Siirry sisältöön

9 yllättävää faktaa mustista autoista

Suomen autoista yli 14 prosenttia on mustia. Black Fridayn kunniaksi POP Vakuutus selvitti, millainen on mustien autojen maailma ja mistä löytyy Suomen mustimmat kunnat.

1. Musta auto on todennäköisemmin Audi, Bemari, Volvo tai Mersu

Autokaupoilla mustaan väriin päätyy useimmin Audin, BMW:n, Volvon tai Mercedes-Benzin hankkiva. Voidaankin puhua niin sanotuista premium-automerkeistä, joista 41 % on mustia.

Musta Seat tai Hyundai on puolestaan huomattavasti harvinaisempi näky. Kaikista mustista autoista niitä on yhteensä vain 2,5 %. Mustia Fiateja on vielä vähemmän - vain 0,7 % mustista autoista.

2. Nuoret suosivat mustia autoja

POP Vakuutuksen datan mukaan alle 30-vuotiaista 23 prosentilla on musta auto allaan. Iäkkäämmät suosivat enemmän muita värejä. Yli 60-vuotiaista vain 14 prosentilla on musta auto.

3. Mustat autot ovat keskimääräistä uudempia

Ajoneuvon keskimääräinen ikä vaihtelee myös värin mukaan. Trafin tilastoissa mustat autot ovat kaksi vuotta nuorempia kuin kaikki autot keskimäärin. Mustien autojen keski-ikä on noin 10,2 vuotta.

Mustat autot eivät kuitenkaan ole kaikkein uusimpia, vaan nuoruuskisan voittajia ovat valkoiset ja oranssit autot. Ne ovat keskimäärin vielä 2–3 vuotta mustiakin autoja nuorempia. Kaikkein vanhimmat autot puolestaan ovat vihreitä. Niiden keski-ikä on huimat 18,6 vuotta.

4. Mustilla autoilla ajetaan jopa 16 % enemmän

Mustilla autoilla ajetaan kaiken kaikkiaan jopa 16 % enemmän kuin muunvärisillä autoilla keskimäärin. Musta auto on usein talouden ykkösauto ja se näkyy siinä, että niillä ajetaan paljon.

Jos ajomääriä tarkastellaan vielä käyttövoimittain, nähdään, että erityisen paljon ajetaan mustilla dieselautoilla. POP Vakuutuksen aktuaari- ja talousjohtaja Erkka Jalonen selittää ilmiötä.

"Dieseliä syövät premium-autot valitaan muita useammin mustissa väreissä. Samat automerkit ovat niitä, joilla ajosuoritteet ovat korkeimmat. Mustia autoja niin ikään suositaan paljon taksikäytössä ja se näkyy myös suurina ajokilometreinä."

5. Mustille autoille sattuu jopa 19 % enemmän kaskovahinkoja

Kaskovahinkoja sattuu niin maanteiden kuninkaille kuin tavallisille kansanautoille. Niitä sattuu kaikenvärisille autoille, mutta erityisesti mustat autot erottuvat vahinkotilastoissa. Niille sattuu lähes 20 % enemmän kaskovahinkoja keskimäärin.

6. Mustille autoille tehdään eniten ilkivaltaa

Mustille autoille sattuu ja tapahtuu, ja ne joutuvat etenkin ilkivallan kohteeksi muita värejä huomattavasti useammin.

"Mustat autot premium-merkkeineen ovat selkeästi yliedustettuina ilkivaltatilastoissa, sillä ilkivaltatapauksia sattuu niille jopa 31 % keskimääräistä useammin." Jalonen lisää.

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että vaikka autoihin kohdistetaan enemmän ilkivaltaa, niin varkausvahinkoja niille sattuu n. 15 % vähemmän kuin keskimäärin muille merkeille.

7. Mustat autot joutuvat todennäköisemmin hinattavaksi

Ajokilometrien suurempi määrä vaikuttaa myös siihen, miten todennäköisesti auto päätyy hinattavaksi. Mustia autoja hinataan jopa 20 % useammin kuin kaikkia autoja keskimäärin.

8. Mustien autojen tuulilasit joutuvat muita enemmän koetukselle

Kilometrit vaikuttavat myös erityisesti tuulilasivahinkojen määrään. Mustille autoille sattuu tuulilasivahinkoja n. 10 % useammin.

9. Suomen mustimmat kunnat ovat Lumijoki, Liminka ja Kempele

Autojen määrään suhteutettuna eniten mustia autoja löytyy Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevista kunnista. Ykköspaikalla komeilee Lumijoki 17,8 %, Liminka toisena 17,7 % ja Kempele kolmantena 16,9 prosentilla. Suurista kaupungeista Espoo yltää listan sijalle kuusi 16,2 prosenttiosuudella.

Lähde: POP Vakuutuksen sopimus- ja vahinkodata ja Traficomin avoin data.

Lisätiedot ja mediayhteydet

Jasmina Mero

Jasmina Mero

Markkinointi

  • jasmina.mero@suomenvahinkovakuutus.fi