Autolla ulkomaille

Oletko lähdössä reissuun omalla autolla? Lue vinkit.

Vinkit autolla ulkomaille matkaaville

Kun lähdet autolla ulkomaille, muista...

Liikennevakuutus

Jos matkustat Pohjoismaiden ulkopuolelle, sinun kannattaa tilata Green Card eli vihreä kortti, joka on kansainvälinen todistus liikennevakuutuksen voimassaolosta. Tilaa vihreä kortti vähintään viikkoa ennen matkaa Oma Palvelusta. Vihreä kortti postitetaan aina vakuutuksenottajan kotiosoitteeseen, eikä sitä voida toimittaa sähköisesti. Voit tilata vihreän kortin myös asiakaspalvelustamme lähettämällä viestin Oma Palvelusta tai soittamalla puh. 010 3910 391.

Vihreä kortti on pakollinen vihreän kortin piiriin kuuluvissa, EU:n ulkopuolisissa maissa. Listan näistä maista löydät Liikennevakuutuskeskuksen sivuilta. Mikäli matkustat autollasi EU- ja ETA-maiden ulkopuolelle maahan, joka ei kuulu vihreän kortin piiriin, sinun tulee hankkia kohdemaahan saapuessasi rajavakuutus.

Kaskovakuutus

Kaskovakuutus on voimassa ulkomailla enintään 30 päivän yhtäjaksoisen matkan ajan kaikkialla Euroopassa ja sen ulkopuolisissa vihreän kortin järjestelmään kuuluvissa maissa, paitsi:

  • Venäjällä sen maantieteellisen Euroopan ulkopuolisilla alueilla
  • Valko-Venäjällä, Ukrainassa, Albaniassa, Kosovossa, Serbiassa, Moldovassa, Iranissa, Israelissa, Marokossa, Bulgariassa, Romaniassa, Tunisiassa ja Turkissa.

Pohjoismaiden ulkopuolella sattuneissa vahingoissa omavastuu on kaksinkertainen. Venäjällä, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Romaniassa, Albaniassa, Makedoniassa, Serbiassa ja Montenegrossa sattuneissa vahingoissa omavastuu on nelinkertainen, mutta varkausvahingoissa kuitenkin aina vähintään 20 prosenttia vahingon määrästä.

Muut asiakirjat

Pidä ulkomaille lähtiessäsi autossa mukana aina auton rekisteröintitodistusta. Jos sinua ei ole merkitty rekisteröintitodistukseen auton omistajaksi tai haltijaksi tai jos auton omistaa rahoitusyhtiö, tarvitset valtakirjan tai maastavientiluvan. Maastavientiluvan saat rahoitusyhtiöstä ja valtakirjan esimerkiksi vakuutusyhtiöstä.

Lisäksi mukanasi tulee olla suomalainen ajokortti tai passi. Muistathan hankkia myös matkavakuutuksen ja tilata matkavakuutuskortin, jota kannattaa pitää mukana aina, kun matkustat.

Jo ennen matkaa on myös hyvä selvittää, miten kohdemaassa tulee toimia vahingon sattuessa ja minkälaiset korvauskäytännöt maassa on. Korvauskäytännöt ovat tavallisesti vahingon tapahtumamaan säännösten mukaisia ja näissä voi olla suuriakin eroja.

Jos joudut ulkomailla liikenneonnettomuuteen, toimi näin:

  • ota valokuvat tilanteesta ja kutsu aina poliisi paikalle
  • Soita POP Vahinkoapuun 010 3910 393. Numero palvelee 24/7.
  • Soita matkahätäpalveluun 0800 950 30 jos tarvitset välitöntä apua matkallasi sattuneen henkilövahingon hoidossa. Numero palvelee 24/7.

Numerot on hyvä tallettaa puhelimeen jo ennen matkaa ja laittaa myös paperilla hansikaslokeroon.