Siirry sisältöön

Moottori­pyöräilijä kevätkuntoon

Vinkit talven aikana ruostuneen ajotaidon palauttamiseen.

Kuski kunnossa?

Suurimmalle osalle tulee talven ajaksi jopa puolen vuoden mittainen tauko moottoripyöräilyyn. Siinä ajassa saattaa ajotuntuma päästä unohtumaan ja todennäköisesti kestää hetken, ennen kuin pyörä alkaa taas totella. POP Vakuutuksen moottoripyöräasiantuntija kertoo parhaat vinkkinsä talvipöhnäisille moottoripyöräkuskeille, jotka kömpivät kesän korvilla pitkästä aikaa pyörän selkään.

1. Aloita rauhassa

Tauon jälkeen ajotuntumaa on hyvä hakea rauhassa rauhallisella alueella, jossa ei ole juurikaan muuta liikennettä. Esimerkiksi tyhjä parkkipaikka käy hyvin. Kun lähdet liikenteen sekaan, ota erityisen rauhallisesti ensimmäiset kerrat. Maltti on tietysti hyvä pitää mukana koko ajokauden ajan.

2. Varmista, että olet ajokunnossa

Älä koskaan lähde ajamaan, jos tunnet itsesi erityisen väsyneeksi tai olet kipeä. Älä nauti alkoholia ennen kuin lähdet ajamaan.

3. Näy liikenteessä

Värikkäät ajovarusteet auttavat muita huomaamaan sinut liikenteessä. Kannattaa muistaa, että autoilijatkin totuttelevat kevään tullen katukuvassa näkyviin moottoripyöriin ja koska pyörät ovat pinta-alaltaan pienempiä kuin autot, niitä on vaikeampi havaita.

4. Huomioi olosuhteet

Talven jäljiltä tiessä saattaa olla vaurioita. Alkukeväästä teillä saattaa olla vielä jäisiä kohtia. Myös näiden syiden takia kannattaa siis aloittaa ajaminen maltillisesti.

5. Myönnä rajasi

Älä yritä väkisin tehdä kaikkia pyörän huoltoja itse. Perushuollot sujuvat useimmilta vaivatta, mutta ammattiosaajan puoleen kannattaa kääntyä, jos tuntee epävarmuutta omista taidoistaan. Ja vaikka epävarmuutta ei olisikaan, ammattiosaajan puoleen on hyvä kääntyä joka tapauksessa aina silloin tällöin. Hyvin tehty pyörän huolto on kuitenkin turvallisuuden kannalta hyvin tärkeää.

6. Pakkaa mukaan tarpeelliset varusteet

Kirkkaalla säällä kunnolliset moottoripyöräilyyn tarkoitetut aurinkolasit tekevät ajamisesta turvallisempaa ja silmät kiittävät. Muista pakata mukaan myös tarpeelliset asiakirjat, kuten ohjekirja ja rekisteriote (jos se on vielä paperisena). Pakkaa mukaan myös tarpeellisimmat työkalut. Lue lisäksi vinkit moottoripyöräilijän tärkeimmistä varusteista.