Siirry sisältöön

Suunnitteletko auton ostamista?

Vertaile autojen ominaisuuksia ja tiedä mitä haluat

*Haaveiletko ensimmäisestä omasta autosta vai aiotko vaihtaa vanhan autosi uuteen? Aiotko ostaa käytetyn vai uuden auton? Kokosimme yhdessä Kaara.tv:n Antti Liinpään kanssa vinkit auton ostajalle. *

Kun harkitset uuden auton ostoa, tärkeintä on tietää tarkalleen mitä haluat. Joskus tietyt ominaisuudet, kuten huippuluokan ajettavuus ja isot tilat, ovat toisensa kumoavia ominaisuuksia, joten on valittava jompikumpi.

Kun tutkailet autovaihtoehtoja ja vertailet merkkejä ja malleja, kysy itseltäsi ainakin seuraavia asioita:

  • Haluatko ison vai pienen auton?
  • Onko sinulle tärkeää, että auto on mahdollisimman luotettava?
  • Haluatko, että auto kuluttaa mahdollisimman vähän ja on halpa ylläpitää?
  • Minkälaista ajettavuutta toivot autolta: pehmeää vai tunnokasta ja urheilullista?
  • Tarvitsetko paljon tavaratilaa?
  • Onko istuinten ergonomisuus tärkeää? Entä takamatkustajien tilat?
  • Pitääkö autoa pystyä muuntelemaan helposti?

Eri merkeillä ja malleilla korostuvat eri ominaisuudet. Lähtökohtaisesti pieni auto kuluttaa vähemmän kuin iso auto ja on edullisempi ylläpitää. Pienissä autoissa myös tekniikka on yksinkertaisempaa eli potentiaalisia kalliita vikoja on vähemmän. Renkaat ja huollot ovat yleensä halvemmat.

Yleensä japanilaiset autot ovat luotettavia. Mazda ja Toyota keikkuvat luotettavampien autojen listalla ykköspaikoilla vuodesta toiseen. Vastaavasti ranskalaiset, italialaiset ja amerikkalaiset autot ovat tavallisesti häntäpäässä. Toki näistäkin löytyy poikkeuksia. Eri maissa on erilaiset perinteet autonvalmistuksessa, joka heijastelee tilastoihin meidän vaikeissa olosuhteissamme, ja toki myös hintatasoon. Autot, joihin odotusarvoisesti tulee enemmän vikoja, maksavat vähemmän kuin mielikuvan tai todellisuuden pohjalta luotettavammat.

Mieti myös budjettiasi. Haluatko ostaa käytetyn vai upouuden auton? Jos tarvitset rahoitusta, mikä on korko ja mitkä ovat kokonaiskustannukset? Kuuluuko rahoitussopimukseen isompi viimeinen erä? Kun olet päättänyt minkälaisen auton haluat ja varmistanut, että rahoitus on kunnossa, voit siirtyä tutkailemaan tarpeesi mukaan joko käytettyjen tai uusien autojen tarjontaa.

Kannattaa myös miettiä auton vakuuttamisesta aiheutuvia kuluja. Autovakuutuksen hinta vaihtelee merkeittäin ja malleittain eli hintavertailua kannattaa tehdä jo ennen ostopäätöstä. Lue lisää mitä kannattaa ottaa huomioon autovakuutusta kilpailuttaessa.

Käytetyn auton osto

Uuden auton osto

Käytetyn auton koeajo