Siirry sisältöön

Vakuutusyhtiö muistuttaa: fillarikausi on täällä – huomio nämä asiat polku- ja sähköpyörän vakuuttamisessa

Vuonna 2021 Suomessa varastettiin reilut 18 077 pyörää. Vakuutusyhtiöt korvasivat näistä yhteensä 11,3 miljoonaa euroa. Sähköpyörien yleistyminen on nostanut korvausmääriä. Oma pyörä kannattaa valokuvata ja laittaa ylös pyörän merkki, malli ja rungosta löytyvä sarjanumero. Ne helpottavat rikosilmoituksen tekoa poliisille, mikäli pyörä katoaa. Sähköavusteisen polkupyörän kohdalla taasen vakuutuksen hankkiminen voi aiheuttaa harmaita hiuksia, mikäli sähköavusteisen polkupyörän maksiminopeus ja teho ylittää määritetyn maksimin.

Tarve sähköavusteisen polkupyörän liikennevakuuttamiselle riippuu laitteen maksiminopeudesta ja tehosta

250/25, siinä luvut, jotka kannattaa painaa mieleen, jos haikailee sähköavusteisen polkupyörän hankinnan perään. Sähköavusteinen polkupyörä ei tarvitse liikennevakuutusta, jos sen maksimiteho on 250 W ja maksimikulkunopeus on 25 km/h.

Sähköavusteinen polkupyörä, jonka teho on yli 250 W tai nopeus avustettuna yli 25 km/h on aina liikennevakuutettava.

Tarkista omavastuu ja selvitä polkupyörän lukkovaatimukset vakuutusehdoista

POP Vakuutuksen korvauspalveluista kerrotaan, että varkauslistojen kärjestä löytyy kaikista arvokkaimmat maantie-, city- ja sähköpyörät hyvän jälleenmyyntiarvonsa vuoksi. Samoin erityisesti nuorten suosimia Jopoja kirjataan paljon varastetuiksi vuosittain.

Polkupyörän lukitseminen on kaikista tärkein asia ennaltaehkäisyn kannalta. Useimmat polkupyörävarkaat iskevät lukitsemattomiin pyöriin ja ne ovat siksi helppoja saaliita. Kun taas lukittu pyörä vaatii varkaalta enemmän aikaa ja yritystä. Myös vakuutusyhtiöt edellyttävät polkupyörien lukitsemista vakuutusehdoissaan.

"Kannattaa tarkastaa, mitä oman vakuutusyhtiön ehdot sanovat lukon vaatimuksista. Yhtiöittäin on myös eroja polkupyörien maksimikorvausmäärissä, joka kiinnostaa etenkin kovin arvokkaiden pyörien omistajia. POP Vakuutuksella enimmäiskorvausmäärä polkupyörälle on 2500 euroa", POP Vakuutuksen korvauspalveluiden operatiivinen päällikkö Tommi Lehmusvirta kertoo.

Esimerkiksi massiiviteräksestä valmistetut U-lukot ovat hankalia murrettavia. Pyörä kannattaa myös mahdollisuuksien mukaan lukita kiinni johonkin kohteeseen, kuten tolppaan, jolloin ihan heppoisimmilla välineillä pyörän varastaminen ei onnistu. Kiinteän standardilukon lisäksi pyörään suositellaankin aina hankkimaan myös lisälukko lisäturvaa tuomaan.

Valokuva ja ostokuitti helpottaa asiointia poliisin kanssa mahdollisen varkauden osuessa kohdalle

Potentiaalista varasta saattaa kiinnostaa myös muut polkupyörän lisävarusteet ja laitteet. Eli kun pyörän jättää hetkeksi tai pidemmäksi aikaa johonkin säilytykseen kannattaa myös minimoida kaikki siihen jäävät tarvikkeet – akut, pumput, varustelaukut ja valot.

"Mahdollisimman järeä lukko voi ainakin vaikeuttaa varkautta, vaikka se ei takaakaan sitä, ettei pyörää varastettaisi. Paras onkin, että säilyttää pyörän aina lukitussa varastossa tai vastaavassa. Moni pyöräharrastaja tuo pyörän kotinsa eteiseen tai parvekkeelle", Lehmusvirta neuvoo.

Jos pyörä lukitsemisesta huolimatta joutuu varkauden kohteeksi, niin vakuutusyhtiön sekä poliisin kanssa asioimista helpottaa se, että ostokuitti pyörästä on tallessa, ja pyörästä on olemassa valokuva.



Lähteet:

POP Vakuutuksen korvauspalvelu

Finanssiala - Polkupyörävarkaudet

Traficom - Sähköiset liikkumisvälineet

Lisätiedot ja mediayhteydet

Jasmina Mero

Jasmina Mero

Markkinointi

  • jasmina.mero@suomenvahinkovakuutus.fi