Siirry sisältöön

Turvallisuus autoillessa

Ajoturvallisuus

Turvallisen ajon takaamiseksi on hyvä ottaa huomioon erilaisia seikkoja. Tälle sivulle on koottu muutama tärkeä huomio itsesi ja kanssamatkustajiesi turvaamiseksi.

Aina ei tarvitse ajaa maksiminopeutta

Nopeus on pidettävä sellaisena, että kuski säilyttää aina ajoneuvonsa hallinnan. Esimerkiksi ajokeli, näkyvyys ja tien kunto voivat vaikeuttaa ajoneuvon hallintaa. Alhaisemmalla nopeudella saat enemmän aikaa havainnoida ja reagoida ympärillä tapahtuviin asioihin. Myös jarrutusaika lyhenee ja mahdollisesta törmäyksestä aiheutuvat seuraukset ovat lievemmät..

Ajokunto

Ajamaan lähtiessä on hyvä tarkkailla omaa vointia. Väsymys, alkoholi ja lääkkeet ovat riskitekijöitä ajoturvallisuuden kannalta. Reagointi- ja havainnointikyvyn heikentyessä turvallisuus vaarantuu, joten jos olo tuntuu vähänkään normaalista poikkeavalta, on ajoon lähtöä syytä harkita.

Renkaat

Renkaiden kulutuspinnan urasyvyys täytyy olla talvirenkaissa vähintään 3 mm ja kesärenkaissa vähintään 1,6 mm. Turvallisuuden kannalta on kuitenkin suositeltavaa pitää urat syvempänä, talvirenkaissa 6 mm ja kesärenkaissa 4 mm. Renkaiden pitävyys sadekelillä heikkenee merkittävästi renkaiden kuluessa. Rengaspaineilla on myös huomattava merkitys turvallisuuden kannalta. Se vaikuttaa esimerkiksi auton kääntymiseen, käsiteltävyyteen ja jarrutukseen. Väärä rengaspaine kuluttaa rengasta nopeammin ja rengas saattaa jopa rikkoutua.

Turvavyö

Turvavyön merkitystä ei voi liikaa korostaa. Kolaritilanteessa auto pysähtyy, mutta ihmisen massa pyrkii jatkamaan eteenpäin törmäystä edeltävällä nopeudella. Turvavyön tarkoitus on pitää ihminen tällaisessa tilanteessa paikoillaan vakavien vahinkojen välttämiseksi. Turvavyön käyttämättömyys saattaa aiheuttaa ihmisen sinkoutumisen ikkunasta ulos tai voimakkaan osumisen auton rakenteisiin kohtalokkain seurauksin. Pienemmät matkustajat, jotka eivät voi vielä käyttää turvavyötä, voivat matkustaa turvallisesti turvaistuimen avulla.

Turvaistuin

Pienemmille matkustajille on tärkeää valita oikeanlainen turvaistuin. Istuinta valittaessa tulee ottaa huomioon muun muassa turvaistuimen kunto ja liikuteltavuus. Lue lisää turvaistuimesta.

Autovakuutus

Kaikkein varovaisimmillekin kuskeille voi sattua vahinko, tai vahinko voi sattua toiselle autoilijalle. Sen vuoksi on tärkeää, että autovakuutus on kunnossa. Liikennevakuutus kattaa henkilövahingot ja syyttömän osapuolen ajoneuvolle sattuneet vahingot. Kaskovakuutus taas kattaa omalle ajoneuvollesi sattuneet vahingot tilanteessa, jossa olet itse syyllinen osapuoli.