Siirry sisältöön

Hävinneet matkatavarat

Kuinka toimia jos matkatavarat häviävät tai vahingoittuvat matkalla?

Mitä tehdä, kun matkatavarat katoavat matkalla?

Loma on vihdoin alkamassa. Useimmiten matkatavaroiden pakkaaminen aloitetaan jo hyvissä ajoin ennakkoon ja mukaan otettavat tavarat mietitään tarkkaan. Joskus reissussa voi tulla kuitenkin mutka matkaan ja matkatavaroille voi käydä ikävästi. Jotta lomasi ei mene pilalle vahingon takia, kannattaa matkatavaroille ottaa vakuutus.

Vaikka vakuutus auttaa monessa tilanteessa, kannattaa vakuutusehtoihin tutustua tarkkaan erityisesti matkatavaroiden viivästymisen, katoamisen ja vahingoittumisen osalta. Näissä tapauksissa vahingonkorvausta haetaan usein vakuutusyhtiön sijaan matkan järjestäjältä. Tämän takia on hyvä tiedostaa kenen puoleen vahinkotilanteessa tulee kääntyä.

Matkatavaroiden viivästyminen

Jos matkatavarat eivät saavu matkakohteeseen samalla lennolla kanssasi, katsotaan niiden viivästyneen. Viivästyksestä tulisi ilmoittaa mahdollisimman pian lentokentän tulopalveluun. Huolehdi, että tieto menee myös lentoyhtiöön, sillä sieltä on mahdollista saada korvausta matkatavaroiden viivästymisestä. Matkatavaravakuutuksesta voidaan korvata asiakkaalle välttämättömyystarvikkeita, kuten hygieniatuotteita ja vaatteita silloin kun matkatavarat viivästyvät vähintään 8 tuntia.

Matkatavaroiden katoaminen

Mikäli matkatavarat eivät saavu matkakohteeseen, katsotaan tavarat kadonneeksi. Matkatavaroiden kadotessa matkustajan tulisi ottaa yhteyttä lentokentän tulopalveluun ja lentoyhtiöön, joka voi korvata kadonneista matkatavaroista aiheutuneita kuluja.

Vakuutus ei korvaa itse tavaroiden menetystä silloin, kun on kyse tavaran katoamisesta tai unohtamisesta. Mikäli matkatavarat on jätetty lentoyhtiön tai muun matkanjärjestäjän haltuun ja ne katoavat, voidaan matkatavaravakuutuksesta korvata niiden etsimisestä aiheutuneita kustannuksia.

Matkatavaroiden vahingoittuminen

Mikäli matkatavara vahingoittuu lennon aikana, tulee vahingonkorvausta hakea tällöin ensisijaisesti lentoyhtiöstä. Vahinkoilmoitus kannattaa tehdä heti, jotta voit osoittaa lentoyhtiölle vahingon sattuneen lennon aikana. Mikäli matkatavara vahingoittuu loman aikana äkillisesti, voi vahingon korvausta tällöin hakea vakuutusyhtiöstä. Eri tavararyhmillä on erilaiset maksimikorvausmäärät, mitkä kannattaa tarkistaa vakuutusehdoista. Vahinkoilmoituksen voi tehdä helposti Oma Palvelussa. Matkatavaravakuutuksesta korvattavista vahingoista ei peritä omavastuuta.

Varastetut matkatavarat

Vakuutuksesta voidaan korvata passin, viisumin tai matkalippujen hankkimisesta aiheutuneita kustannuksia, jotka ovat syntyneet ulkomailla tapahtuneen varkauden, murron- tai ryöstön seurauksena. Usein varastettu omaisuus jää vakuutuskorvauksen ulkopuolelle, jos tapahtuma-aikaa, -paikkaa ja -olosuhteita ei voida määritellä ja mikäli omaisuus ei ole ollut riittävän hyvin tarkkailun alaisuudessa.

Omalla toiminnalla voi ennalta ehkäistä monia vahinkoja. Lue alta vinkkimme matkatavaroiden kuljettamiseen ja säilyttämiseen matkalla:

• Ota arvoesineet optiset laitteet ja elektroniikkalaitteet mukaasi matkustamoon. Matkatavaravakuutus ei korvaa vahinkoja, mikäli nämä laitteet jätetään lentokoneen ruumaan ja vahinko syntyy ruumassa. Jos esine on vahingoittunut tai kadonnut kuljetuksen tai säilytyksen aikana, tapahtumasta on tehtävä asianmukainen ilmoitus ja korvausvaatimus kuljetusliikkeen tai liikenneyrityksen edustajalle.

• Ulkomailla on tärkeää pitää omaisuuttaan normaalia tarkemmin silmällä. Tavaroiden säilyttäminen takataskussa tai laukun aukipitäminen houkuttelee vorot helpommin luoksesi.

• Säilytä omaisuuttasi niin, ettei se joudu esimerkiksi auringon paahtamaksi, mikäli se ei kestä lämmintä. Vakuutus ei korvaa vahinkoa, jos omaisuus altistetaan sellaiselle sääolosuhteelle, jota sen ei ominaisuuksiltaan tulisi kestää.

• Vaikka lomalla voi saada uusia ystäviä, kannattaa olla tarkkana, ketä päästää omaan majoituspaikkaan sisälle. Vakuutus ei korvaa vahinkoa, joka aiheutuu vakuutetun luvalla sisään päästetyn henkilön aiheuttamia tahallisia vahinkoja tai varkautta.

• Mikäli joudut rikoksen uhriksi, ota viipymättä yhteyttä paikalliseen poliisiin ja säilytä tutkintapöytäkirja myöhempää vahingonkorvausselvittelyä varten.

Voit lukea tarkemmin matkatavaroiden korvaamisesta vakuutusehdoista.