Siirry sisältöön

KASKOVAKUUTUKSET -25 %!

Nyt jos koskaan on aika päivittää henkilöautovakuutus edullisempaan. Hyödynnä tarjous!

Auton katsastus

Huoletonta liikkumista, minne ikinä tiesi viekään.

Mitä auton katsastamisesta kannattaa tietää?

Milloin auto tulee katsastaa?

  1. Uusi auto katsastetaan ensimmäisen kerran kolmen vuoden kuluttua käyttöönottopäivästä. Käyttöönottopäivä on merkitty rekisteröintitodistukseen.
  2. Tämän katsastuksen jälkeen voi pitää välivuoden.
  3. Välivuoden jälkeen viidennestä vuodesta eteenpäin autoa aletaan katsastaa vuosittain.

Miten auton katsastukseen voi valmistautua?

Auton kuntoa voi tarkistella itse jo ennen katsastukseen tuloa. Joitakin pieniä vikoja voi myös itse korjata. Tässä muutamia esimerkkejä siitä, miten voit valmistella autoa katsastusta varten:

  • Renkaista kannattaa tarkistaa paineet. Ulkoiset vauriot esimerkiksi vanteissa kannattaa silmällä läpi.

  • Katsastuksessa testataan jarrujen kunto, joten niitä kannattaa etukäteen hieman verrytellä. Jarruta muutaman kerran voimakkaasti. Tämä poistaa ylimääräistä kosteutta ja pieniä kitkapintojen syöpymiä. Myös käsijarrua kannattaa käyttää muutamaan kertaan, varsinkin jos sitä ei normaalisti käytetä.

  • Tarkista, että kaikki lamput palavat. Myös akun riittävän tukevan kiinnityksen voi tarkistaa itse.

  • Turvavöiden toimivuus kannattaa tarkistaa varsinkin niiltä autopaikoilta, joilla vyötä ei tavallisesti käytetä.

  • Auton yleiseen siisteyteen kannattaa myös kiinnittää huomiota. Hoida lisäksi pienet perusasiat kuntoon, kuten esimerkiksi pissapojan täyttäminen.

Miten katsastamattoman auton katsastus hoituu?

Jos poliisi ei ole määrännyt autoa ajokieltoon ja autoa koskevat maksut ovat kunnossa, auton saa ajaa katsastukseen normaalisti. Jos poliisi pysäyttää katsastamattoman auton, joka on matkalla katsastukseen, voi katsastusasemalta vahvistaa tehdyn ajanvarauksen. Jos et ole varannut aikaa etukäteen vaan ajat drive-in katsastukseen, on katsastusasemalle ilmoitettava etukäteen milloin olet tulossa, jotta poliisi saa tarvittaessa tiedon matkalla olevasta katsastamattomasta autosta.

Mitä pitää tehdä, jos katsastus on myöhässä?

Kannattaa toimia samalla tavalla kuin katsastamattoman auton tapauksessa. Varaa aika katsastukseen tai ilmoita ainakin katsastusasemalle etukäteen, että olet tulossa ja jos poliisi pysäyttää sinut matkalla katsastukseen, varatun ajan voi varmistaa katsastuskonttorista.