Siirry sisältöön

KASKOVAKUUTUKSET -25 %!

Nyt jos koskaan on aika päivittää henkilöautovakuutus edullisempaan. Hyödynnä tarjous!

Muuttovinkit ensiasuntoon

Oma tupa, oma lupa. Muista silti vakuutus.

Muutto ensiasuntoon - muista ainakin nämä

 1. Aloita vaikka tekemällä sähkösopimus. Tämä kannattaa tehdä jo ennen muuttoa. Jos sinulla on vanha sopimus, se pitää irtisanoa ja tehdä uuteen asuntoon uusi sopimus. Ihan joka tapauksessa.

 2. Seuraavaksi tutustu kela.fi -sivuilla, onko sinulla mahdollisuus esimerkiksi asumis- tai opintotukeen. Tukihakemukset voi lähettää jo hyvissä ajoin ja mahdolliset tarvittavat lisädokumentit (kuten vuokrasopimus) sitten jälkeenpäin. Näitä ei kannata skipata, kyllä tukirahoille aina käyttöä löytyy!

 3. Hommaa muuttoapua sekä -auto ajoissa. Kavereita tai sukulaisia voi usein hyödyntää tähän tarkoitukseen. Yhdessä tekeminen on vain hauskaa ja urakan jälkeen voitte syödä yhdessä vaikka pizzat.

 4. Jos muutat vuokralle, tee asuntoon kuntotarkistus ennen kuin muutat. Mahdollisista vioista kannattaa huomauttaa vuokraisännälle. Jos asunnossa on joitain rempallaan jo ennestään, viat kannattaa kuvata ennen sisään muuttoa.

 5. Tee muuttoilmoitus ja osoitteenmuutos postiin ja maistraattiin. Molemmat hoituvat näppärästi esimerkiksi osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi.

 6. Hanki kotivakuutus. Monissa vuokra-asunnoissa edellytetään kotivakuutuksen hankkimista.

 7. Hanki palovaroitin, jos asunnossa ei sellaista vielä ole. Jokaisessa asunnossa on lain mukaan oltava palovaroitin. Sen kunto kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Palovaroitin sijoitetaan katon rajaan makuuhuoneen lähettyville.

 8. Huolehdi avaimista (niiden kotiin unohtaminen ei ole kivaa eikä halpaa) ja uusi lukot tarvittaessa. Varsinkin vuokra-asuntoon muutettaessa lukkojen vaihtaminen saattaa olla hyvä ajatus. Eihän sitä tiedä keillä kaikilla on kopio asuntosi avaimista.

Mitä ostaa ensiasuntoon?

Oletko juuri muuttanut omaan kotiin? Alkuvaiheessa saattaa olla hankalaa muistaa kaikki asiat, jotka ovat omassa kodissa tärkeitä. Vanhempien luona asuessa suurin osa niistä oli itsestäänselvyyksiä, eikä niiden olemassaoloa edes tullut ajatelleeksi. Eikä tule omaan kotiin muuttaessakaan – ei ennen kuin jotakin niistä tarvitsee ja huomaa, että se puuttuu.

Keittiö

 • lautasia (syviä ja laakeita), veitsiä, haarukoita, lusikoita
 • tiskiharja ja -ainetta
 • laseja, mukeja
 • paistinpannu, kattila (iso ja pieni)
 • uunivuoka
 • kauha, paistinlasta, leikkuuveitsi, leipäveitsi, sakset
 • leikkuualusta, pannunalunen, patakinnas
 • tarjoilukulhoja
 • mikroaaltouuni (ei ehkä kaikille välttämätön, mutta helpottaa ja nopeuttaa arkea suuresti)
 • säilyketölkin- ja pullonavaaja
 • perusmaustesetti
 • keittiörätti
 • käsisaippua

Liinavaatteet ja muut tekstiilit

 • kylpy-, keittiö- ja käsipyyhkeitä
 • tyyny ja peitto
 • tyynyliinoja sekä pussi- ja aluslakanoita
 • päiväpeitto

Muualle kotiin

 • kukkamaljakko (jos vieraasi tuovat sinulle kukkia, ne pitää laittaa johonkin)
 • henkareita
 • varaparistoja ja -lamppuja
 • ensiapuvälineet

Siivoukseen

 • imuri ja moppi
 • pölyrättejä
 • pyykinpesuainetta
 • wc-harja
 • silityslauta- ja rauta
 • pyykinkuivausteline
 • yleispuhdistusainetta

Edullisen sisustamisen aakkoset

Oman kodin sisustaminen on tärkeää, täytyyhän kodista saada asukkaansa näköinen. Joku tykkää asua mahdollisimman pelkistetysti, toinen koristaa asuntonsa mielellään sisustustavaroilla. Ensi asuntoon muuttaessa budjetti voi olla rajallinen, mutta onneksi on monia edullisia keinoja saada kodin ilmeeseen vaihtelua.

Ajoitus. Kun suuntaat sisustusostoksille, kannattaa miettiä ajankohtaa. Kirpputoreilta tekee usein löytöjä keväisin, kun ihmiset tekevät kevätsiivouksia kotona. Alennusmyyntiaikaan saatat tehdä löytöjä kaupoissa.

Blogeista kannattaa hakea hyviä vinkkejä. Eivät kaikki bloggaajat saa ilmaista sisustustavaraa, osalla saattaa olla opiskelijalle sopivia hyviä ja edullisia ideoita.

Divarien aarteet ovat etenkin kirjallisuuden ystäville hyviä myös sisustusmielessä. Vanhoja kirjoja saattaa saada hyvinkin edullisesti ja niistä saa paitsi mielenkiintoista luettavaa, myös kaunista kirjahyllyn täytettä tai vaikkapa tauluja tai muita sisustuselementtejä. Saatat löytää edulliseen hintaan myös vanhoja lehtiä, joista voi askarrella esimerkiksi persoonallisia koristeita tai tauluja.

Eteiseen kaikki astuvat ensin. Kodissasi ensimmäistä kertaa vieraileva saa eteisestä ensivaikutelman, joten sen siisteyteen ja sisustukseen kannattaa panostaa. Kirpputoreilta voi etsiskellä kivoja vaatenaulakoita ja lipastoja. Myös pieni taulu seinällä on kiva lisä.

Fidan lähetystoreja on eri puolilla pääkaupunkiseutua. Niihin kannattaa käydä tutustumassa. Myynnissä on mm. huonekaluja, tekstiilejä sekä astioita.

Googlaamalla saat paljon lisää hyviä vinkkejä ja inspiraatiota tee-se-itse-sisustamiseen.

Heinäkuu on alennusmyyntien kultainen kuukausi. Silloin kaupoissa on yleensä mukavan väljää, kun moni lomailee muualla, ja hinnat ovat kohtuulliset.

Ikea. Se nyt vaan on opiskelijan kukkarollekin sopiva, jos tarvitsee jotakin uutta. Esimerkiksi astiat, keittiövälineet ja kodin sisustusesineet ovat erittäin kohtuuhintaisia. Toki hintavampaakin tavaraa löytyy.

Järjestele kaapit ja komerot uudelleen. Saat lisää tilaa ja sisustuselementtisi pääsevät paremmin oikeuksiinsa, kun liika tavara ei peitä niitä näkyvistä.

Kirpputorilta saa monesti ihan uuden veroista tavaraa ja löytöjä tekevät varmasti myös vanhojen tavaroiden ja kalusteiden ystävät.

Luonto on täynnä kodin sisustusaarteita. Kivet, kaislat, oksat ja vaikkapa puiden kannot sopivat kotiin luomaan tunnelmaa.

Maalaamalla vanhoja huonekaluja uuden värisiksi ja juuri sillä värillä kuin haluat, saatat saada aikaan isojakin muutoksia kotisi ilmeeseen.

Nikkarointi sopii käsistään käteville. Mielikuvitus on rajana ja tarvikkeita saattaa löytyä ilmaiseksikin vaikkapa luonnosta.

Ompele itse! Hauskat sisustustyynyt, pyyhkeet, seinävaatteet ja peitot syntyvät käden käänteessä ja kankaatkin voi valita oman mielen mukaan. Tarvitset vain kunnon ompelukoneen.

Purkeista saa pienellä tuunaamisella hauskoja sisustuselementtejä. Säilyke-, hillo- ja maalipurkit saavat uuden ilmeen esimerkiksi maalin, liimattavien helmien tai kivien ja kuvioitujen teippien avulla.

Ryhmittele uudelleen. Joskus pelkästään huonekalujen, taulujen tai muiden sisustusesineiden paikkoja vaihtamalla ilmeen voi muuttaa ihan uudenlaiseksi.

Sukulaisilta voi kysellä, jos heidän varastojensa kätköissä olisi käyttöä vailla olevia huonekaluja.

Tyynynpäällisiä on helppoa ommella itse ja kankaitakin saattaa löytyä edullisesti kirpputoreilta ja toisinaan myös kangaskaupoista. Vanhoja vaatteitakin voi hyödyntää tähän tarkoitukseen. Esimerkiksi kauluspaidoista ommellut tyynyt ovat veikeän näköisiä. Täytteeksi voi laittaa esimerkiksi vanhoja vaatteita, sukkia tai melkein mitä tahansa pehmeää.

Ullakot koluamatta? Kipitähän äkkiä omalle, kesämökin, mummon, vaarin tai vanhempien ullakolle. Saatat löytää aarteita.

Vanhemmilla saattaa olla vaikka mitä tarjottavaa uuteen kotiisi. Kannattaa ainakin kysyä!

Ystäviltä kannattaa kysellä myös, jos heillä olisi ylimääräisiä ja uutta kotia etsiviä huonekaluja tai muuta.

Äidin puoleen kannattaa kääntyä aina: saatat kuulla äidin nuoruuden hyviä sisutusvinkkejä tai mahdollisesti käyttöösi vanhempien huonekaluja. Äidiltä saattaa tulla parhaat ideat joka tapauksessa.

Öljy. Sävytetyllä kalusteöljyllä saa helposti uuden ilmeen kuluneille puuhuonekaluille. Kun pintaa ensin hioo, öljy imeytyy paremmin. Lisäksi se suojaa puuta ja pidentää sen käyttöikää.