuutukset perustuvat kilometrihinnoitteluun, eli jokainen maksaa vakuutusta omista ajokilometreistään. Siksi POP Vakuutus on tilastoinut myös mustien autojen ajokilometrejä, joita auton omistajien arvion mukaan kertyy 6,7 % enemmän kuin keskimäärin. Mustilla autoilla ajetaan vuodessa lähes 15 000 kilometriä, kun tavallisesti auton mittariin kertyy 12 800 kilometriä.

”Ajokilometrien määrä viittaa siihen, että musta auto on usein perheen ykkösauto. Lisäksi kun Suomessa tyypillisesti joka neljäs auto kulkee dieselillä, mustista autoista jopa 40 % on diesel-autoja, eikä sellaista kannata hankkia toimittamaan kauppakassin virkaa”, toteaa Rossi

5. Mustille autoille tehdään eniten ilkivaltaa.

Mustille autoille sattuu ja tapahtuu, ja ne joutuvat etenkin ilkivallan kohteeksi muita värejä huomattavasti useammin.

”Mustat autot premium-merkkeineen ovat selkeästi yliedustettuina ilkivaltatilastoissa, sillä ilkivaltatapauksia sattuu niille jopa 36 % keskimääräistä useammin. Minkään muun värisille autoille ei tehdä yhtä paljon ilkivaltaa”, sanoo Rossi

Jos ilkivallalta haluaa välttyä, kannattaa valita esimerkiksi keltainen, punainen tai turkoosi auto, joille ilkivaltatapauksia sattuu yli 20 prosenttia vähemmän kuin keskimäärin.

6. Mustat autot ovat kolarin osapuolena hieman keskimääräistä useammin.

Mustille autoille tapahtuu kolareita noin 6 % useammin kuin tavallisesti. Toisaalta liikennevahinkoja mustille autoille tapahtuu 5 % keskimääräistä harvemmin. Liikennevahingolla tarkoitetaan tilannetta, jossa syyllisen osapuolen vakuutuksesta korvataan henkilövahingot ja syyttömän osapuolen ajoneuvovauriot.

”Toisin sanoen liikennevahingon syyllinen osapuoli on todennäköisemmin muu kuin mustan auton kuljettaja”, toteaa Rossi

7. Mustat autot joutuvat todennäköisemmin hinattavaksi.

Ajokilometrien suurempi määrä vaikuttaa myös siihen, miten todennäköisesti auto päätyy hinattavaksi. Mustia autoja hinataan jopa 20 % useammin kuin kaikkia autoja keskimäärin.

8. Mustia autoja löytyy eniten pääkaupunkiseudulta – ja Oulusta.

Autojen määrään suhteutettuna eniten mustia autoja löytyy Helsingistä, missä omistetaan 8,5 prosenttia kaikista Suomen mustista autoista. Sen jälkeen tulevat Espoo ja Vantaa. Neljänneksi eniten mustia autoja löytyy kuitenkin Oulusta, missä kurvailee 3,8 prosenttia kaikista mustista autoista.

Mustien autojen kaupunkien kärkikymmeniköstä löytyvät myös Tampere, Turku, Jyväskylä, Lahti, Kuopio sekä Kouvola.

Lähde: POP Vakuutuksen sopimus- ja vahinkodata ja Traficomin avoin data.

Lisätiedot ja mediayhteydet

Jasmina Mero

Jasmina Mero

Markkinointi

  • jasmina.mero@suomenvahinkovakuutus.fi