Siirry sisältöön

Moottori­pyörällä ulkomaille

Lähdössä moottoripyörällä reissuun? Muista nämä asiat.

Vinkit moottoripyörällä ulkomaille matkaaville

Jos olet aikeissa lähteä moottoripyörällä reissuun ulkomaille, kannattaa huolehtia siitä, että vakuutukset ja muut paperiasiat ovat kunnossa. Kokosimme avuksesi listan asioista, jotka kannattaa hoitaa hyvissä ajoin kuntoon ennen matkalle lähtöä.

Green Card eli vihreä kortti

Vihreä kortti on kansainvälinen todistus voimassa olevasta liikennevakuutuksesta ja se kannattaa aina ottaa mukaan, kun lähdet omalla ajoneuvolla ulkomaille. Tilaa vihreä kortti vähintään viikkoa ennen matkaa Oma Palvelusta, jotta saat sen ajoissa, sillä vihreä kortti toimitetaan sinulle postitse eikä sitä voida toimittaa sähköisessä muodossa. Jos et ole itse vakuutuksenottaja, tarvitset vihreän kortin lisäksi valtakirjan, jossa vakuutuksenottaja valtuuttaa matkallelähtijän käyttämään moottoripyörää.

Vihreä kortti on pakollinen vihreän kortin sopimusmaissa. Listan näistä maista löydät Liikennevakuutuskeskuksen sivuilta. Mikäli matkustat autollasi EU- ja ETA-maiden ulkopuolelle maahan, joka ei kuulu vihreän kortin piiriin, sinun tulee hankkia kohdemaahan saapuessasi rajavakuutus.

Kaskovakuutus

Moottoripyörälle kannattaa olla hankittuna myös kaskovakuutus. Kaskovakuutus turvaa moottoripyöräsi ja varusteista esimerkiksi kypäräsi vahinkojen varalta.

Kaskovakuutus on voimassa ulkomailla enintään 30 päivän yhtäjaksoisen matkan ajan kaikkialla Euroopassa ja sen ulkopuolisissa vihreän kortin järjestelmään kuuluvissa maissa, paitsi:

  • Venäjällä sen maantieteellisen Euroopan ulkopuolisilla alueilla
  • Valko-Venäjällä, Ukrainassa, Albaniassa, Kosovossa, Serbiassa, Moldovassa, Iranissa, Israelissa, Marokossa, Bulgariassa, Romaniassa, Tunisiassa ja Turkissa.

Huomioi myös, että ulkomailla omavastuun suuruus voi vaihdella maasta riippuen. Pohjoismaiden ulkopuolella sattuneissa vahingoissa omavastuu on kaksinkertainen. Venäjällä, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Puolassa, Romaniassa, Albaniassa, Makedoniassa, Serbiassa ja Montenegrossa sattuneissa vahingoissa omavastuu on nelinkertainen, mutta varkausvahingoissa kuitenkin aina vähintään 20 prosenttia vahingon määrästä.

Muut asiakirjat

Kun lähdet moottoripyörällä reissuun, pidä aina mukana myös rekisteröintitodistusta. Jos sinua ei ole merkitty rekisteröintitodistukseen pyörän omistajaksi tai haltijaksi tai jos pyörän omistaa rahoitusyhtiö, tarvitset valtakirjan tai maastavientiluvan. Maastavientiluvan saat rahoitusyhtiöstä ja valtakirjan esimerkiksi vakuutusyhtiöstä.

Lisäksi mukanasi tulee olla suomalainen ajokortti tai passi. Muistathan hankkia myös matkavakuutuksen ja tilata matkavakuutuskortin, jota kannattaa pitää mukana aina, kun matkustat.

Ennen matkaa on myös hyvä selvittää, minkälaiset korvauskäytännöt kohdemaassa on ja miten vahinkotilanteessa tulee toimia. Korvauskäytännöt ovat tavallisesti vahingon tapahtumamaan säännösten mukaisia ja niissä voi olla suuriakin eroja.

Jos joudut ulkomailla liikenneonnettomuuteen, toimi näin:

  • ota valokuvat tilanteesta ja kutsu aina poliisi paikalle
  • soita SOS Internationalin hätäpalvelunumeroon 0800 950 30. Numero palvelee 24/7 ja saat sieltä toimintaohjeita suomeksi. Numero on hyvä tallettaa puhelimeen jo ennen matkaa ja laittaa myös paperilla hansikaslokeroon.

Kun asiakirjat ovat kunnossa, voit keskittyä huolehtimaan muista tärkeistä asioista, kuten moottoripyörän kunnosta ja tehdä siihen tarvittavat huoltotoimenpiteet. Matkalle mukaan pakattavista asioista kannattaa tehdä muistilista.

Vinkkejä moottoripyörämatkailijalle voit lukea Popula-blogista, jossa maailman ympäri moottoripyörällä ajanut Jaakko Antila kertoo matkavalmisteluistaan ja itse matkasta. Blogista voit lukea esimerkiksi mitä Antila pakkasi matkalleen mukaan (ja mikä olisi voinut jäädä pakkaamatta) sekä mitkä seikat ovat erityisen tärkeitä muistaa, kun lähtee ulkomaille moottoripyörällä.