Siirry sisältöön

Putkiremontti

Vinkkejä ja tietoa putkiremontin varalle

Putkiremontti

Putkiremontti on iso ja kallis prosessi, joka tehdään putkien kunnosta riippuen yleensä 40-50 vuoden välein. Putkiremontti haittaa asumista huomattavasti. Kun vesi esimerkiksi katkaistaan remontin ajaksi, vessan ja suihkun käyttäminen voi estyä pitkäksikin aikaa. Tavallinen arki hankaloituu, kun vesi ei enää juoksekaan normaaliin tapaan.

Asunnon kuntoa kannattaa tarkkailla jatkuvasti. Ammattilainen kannattaa pyytää viiden vuoden välein kartoittamaan putkiston huolto- ja uusimistarpeet.

Putkiremontin vaikutus asunnon myyntihintaan

Tuleva remontti alkaa vaikuttamaan asunnon myyntihintaan jopa kuusi vuotta aiemmin. Vuoden sisällä remonttiin menevistä asunnoista joutuu keskimäärin maksamaan 11 % korkeampaa hintaa kuin vastaavasta asunnosta, jossa remontti on jo tehty. Asunnon hinta ei siis alene samassa suhteessa kuin putkiremontista aiheutuvat kustannukset. Asunnon ostajat eivät usein ajattele etukäteen remontista koituvia lisäkustannuksia, jolloin ostaja saattaa joutua maksamaan remontoitavasta kohteesta ylihintaa. Mikäli olet ostamassa asuntoa, johon on tulossa putkiremontti, kannattaa sinun pyytää tarkka arvio kustannuksista, jotka remontti aiheuttaa kyseistä kiinteistöä tai huoneistoa kohden.

Putkiremontti kerrostalossa

Putkiremontti kerrostalossa mielletään usein painajaiseksi, vaikka joillekin remontoitava asunto voi olla unelmakohde kun asunnon saa muokata samalla mieleisekseen. Kerrostalohuoneiston putkiremontti maksaa usein kymmeniä tuhansia euroja. Sen lisäksi, että remontti on kallis, vedenkäytön katkeaminen voi estää asunnossa asumisen jopa kolmeksi kuukaudeksi. Tämän takia asunnosta täytyy muuttaa sijaisasuntoon, mikä aiheuttaa kustannuksia putkiremontin lisäksi.

Putkiremontti kerrostalossa mielletään usein painajaiseksi. Osalle taas remontoitava asunto voi olla unelmakohde, kun asunnon saa muokata samalla mieleisekseen. Kerrostalohuoneiston putkiremontti maksaa usein kymmeniä tuhansia euroja. Sen lisäksi, että remontti on kallis, vedenkäytön katkeaminen voi estää asunnossa asumisen jopa kolmeksi kuukaudeksi. Tämän takia asunnosta täytyy muuttaa sijaisasuntoon, mikä aiheuttaa kustannuksia putkiremontin lisäksi.

Putkiremontti omakotitalossa

Putkiremontti on monesti helpompi toteuttaa omakotitalossa. Kerrostalossa remontti voi kestää kuukausia, kun taas omakotitalon käyttövesiputkisto remontoidaan jopa viikossa. Sen lisäksi, että remontti hoituu huomattavasti nopeammin, se on myös edullisempi. Käyttövesiputkiston uusiminen maksaa muutamia tuhansia euroja.

Käyttövesiputkiston lisäksi kunnostamista kaipaavat myös säännöllisin väliajoin viemäri- ja lämmitysputkisto. Näiden uusiminen on kalliimpaa, sillä yleensä lattiat joudutaan avaamaan ja laattaperusteisissa rakennuksissa jopa piikkaamaan auki. Usein, kun putkia vaihdetaan, voi olla kannattavaa uusia koko lämmitysjärjestelmä kokonaisuudessaan samalla kertaa.

Putkiremontin vaikutus vakuutusmaksuihin

Putkistojen uusiminen vaikuttaa tuntuvasti vakuutusmaksuihin. Sen lisäksi, että vakuutusmaksut pienenevät, alentaa se myös mahdollisen vahingon tapahtuessa laskettavaa ikävähennystä.

Vakuutus ei yleensä korvaa putkistojen uusimisia vahinkotilanteissa, joissa putkiston rikkoontuminen johtuu pitkällä aikavälillä aiheutuneesta vahingosta. Putkistosta kannattaa huolehtia etukäteen ja putkiremontti kannattaa tehdä ennen vahingon sattumista.