Siirry sisältöön

Ajoneuvon liikennekäytöstä ­poisto

Liikennekäytöstä­poisto

Liikennekäytöstäpoisto eli kansankielellä seisontailmoitus tarkoittaa sitä, että ajoneuvo ilmoitetaan olevan poissa liikennekäytöstä.

Liikennekäytöstäpoisto on rekisteröintitoimenpide, josta tulee aina tehdä ilmoitus Traficomille. Ajoneuvolla saa ajaa poistopäivän loppuun, kunhan ajoneuvossa on voimassaoleva vakuutus ja rekisterikilvet kiinni. Liikenteestä poistetulla ajoneuvolla ei saa poistopäivän jälkeen ajaa lainkaan, paitsi tietyissä poikkeustilanteissa, joista esimerkkinä on ennakkoon varattu katsastus. Poikkeustilanteissakin ajoneuvo täytyy olla vakuutettuna.

Hyvitykset vakuutusmaksuista

Liikennekäytöstäpoiston ajalta olet oikeutettu saamaan hyvitystä autosi tai moottoripyöräsi vakuutuksesta. Autojen osalta liikennekäytöstäpoiston aikana liikennevakuutuksesta ei kerry maksua ja kaskovakuutuksesta perimme S-kaskovakuutuksen suuruisen hinnan. Moottoripyörien vuodenaikahinnoitelluissa vakuutuksissa hyvityksen määrä riippuu siitä, mihin ajankohtaan vuodesta liikennekäytöstäpoisto kohdistuu. Huomioimme liikenteestä poiston vakuutusmaksuissa liikennekäytöstäpoiston alkamispäivää seuraavasta päivästä alkaen.

Jos sinulla on kaskovakuutus, liikennekäytöstäpoiston aikana ovat voimassa aina palo-, varkaus-, ilkivalta-, hinaus-, eläintörmäys-, oikeus- ja vastuuvakuutusturvat. Lunastus-, luonnonilmiö- ja rahoitusvakuutusturvat ovat voimassa, mikäli ne ovat olleet valittuina vakuutukseen liikennekäytöstäpoiston aikana.

Miten toimin, jos olen myynyt auton?

Ajoneuvon myyntitilanteessa ajoneuvovero- ja liikennevakuutusmaksuvelvollisuutesi raukeaa tekemällä luovutusilmoituksen. Luovutusilmoitus vapauttaa sinut auton vastuista, kuten verovelvollisuudesta ja vakuuttamisvelvollisuudesta.

Mille ajoneuvoille ja miten liikennekäytöstä­poisto tehdään?

Liikennekäytöstäpoiston voi tehdä nykyään kaikille ajoneuvoille. Ajoneuvon rekisterikilpiä ei myöskään tarvitse palauttaa.

Liikennekäytöstäpoiston tekeminen onnistuu helpoiten Oma Palvelumme kautta. Kirjaudu ensin pankkitunnuksilla Oma Palveluun. Kohdasta ”Omat vakuutukset” pääset klikkaamaan haluamasi vakuutuksen tiedot auki. Täältä löydät painikkeen ”Muokkaa rekisteröintiä”, jossa pääset tekemään ilmoituksen. Ilmoituksen tekeminen maksaa 6 € ja lähetämme sinulle maksun erillisellä laskulla.

Ilmoituksen voi vaihtoehtoisesti tehdä myös Traficomin sivuilla, jossa liikennekäytöstäpoisto maksaa 6 € ja lasku maksetaan heti pankkitunnistautumisen yhteydessä.

Kolmas vaihtoehto on tehdä ilmoitus katsastusasemalla, jolloin hinta on 19 €. Sinulle edullisemmaksi tulee siis tehdä liikennekäytöstäpoisto sähköisesti, mikäli se vain on mahdollista.

Jos olet poistamassa ajoneuvoa lopullisesti liikennekäytöstä, tulee sinun tehdä sille lopullinen poisto, johon saat ohjeet Traficomin sivuilta.

Vakuutuksen irtisanominen liikennekäytöstä poistetulta ajoneuvolta

Suosittelemme aina pitämään vakuutuksen voimassa, vaikka ajoneuvo olisi ilmoitettu liikennekäytöstä poistoon. Jos esimerkiksi autosi käsijarru pettää ja auto valuu naapurin auton päälle, liikennevakuutuksesi kattaa naapurin autolle aiheutuneet vahingot. Kaskovakuutuksesta voidaan korvata varkausvahinko, jos autosi varastetaan.

Liikennevakuutuksesta ei kerry maksua liikennekäytöstäpoiston aikana ja sinun on helppo ottaa ajoneuvo takaisin liikennekäyttöön tekemällä vain ilmoituksen Traficomille. Kaskovakuutuksesta perimme pienen maksun myös liikennekäytöstä poiston aikana.

Liikennekäytöstä poistetulta ajoneuvolta on mahdollista irtisanoa vakuutukset. Liikennevakuutuksen irtisanomisesta täytyy ilmoittaa Traficomille ja ilmoituksen teko onnistuu Oma Palvelun kautta. Aloita kirjautumalla Oma Palveluun pankkitunnuksilla. Kohdasta "Omat vakuutukset" voit klikata vakuutuksen tiedot auki. Kun klikkaat painiketta "Muokkaa rekisteröintiä" ja poistat ajoneuvon liikennekäytöstä, sivulle avautuu valintaruutu, jota klikkaamalla voit irtisanoa vakuutuksesi. Irtisanomisen jälkeen palvelusta lähtee automaattisesti tieto Traficomille vakuutuksen päättymisestä, joten sinun ei itse tarvitse sitä käydä enää ilmoittamassa erikseen. Liikennevakuutuksen irtisanominen päättää automaattisesti myös kaskovakuutuksen.

Mikäli haluat irtisanoa vain kaskovakuutuksen, voit ilmoittaa siitä asiakaspalveluumme kirjallisesti Oma Palvelun kautta viestittelemällä. Kaskovakuutus on kuitenkin hyvä olla voimassa myös liikennekäytöstäpoiston aikana, sillä ajoneuvoon kohdistuu usein samanlainen riski tulla esimerkiksi varastetuksi kuin ajoneuvon ollessa käytössä.

Miten toimia, kun lähden taas ajamaan?

Kun olet ottamassa ajoneuvoa takaisin ajoon, muista tehdä siitä liikennekäyttöönottoilmoitus ennen ajoon lähtöä. Voit lukea liikennekäyttöönotosta lisää täältä.

Varmistathan aina ennen ajoon lähtöä, että olet ottanut ajoneuvon takaisin liikennekäyttöön. Jos liikennekäytöstäpoistetulla ajoneuvolla ajamisesta jää kiinni, tulee siitä mahdollisina sanktioina lisäverot ja sakot. Lisäksi vakuutusyhtiö perii vakuutusmaksua.