Siirry sisältöön

Rekisteröi moottoripyörä helposti netissä.

Moottoripyörän rekisteröinti kuntoon kerralla

Voit rekisteröidä moottoripyörän helposti niimisi samalla, kun otat sille vakuutuksen verkkokaupastamme. Asiakkaanamme voit tehdä sujuvasti myös muita rekisteröintimuutoksia ajasta ja paikasta riippumatta, juuri silloin kun sinulle sopii.

Rekisteröinnin ja vakuuttamisen yhdistäminen on tehnyt prosessista yksinkertaisen ja samalla myös paperittoman. Rekisteröintitodistusta ei tarvitse pitää mukana ajoneuvossa, eikä sitä enää tulosteta tai postiteta automaattisesti rekisteröinnin jälkeen.

Mikäli sinulla ei ole pankkitunnuksia, onnistuu rekisteröinti perinteisesti katsastusasemalla. Muistathan ottaa henkilöllisyystodistuksen mukaan, kun käyt rekisteröimässä moottoripyörän nimiisi.

Moottoripyörän rekisteröinti omiin nimiin vakuutuksen oston yhteydessä

Kun ostat moottoripyörän yksityiseltä henkilöltä, voit itse rekisteröidä sen nimiisi samalla kun ostat vakuutuksen verkosta.

  1. Osta moottoripyörälle vakuutus helppokäyttöisellä vakuutuslaskurillamme.

  2. Aloita rekisteröinti käyttämällä moottoripyörän myyjältä saamasi Traficom:n varmennekoodi.

  3. Ilmoita itsesi moottoripyörän omistajaksi tai haltijaksi. Voit halutessasi lisätä useampia haltijoita ja/tai omistajia sekä ilmoittaa moottoripyörän liikennekäyttöönoton tai liikennekäytöstäpoiston.

  4. Vahvista rekisteröintimuutokset. Rekisteröintitoimenpiteistä veloitetaan Traficomin palvelumaksu, jonka summan näet vahvistuksen yhteydessä. Palvelumaksu laskutetaan erillisellä laskulla.

Jos ostat moottoripyörän autoliikkeestä, liike hoitaa usein edelleen myös rekisteröinnin.

Moottoripyörän rekisteröintitietojen muokkaus Oma Palvelussa

Kun omistat moottoripyörän (tai olet sen haltija) ja olet vakuuttanut sen POP Vakuutuksessa, voit itse tehdä muutoksia moottoripyörän rekisteröintitietoihin popvakuutus.fi:n Oma Palvelussa:

  1. Kirjaudu Oma Palveluun verkkopankkitunnuksillasi.

  2. Valitse moottoripyörä vakuutuslistauksesta ja siirry muokkaamaan rekisteröintiä.

  3. Tee haluamasi rekisteröintimuutokset. Voit hallinnoida moottoripyörän omistajia ja haltijoita, tehdä liikennekäytöstäpoiston/-käyttöönoton tai luovutusilmoituksen sekä päättää vakuutuksen.

  4. Vahvista rekisteröintimuutokset. Rekisteröintitoimenpiteistä veloitetaan Traficomin palvelumaksu, jonka summan näet vahvistuksen yhteydessä. Palvelumaksu laskutetaan erillisellä laskulla.

Mahdolliset rekisteröintitapahtumat

Halutessasi voit lisätä tai poistaa moottoripyörän omistajia ja haltijoita. Mikäli et ole moottoripyörän rekisteriin merkitty omistaja tarvitset varmennekoodin muutosten tekemiseen.

Moottoripyörän omistaja on se, kenen moottoripyörä on. Jos omistaja ei ole moottoripyörän pääasiallinen käyttäjä, on käyttäjä merkittävä moottoripyörän haltijaksi. Moottoripyörällä on oltava vähintään yksi omistaja.

Moottoripyörän haltija on se, jonka käytössä moottoripyörä on. Haltijoita voi myös olla yksi tai useampia. Jos omistaja on moottoripyörän pääasiallinen käyttäjä, ei haltijaa tarvitse erikseen ilmoittaa.

Jos et käytä moottoripyörää liikenteessä,voit tehdä sille liikennekäytöstäpoiston. Moottoripyörällä ei saa ajaa liikennekäytöstäpoiston aikana. Moottoripyörän vakuutusmaksu hyvitetään liikennekäytöstäpoiston ajalta. Moottoripyörän kilpiä ei tarvitse palauttaa liikennekäytöstäpoiston takia.

Moottoripyörän vakuutus on vuodenaikahinnoiteltu. Vuodenaikahinnoittelu tarkoittaa sitä, että vakuutuksen vuosimaksu painottuu pääosin kesän ajokaudelle. Vuodenaikahinnoitellun vakuutuksen hinnassa on jo huomioitu, että ajoneuvolla ei ajeta talviaikana. Laskutamme vakuutusta tasaisesti valitsemiesi maksuerien mukaan. Mikäli ilmoitat moottoripyörän liikennekäytöstäpoistoon syksyllä ja kesän ajokaudelta on kertynyt maksuja, mitä emme ole ehtineet veloittaa, saatat saada laskuja vielä liikennekäytöstä poiston jälkeen. Lue lisää vuodenaikahinnoittelusta täältä.

Voit irtisanoa liikennekäytöstäpoistetun moottoripyörän vakuutuksen kokonaan, jolloin kaikki moottoripyörän vakuutukset (sekä liikenne- että kaskovakuutus) päätetään, eikä pakettiautolla ole lainkaan vakuutusturvaa voimassa. Moottoripyörää ei saa käyttää liikenteessä ennen uuden vakuutuksen hankkimista ja liikennekäyttöönottoa.

Jos olet myynyt moottoripyöräsi, voit tehdä luovutusilmoituksen, jolla voit osoittaa myynnin tapahtuneen, vaikka uusi omistaja laiminlöisi rekisteröinnin. Luovutusilmoitukseen tarvitset ostajan henkilötunnuksen.

Sekä uudelle moottoripyörälle että tuontimoottoripyörälle tehdään ensirekisteröinti, kun se ensimmäisen kerran rekisteröidään Suomen ajoneuvorekisteriin. Ostaessasi moottoripyörän liikkeestä, moottoripyöräliike hoitaa vakuutuksen ottamisen ja rekisteröinnin puolestasi kaupanteon yhteydessä. Vakuutusten hintoja kannattaa kuitenkin laskea hieman etukäteen. Voit etsiä esimerkiksi nettiautokaupoista vastaavan moottoripyörän rekisterinumeron ja tutkia vakuutusten hintoja suuntaa-antavasti jo ennen pyörän ostoa helppokäyttöisellä moottoripyörävakuutuslaskurillamme. Tällöin sinun on helpompi kertoa moottoripyöräliikkeen myyjälle, millaisen vakuutuksen haluat pyörällesi.

Usein kysyttyä sähköisestä rekisteröinnistä

Varmenne on kuusi merkkiä pitkä koodi, jonka ajoneuvon rekisteriin merkitty omistaja voi luoda traficom.fi-sivujen verkkopalvelussa.

Varmenne on voimassa 14 päivää luontihetkestä. Varmenteen voimassaolon ja oikeellisuuden voi tarkistaa täältä.

Varmennetta tarvitaan, kun ajoneuvon rekisteriin merkitty omistaja on myymässä tai luovuttamassa ajoneuvoa uudelle omistajalle. Myyjä luovuttaa varmenteen ostajalle, joka esittää sen rekisteröinnin yhteydessä vakuutusyhtiön verkkopalvelussa, traficom.fi-sivujen verkkopalvelussa tai rekisteröintitoimipisteissä.

Rekisteröintitodistusta ei jatkossa anneta tai lähetetä automaattisesti rekisteri-ilmoituksen jälkeen, eikä sinun tarvitse pitää todistuksen I osaa kotimaan liikenteessä mukana. Rekisteröintitodistuksen saat halutessasi Traficomin verkkopalveluista sekä katsastustoimipaikoilta.

Voit poistaa mopon tai moottoripyörän liikennekäytöstä popvakuutus.fi:n Oma Palvelussa palauttamatta kilpiä. Sinun ei tarvitse kertoa liikennekäytöstäpoiston syytä. Liikennekäytöstäpoiston ajalta liikennevakuutuksesta ei kerry maksuja.

Voit myös irtisanoa liikennekäytöstä poistetun mopon tai moottoripyörän vakuutuksen kokonaan, jolloin kaikki kyseisen ajoneuvon vakuutukset (sekä liikenne- että kaskovakuutus) päätetään, eikä minkäänlaista vakuutusturvaa ole voimassa. Mopoa tai moottoripyörää ei saa käyttää liikenteessä ennen uuden vakuutuksen hankkimista.

Lähde: Liikennevakuutuskeskus