Siirry sisältöön

Valitse turvaistuin oikein

Valitse turvaistuin oikein

Turvaistuinta valittaessa on hyvä ottaa huomioon muutama tärkeä seikka. Huomioi ainakin seuraavat asiat.

Turvaistuimen liikuteltavuus

Haluatko liikuttaa turvaistuinta? Turvakaukaloa kannattaa harkita, jos haluat vaikkapa kantaa nukkuvan vauvan autosta kotiin turvaistuimessa. Vauva kasvaa nopeasti ja jo puolivuotias vauva alkaa olla melko painava liikuteltavaksi. Turvakaukalot sopivat 0-13 kiloisille vauvoille.

Jos et pidä liikuteltavuutta tärkeänä, voit hankkia pidempikestoisen, kiinteän turvaistuimen. Sitä ei irroteta autosta ja lapsi voi matkustaa siinä vauvasta noin neljävuotiaaksi.

Käytetty turvaistuin

Turvaistuinta ei suositella ostamaan käytettynä. Saattaa olla, että istuin on esimerkiksi ollut mukana kolarissa tai muuten vaurioitunut. Lapsen turvallisuuden kannalta on hyvä aina ostaa turvaistuin uutena. Jos sinulle sattuu kolari ja kyydissäsi on turvaistuin, vaihda turvaistuin aina uuteen. Vaikka istuin näyttäisi ulkoisesti olevan kunnossa, ei sen rungon mahdollisia hiusmurtumia huomaa. Nämä voivat olla turvaistuimen suojaavuuden kannalta kriittisiä.

Turvatyyny

Turvatyynyt on suunniteltu aikuisille. On tärkeää tutustua turvaistuimen käyttöohjeisiin ja selvittää, soveltuuko se etupenkillä matkustamiseen. Laki kieltää selkä menosuuntaan asetettavan turvaistuimen sijoittamisen etupenkille, jos turvatyynyä ei saa kytkettyä pois päältä. Suositus on, että turvaistuin sijoitetaan aina takapenkille.