Siirry sisältöön

KASKOVAKUUTUKSET -25 %!

Nyt jos koskaan on aika päivittää henkilöautovakuutus edullisempaan. Hyödynnä tarjous!

Autolla ulkomaille

Mielessä automatka Eurooppaan?

Tutustu autolla ulkomaille matkustavan muistilistaamme

Muista Vihreä kortti

Matkustaessasi Pohjoismaiden ulkopuolelle, kannattaa tilata hyvissä ajoin Green Card eli Vihreä kortti, joka on kansainvälinen todistus liikennevakuutuksen voimassaolosta. Saat tilattua Green Cardin helposti soittamalla asiakaspalveluumme. Green Cardin voit saada perinteiseen tapaan postitse kotiin tai nyt myös PDF-tiedostona sähköisesti toimitettuna.

Vihreä kortti on pakollinen Vihreän kortin sopimusmaissa. Listan näistä maista löydät Liikennevakuutuskeskuksen sivuilta. Mikäli matkustat autollasi EU- ja ETA-maiden ulkopuolelle maahan, joka ei ole Vihreän kortin sopimusmaa, sinun tulee hankkia kohdemaahan saapuessasi rajavakuutus. Tämä koskee 1.6.2023 alkaen myös Venäjää. Mikäli olit aikeissa matkustaa autolla Venäjälle, kannattaa tutustua Liikennevakuutuskeskuksen tiedotteeseen aiheesta.

Tarkista, että kaskovakuutuksesi on voimassa

Kaskovakuutus on voimassa ulkomailla enintään 30 päivän yhtäjaksoisen matkan ajan kaikkialla Euroopassa ja sen ulkopuolisissa Vihreän kortin sopimusmaissa. Vakuutusehdoista löydät mahdolliset maakohtaiset rajoitteet turvissa ja enimmäiskorvausmäärissä. Perehdythän huolellisesti vakuutusehtoihin ennen matkalle lähtöä muun muassa omavastuiden näkökulmasta.

Nappaa mukaan seuraavat asiakirjat

Pidä ulkomaille lähtiessäsi autossa mukana aina auton rekisteröintitodistuksen tekninen osa. Jos sinua ei ole merkitty rekisteröintitodistukseen auton omistajaksi tai haltijaksi, tarvitset lisäksi valtakirjan tai maastavientiluvan. Rahoitusyhtiön omistamalla autolla saa mennä ulkomaille, mutta siinäkin tapauksessa tarvitset maastavientiluvan tai valtakirjan auton käyttöön ulkomailla. Maastavientiluvan saat suoraan rahoitusyhtiöstä ja valtakirjan esimerkiksi vakuutusyhtiöstä.

Lisäksi mukana tulee olla tietysti ajokortti ja mahdollisesti henkilökortti tai passi. Tarkista lisäksi tarvitaanko kohdemaassa viisumia. Ei välttämättä ole pahitteeksi tulostaa mukaan myös pari kansainvälistä vahinkoilmoituslomaketta. Sellaisen voit saada Liikennevakuutuskeskukselta.

Tarkista reissuauton kunto

Tyypillisiä vahinkoja ulkomailla autoillessa ovat matkan keskeytymiset autoon tulleen vian johdosta. Ennen matkaa kannattaa siis huolellisesti tarkistaa auton kunto ja tarvittaessa huollattaa se asiantuntevassa liikkeessä. Myös renkaiden kunto kannattaa varmistaa. Siitä huolimatta reissuautosta on hyvä löytyä vararengas, sillä teiden kunto ei välttämättä joka maassa ole Suomen tasolla.

Tutustu matkakohteeseen autoilun näkökulmasta

Suomalainen liikennevakuutus on voimassa kaikissa Euroopan talousalueen (ETA) maissa ja Sveitsissä, mutta siitä huolimatta liikennevakuutuksen kattavuus saattaa vaihdella maiden välillä. Suomessa ollaan totuttu yhteen parhaista ja kattavimmista liikennevakuutuksista kansainvälisesti tarkasteltuna, minkä takia ulkomaisten vakuutusten korvaavuuden rajoitteet voivat tulla meille yllätyksenä. Esimerkiksi Venäjälle aikovan kannattaa olla tarkkana, sillä vahingon aiheuttaneen kuljettajan omia henkilövahinkoja ei korvata Venäjällä liikennevakuutuksesta ollenkaan.

Reissun kohdemaihin kannattaa tutustua muunkin kuin vakuutuksen kattavuuden osalta. Muun muassa ajoneuvon varusteita koskevat säännökset voivat vaihdella maittain. Tarkista ainakin varoituskolmion, heijastinliivien ja ensiapulaukun löytyminen autosta. Hinausköydestäkin voi olla hyötyä. Kohdemaasta kannattaa selvittää myös suunnitellut ajoreitit, vaikka se hieman söisi reissusta spontaaniutta. Lisäksi liikennesäännöt ja muu ajokulttuuri voi vaihdella maittain. Kohdemaahan kannattaakin tutustua tarkoin, ettei matkalla tarvitse yllättyä.

Älä unohda matkavakuutusta

Liikennevakuutus on pakollinen, mutta ethän unohda vakuuttaa itseäsi ja läheisiäsi. Muistathan, että Eurooppalainen sairaanhoitokortti ei ole sama asia kuin voimassa oleva matkustajavakuutus. Matkustajavakuutuksella varmistat, että pääset tarpeen vaatiessa lääkäriin ja et joudu maksamaan mahdollisesti suuria omavastuuosuuksia. Tarkasta myös ovatko matkatavarasi vakuutettu. Vaikka matkatavaravakuutus löytyisikin, autossa ei kuitenkaan matkalla kannata säilyttää valvomatta rahaa, passia tai muita tärkeitä matkatavaroita. Jos matkavakuutusta ei vielä löydy, pääset laskemaan hinnan helppokäyttöisellä matkavakuutuslaskurillamme.

Liikenneonnettomuuden varalta

  • Selvitä etukäteen kohdemaan yleinen hätänumero ja tallenna se puhelimeen.
  • Hätätilanteessa soita aina ensin kohdemaan yleiseen hätänumeroon.
  • POP Matkahätäpalvelu 24h auttaa sinua, kun tarvitset välitöntä apua matkallasi sattuneen henkilövahingon hoidossa.