Siirry sisältöön

Auton rekisteröinti netissä.

Ei se vaikeaa ole.

Ajoneuvojen vakuutukset ja rekisteröinti kuntoon yhdellä kertaa

Voit rekisteröidä ajoneuvon nimiisi samalla kun ostat sille vakuutuksen verkkopalvelustamme. Vakuutuksen oston jälkeen voit Oma palvelun kautta tehdä sujuvasti myös muita rekisteröintimuutoksia ajasta ja paikasta riippumatta.

Rekisteröinnin ja vakuuttamisen yhdistäminen tekee prosessista sähköisen ja paperittoman. Rekisteröintitodistuksia ei tarvitse pitää mukana ajoneuvoissa, eikä niitä enää tulosteta tai postiteta automaattisesti rekisteröinnin jälkeen. Muistathan kuitenkin ottaa rekisteröintitodistuksen mukaan ajaessasi ulkomailla. Sen lisäksi, että sähköinen asiointi on helpompaa, kuluttaja hyötyy uudistuksesta myös taloudellisesti: sähköinen rekisteröinti on perinteistä tapaa edullisempi.

Ajoneuvon rekisteröinti omiin nimiin vakuutuksen oston yhteydessä

Kun ostat ajoneuvon yksityiseltä henkilöltä, voit rekisteröidä ajoneuvon nimiisi samalla kun ostat vakuutuksen verkosta.

 1. Osta ajoneuvovakuutus normaalisti verkkokaupastamme.
  Pääset rekisteröimään ajoneuvon nimiisi vakuutuksen oston jälkeen.

 2. Aloita rekisteröinti käyttämällä ajoneuvon myyjältä saamasi Traficom:n varmennekoodi.

 3. Ilmoita itsesi ajoneuvon omistajaksi tai haltijaksi.
  Voit halutessasi lisätä useampia haltijoita ja/tai omistajia sekä ilmoittaa ajoneuvon liikennekäyttöönoton tai liikennekäytöstäpoiston.

 4. Vahvista rekisteröintimuutokset.
  Rekisteröintitoimenpiteistä veloitetaan Traficomin palvelumaksu, jonka summan näet vahvistuksen yhteydessä. Palvelumaksu laskutetaan erillisellä laskulla.

Jos ostat ajoneuvon autoliikkeestä, liike hoitaa usein rekisteröinnin.

Ajoneuvon rekisteröintitietojen muokkaus Oma Palvelussa

Kun omistat ajoneuvon (tai olet sen haltija) ja olet vakuuttanut sen POP Vakuutuksessa, voit itse tehdä muutoksia ajoneuvon rekisteröintitietoihin popvakuutus.fi:n Oma Palvelussa:

 1. Kirjaudu Oma Palveluun verkkopankkitunnuksillasi.

 2. Valitse ajoneuvo vakuutuslistauksesta ja siirry muokkaamaan rekisteröintiä.

 3. Tee haluamasi rekisteröintimuutokset.
  Voit hallinnoida ajoneuvon omistajia ja haltijoita, tehdä liikennekäytöstäpoiston/-käyttöönoton tai luovutusilmoituksen sekä päättää vakuutuksen.

 4. Vahvista rekisteröintimuutokset.
  Rekisteröintitoimenpiteistä veloitetaan Traficomin palvelumaksu, jonka summan näet vahvistuksen yhteydessä. Palvelumaksu laskutetaan erillisellä laskulla.

Mahdolliset rekisteröintitapahtumat

Voit lisätä ja poistaa ajoneuvon omistajia ja haltijoita. Jos et ole auton rekisteriin merkitty omistaja tarvitset varmennekoodin muutosten tekemiseen.

Ajoneuvon omistaja on se, kenen ajoneuvo on. Jos omistaja ei ole ajoneuvon pääasiallinen käyttäjä, on käyttäjä merkittävä ajoneuvon haltijaksi. Ajoneuvolla on oltava vähintään yksi tai useampia omistajia.

Ajoneuvon haltija on se, jonka käytössä ajoneuvon on. Haltija vastaa mm. ajoneuvoverosta ja muista velvoitteista. Haltijoita voi olla yksi tai useampia. Jos omistaja on ajoneuvon pääasiallinen käyttäjä, ei haltijaa tarvitse erikseen ilmoittaa.

Jos et käytä ajoneuvoa liikenteessä,voit tehdä sille liikennekäytöstäpoiston. Ajoneuvolla ei saa ajaa liikennekäytöstäpoiston aikana. Ajoneuvojen verot ja vakuutusmaksu hyvitetään liikennekäytöstäpoiston ajalta. L-luokan ajoneuvojen, kuten mopojen ja moottoripyörien, kilpiä ei tarvitse palauttaa liikennekäytöstäpoiston takia.

Ennen ajoneuvon käytön jatkamista se tulee ottaa takaisin liikenteeseen.

Voit irtisanoa liikennekäytöstäpoistetun ajoneuvon vakuutuksen kokonaan, jolloin kaikki ajoneuvon vakuutukset (sekä liikenne- että kaskovakuutus) päätetään, eikä ajoneuvolla ole lainkaan vakuutusturvaa voimassa. Ajoneuvoa ei saa käyttää liikenteessä ennen uuden vakuutuksen hankkimista.

Jos olet myynyt ajoneuvosi, voit tehdä luovutusilmoituksen, jolla voit osoittaa myynnin tapahtuneen, vaikka uusi omistaja laiminlöisi rekisteröinnin. Luovutusilmoitukseen tarvitset ostajan henkilötunnuksen.

Uudelle autolle sekä tuontiautolle tehdään ensirekisteröinti, kun se ensimmäisen kerran rekisteröidään Suomen ajoneuvorekisteriin. Ostaessasi auton autoliikkeestä, autoliike hoitaa vakuutuksen ottamisen ja rekisteröinnin puolestasi kaupanteon yhteydessä. Vakuutusten hintoja kannattaa kuitenkin laskea hieman etukäteen. Voit etsiä esimerkiksi www.nettiauto.com -sivustolta vastaavan auton rekisterinumeron ja tutkia vakuutusten hintoja suuntaa-antavasti jo ennen auton ostoa helppokäyttöisellä autovakuutuslaskurillamme. Tällöin sinun on helpompi kertoa autoliikkeen myyjälle, millaisen autovakuutuksen haluat.

Jotta voit rekisteröidä auton, autovero pitää olla maksettu ja auton rekisteröintikatsastus tulee olla hyväksytty. Suomeen tuotu auto pitää rekisteröidä katsastustoimipaikalla, toisin sanoen et voi rekisteröidä ulkomailta ostettua autoa sähköisesti.

Usein kysyttyä sähköisestä rekisteröinnistä

Varmenne on kuusi merkkiä pitkä koodi, jonka ajoneuvon rekisteriin merkitty omistaja voi luoda Traficomin sivujen verkkopalvelussa.

Varmennetta tarvitaan, kun ajoneuvon rekisteriin merkitty omistaja on myymässä tai luovuttamassa ajoneuvoa uudelle omistajalle. Myyjä luovuttaa varmenteen ostajalle, joka esittää sen rekisteröinnin yhteydessä vakuutusyhtiön verkkopalvelussa, traficom.fi-sivujen verkkopalvelussa tai rekisteröintitoimipisteissä.

Rekisteröintitodistusta ei enää anneta tai lähetetä automaattisesti rekisteri-ilmoituksen jälkeen, eikä sinun tarvitse pitää todistuksen I osaa kotimaan liikenteessä mukana. Rekisteröintitodistuksen saat halutessasi Traficomin sivujen verkkopalveluista sekä katsastustoimipaikoilta.

Ajoneuvon vakuuttaminen ja rekisteröinti-ilmoituksen tekeminen onnistuu kerralla vakuutusyhtiön verkkopalvelussa. Rekisteröintitodistusta ei tarvitse enää pitää mukana ajoneuvossa, eikä sitä enää tulosteta tai postiteta automaattisesti rekisteröinnin jälkeen. Kun yksityishenkilö myy ajoneuvon, hän antaa omistajanvaihdokseen oikeuttavan varmennekoodin uudelle omistajalle kaupan yhteydessä. Autokauppa helpottuu.

Voit toimia samoin myös jatkossa, autoliikkeet tekevät edelleen tarvittavat vakuutukset ja rekisteröinnit. Uudistus vaikuttaa kuluttajan näkökulmasta eniten yksityishenkilöiden väliseen autokauppaan, eikä siten näy autoliikkeessä asioidessa.

Lähde: Liikennevakuutuskeskus