Ajoneuvovakuutuksen tuoteseloste

Voimassa 10.7.2019 alkaen.

POP Vakuutuksen ajoneuvovakuutuksella saat kattavan turvan ajoneuvollesi, sillä se sisältää sekä liikenne- että kaskovakuutuksen.

Liikennevakuutuksesta korvataan henkilövahinkoja ja muille aiheutuneita omaisuusvahinkoja. Omien vahinkojesi varalle voit valita haluamasi laajuisen kaskopaketin.

Liikennevakuutus

Liikennevakuutus on oltava jokaisella liikenteessä käytettävällä ja rekisteröidyllä ajoneuvolla, olipa se sitten auto, mopo tai peräkärry.

Liikennevakuutus korvaa liikenteessä aiheuttamasi omaisuus- ja henkilövahingot, myös sinulle itsellesi aiheutuneet vahingot. Omat omaisuusvahinkosi (esimerkiksi oman autosi kolarikorjauksen) korvaa kaskovakuutus.

Liikennevakuutus ja sen korvaukset perustuvat liikennevakuutuslakiin ja -asetukseen. Suomalainen liikennevakuutus on voimassa ETA-maissa ja vihreän kortin järjestelmään kuuluvissa maissa.

Liikennevakuutuksen hinta muodostuu mm. seuraavien ajoneuvon ja vakuutuksenottajan tietojen perusteella:

 • ajoneuvon laji
 • merkki
 • sylinteritilavuus
 • paino
 • teho
 • käyttövoima
 • ajoneuvon ikä
 • vakuutuksenottajan ikä
 • vakuutuksenottajan kotipaikkakunta
 • vakuutus- ja vahinkohistoria (= bonus).

Liikennevakuutuksen hintaan lisätään kulloinkin voimassa oleva vakuutusmaksuvero.

Vakuuttamaton ajoneuvo

Jos liikennevakuutuksen ottaminen on laiminlyöty määräajassa, Liikennevakuutuskeskus perii ajoneuvon omistajalta tai haltijalta vakuutusmaksun korotettuna.

Vakuuttamattoman ajoneuvon aiheuttamasta vahingosta ei makseta korvausta vakuuttamattoman ajoneuvon omistajan eikä haltijan henkilövahingoista eikä kuljettajan henkilövahingoista, jos tämä tiesi tai tämän olisi pitänyt tietää ajoneuvon olevan vakuuttamaton.

Bonus alentaa vakuutusmaksua

Saat liikennevakuutuksen maksusta alennusta vahingottomien vuosien ja vakuutusajan perusteella. Suurimmillaan alennus voi olla 83 prosenttia.

Liikennevakuutukselle muodostetaan lähtöbonus vakuutuksenottajan kaikkien vahinkohistoriatietojen perusteella. Näihin historiatietoihin luetaan mukaan kaikissa vakuutusyhtiöissä olevat tiedot ajoneuvojen vakuutusten voimassaoloajoista ja liikennevahingoista. Tiedot huomioidaan ajoneuvotyypeittäin vakuutuksenottajan kaikissa auto- tai moottoripyörävakuutuksissa. Jokaisella vakuutusyhtiöllä on omat säännöt bonuksen muodostumisesta, joten edellisessä vakuutusyhtiössä olleen vakuutuksen bonus voi olla erilainen. Vahinkohistoria on henkilökohtainen eikä sitä voi siirtää ajoneuvolta tai henkilöltä toiselle. Uusi vakuutus, jossa ei ole huomioitu aikaisempaa vahinkohistoriaa, sijoitetaan luokkaan 6, jossa alennus on 40 prosenttia.

Bonusta kertyy, jos ajoneuvo on ollut vakuutuskaudella (yleensä vuoden) käytössä vähintään 120 päivää (moottoripyörä 90 päivää) eikä vakuutuksesta ole sinä aikana maksettu korvauksia. Tarkemmat tiedot bonuksen muodostumisesta näet oheisesta taulukosta.

Autojen ja moottoripyörien bonustaulukko 1.1.2017 tai sen jälkeen alkaneissa vakuutuksissa

(Bonusluokat ja bonusluokan määräytyminen seuraavaksi vuodeksi vahinkolukumäärän mukaan)

NytSeuraava vuosi
lk.%0 vah.1 vah.2 vah.3 vah.4 vah.
10 %21111
20 %31111
310 %41111
420 %51111
530 %62111
6Aloitusluokka40 %73111
745 %84111
850 %95211
955 %106311
1060 %117411
1165 %128511
1270 %139621
1375 %1410731
1480 %1511841
1581 %1612951
1682 %1712951
1783 %1712951

Edellä mainittuja vahinkohistoria- ja bonustietoja voidaan käyttää vain autojen ja moottoripyörien vakuutuksissa, pois lukien museoajoneuvot. Tiedot vaikuttavat vain kyseisen ajoneuvotyypin ajoneuvoihin.

Liikennevakuutuksen korvaukset

Liikennevakuutus korvaa muille aiheutuneita omaisuus- ja henkilövahinkoja sekä sinulle ja matkustajallesi liikenteessä sattuneita vahinkoja.

Tyypillisiä korvattavia henkilövahinkoja ovat sairaanhoitokulut, ansionmenetys sairausloman ajalta ja erilaiset kuntoutuskustannukset. Vakavimmissa vammoissa voidaan maksaa myös korvausta pysyvästä haitasta ja työkyvyttömyyseläkettä. Omaisuusvahinkoja taas ovat esimerkiksi törmäys toiseen ajoneuvoon tai esineeseen, jolloin syyttömän osapuolen vahingot korvataan vahinkoon syyllisen liikennevakuutuksesta. Tällaisia korvauksia ovat esimerkiksi ajoneuvon korjaaminen tai lunastaminen käypään hintaan ja mahdolliset sijaisauton kustannukset.

Liikennevakuutus ei korvaa omaa ajoneuvoasi eikä siinä mukana ollutta omaisuutta matkustajien henkilökohtaisia käyttöesineitä lukuun ottamatta.

Korvausta kärsimästäsi vahingosta voidaan pienentää tai se voidaan jättää kokonaan maksamatta, jos olet aiheuttanut vahingon tahallasi, törkeällä huolimattomuudellasi tai päihteiden vaikutuksen alaisena. Tällaisissa tapauksissa POP Vakuutus voi periä muille suoritetut korvaukset takaisin sinulta. Rattijuopon matkustajien korvauksia voidaan niin ikään alentaa.

Kaskovakuutus

Mikä on kaskovakuutus?

Liikennevakuutus ei korvaa liikennevahinkoon syyllisen ajoneuvon vahinkoja. Niitä varten on kaskovakuutus. Sillä saat kattavan turvan ajoneuvollesi, sillä se korvaa myös muita yllättäviä ja äkillisiä vahinkoja, kuten tieltä suistumisen, tulipalon, varkauden tai ilkivallan takia tapahtuneita vaurioita.

Kaskovakuutus on voimassa ulkomailla enintään 30 päivän yhtäjaksoisen matkan ajan kaikkialla Euroopassa ja sen ulkopuolisissa vihreän kortin järjestelmään kuuluvissa maissa, paitsi:

 • Venäjällä sen maantieteellisen Euroopan ulkopuolisilla alueilla
 • Valko-Venäjällä, Ukrainassa, Albaniassa, Kosovossa, Serbiassa, Moldovassa, Iranissa, Israelissa, Marokossa, Bulgariassa, Romaniassa, Tunisiassa ja Turkissa.

Mitä kaskovakuutus turvaa?

Kaskovakuutuksella vakuutat ajoneuvosi sekä siihen kiinteästi asennetut käyttöön liittyvät varusteet. Vakuutettuina ovat myös ajoneuvon renkaat (kesä- ja talvirenkaat, yksi sarja kumpiakin), kattoteline ja suksiboksi, vaikkei niitä olisikaan asennettu autoon.

Kaskovakuutuksella ei vakuuteta

 • kilpailukäyttöön tarkoitettuja varusteita tai ajoneuvon muutostöitä
 • erikoismaalauksia tai teippauksia
 • valmistajan tai viranomaisten määräysten vastaisia varusteita tai laitteita
 • matkapuhelimia.

Jälkikäteen asennetut av-laitteet ovat vakuutuksen kohteena ainoastaan autoissa.

Kaskovakuutuksen eri tasot

Liikennevakuutuksen lisäksi valittavana on kolme kaskovakuutuksen tasoa: S, L ja XL. Valitsemasi kaskon lisäksi ajoneuvosi vakuutukseen sisältyy aina myös liikennevakuutus. Jos ajoneuvosi on hankittu rahoituksella, L- ja XL-kaskovakuutuksiin sisältyy myös rahoitusvakuutus. XL-kaskon myönnämme kaikille enintään 10-vuotiaille henkilö- ja pakettiautoille. L-kaskon myönnämme kaikille enintään 20-vuotiaille ajoneuvoille ja S-kaskon enintään 40-vuotiaille ajoneuvoille. Oheisesta taulukosta näet, mitä kukin kaskovakuutuksista korvaa ja mitä turvia eri ajoneuvoille on saatavilla.

Ajoneuvot ja niille saatavat osaturvat

TurvaHenkilö- ja pakettiautoLinja- ja kuorma-autoMoottoripyörä
PaloS, L, XLS, LS, L
VarkausS, L, XLS, LS, L
IlkivaltaS, L, XLS, LS, L
VastuuS, L, XLS, LS, L
HinausS, L, XLS, L
EläintörmäysS, L, XLS, LS, L
OikeusturvaS, L, XLS, LS, L
KolariL, XLLL
LasiL, XL
LuonnonilmiöL, XLLL
RahoitusL, XLLL
LunastusXL
ParkkiXL
Matkan jatkuminenXL
RengasXL
TurvaMopo, mönkijäPerävaunuTraktori ja moottorikelkka
PaloS, LS, LS
VarkausS, LS, LS
IlkivaltaS, LS, LS
VastuuS, LS, LS
Hinaus
EläintörmäysS, LS, LS
OikeusturvaS, LS, LS
KolariLL
Lasi
LuonnonilmiöLL
RahoitusLL

Vuodenaikahinnoiteltu vakuutus moottoripyörille, mopoille ja moottorikelkoille

Moottoripyörien ja mopojen vakuutusten hinnoittelussa on huomioitu vuodenaikahinnoittelu, niin että ajoaika painottuu kesään. Vakuutusmaksusta suurin osa kohdistuu toukokuun alusta syyskuun loppuun. Moottorikelkkojen hinnoittelussa suurin osa vakuutusmaksusta kohdistuu puolestaan talveen ja kevääseen joulukuun alusta huhtikuun loppuun.

Vakuutusmaksut laskutetaan kuitenkin tasaisesti ympäri vuoden, valitsemiesi maksuerien mukaisesti. Vakuutukselta voidaan siis periä maksua myös päättymispäivän jälkeen, jos vakuutusmaksua ei ole vielä kokonaisuudessaan laskutettu.

Mitä osaturvat pitävät sisällään?

Paloturva korvaa äkillisen ja ennalta arvaamattoman esinevahingon, jonka syynä on irti päässyt tuli tai ajoneuvoon suoraan kohdistunut salamanisku. Paloturva ei korvaa ylikuumenemisen tai oikosulun aiheuttamia vahinkoja.

Varkausturva korvaa varkaudesta, luvattomasta käytöstä, käyttövarkaudesta tai niiden yrityksestä aiheutuneet vahingot. Jotta vahinko voidaan korvata, ajoneuvosi on oltava ehtojen mukaisesti suojattu ja lukittu. Vahingosta on tehtävä rikosilmoitus poliisille.

Ilkivaltaturva korvaa ajoneuvollesi tahallisesti aiheutetun vahingon. Vahingosta on tehtävä rikosilmoitus poliisille. Ilkivaltaturvasta ei korvata toisella ajoneuvolla aiheutettua vahinkoa.

Vastuuturva korvaa vakuuttamallasi ajoneuvolla vakuutusehdoissa määritellyissä ETA-alueen ulkopuolisissa vihreän kortin maissa ulkopuoliselle aiheuttamasi omaisuus- tai henkilövahingot, joista olet henkilökohtaisesti korvausvastuussa ja joita ei korvata liikennevakuutuksesta tai muusta vakuutuksesta. Korvauksen yläraja on omaisuusvahingoissa 250 000 euroa ja henkilövahingoissa 500 000 euroa.

Hinausturva korvaa vakuuttamasi ajoneuvon hinauksen lähimpään korjaamoon, jos matkasi keskeytyy ajoneuvon vian tai vaurioitumisen vuoksi. Hinauskulujen sijaan voidaan korvata kustannukset tapahtumapaikalla tehtävästä työstä, jonka ansiosta voit jatkaa matkaasi (kuten Autoliiton tiepalvelun tekemä työ). Työssä käytettyjä varaosia ei kuitenkaan korvata. Vakuutuksesta korvataan myös matkustajien kotimatkakuluja ja ajoneuvon hakemisesta takaisin kotipaikkakunnalle syntyneitä ylimääräisiä kuluja yhteensä 500 euroon asti. Hinausturva on voimassa vain alle 20-vuotiailla ajoneuvoilla.

Eläintörmäysturva korvaa eläimeen törmäämisestä syntyneen vahingon. Eläimen väistämisestä aiheutuneet vahingot korvataan kolariturvasta.

Oikeusturva korvaa asianajo- ja oikeudenkäyntikulusi ajoneuvon omistamiseen, kuljettamiseen ja hallintaan liittyvissä riita- ja rikosasioissa. Korvauksen yläraja on 10 000 euroa vahinkotapahtumaa kohden. Omavastuu on 20 prosenttia kustannuksista mutta vähintään valitsemasi perusomavastuun verran.

Kolariturva korvaa äkillisen ja ennalta arvaamattoman ulkoisen tapahtuman aiheuttaman välittömän esinevahingon, jonka syynä on kolari, törmäys, tieltä suistuminen, kaatuminen tai muu vastaava tapahtuma.

Lasiturva korvaa auton tuuli-, sivu- tai takalasiin suorasta ulkoisesta iskusta tai osumasta aiheutuneen vahingon joko korjaamalla tai vaihtamalla lasin.

Luonnonilmiöturva korvaa myrskytuulen, raekuuron tai veden pinnan äkillisen kohoamisen aiheuttamat vahingot pysähtyneelle ajoneuvolle.

Lunastusturva korvaa vahingon, jos ajoneuvoasi ei vahingon vuoksi korjata, ja se lunastetaan. Korvauksena maksetaan uusi vastaava ajoneuvo vahingoittuneen tilalle tai lunastuskorvausta korotetaan 30 prosentilla. Saat uuden ajoneuvon, jos vaurioitunut ajoneuvo on enintään 3 vuotta vanha, sillä on ajettu enintään 60 000 kilometriä sekä korjauskustannukset ovat yli 50 prosenttia ajoneuvon uushankintahinnasta ja olet ostanut ajoneuvon uutena.

Jos edellä mainitut uuden auton lunastuksen edellytykset eivät täyty, ajoneuvo lunastetaan sillä välittömästi ennen vahinkoa olleesta käyvästä arvosta korotettuna 30 prosentilla, mikäli korjauskustannusten arvioitu määrä on yli 60 prosenttia käyvästä arvosta. Korvausta maksetaan enintään ajoneuvon hankintahetken käypä arvo.

Parkkiturva korvaa pysäköidylle ajoneuvollesi aiheutuneet vauriot, jos ne on aiheutettu tuntemattomalla moottoriajoneuvolla, eikä vahingon aiheuttajaa tiedetä.

Matkan jatkuminen korvataan niiltä päiviltä, jotka ajoneuvosi on korjattavana jonkin muun korvattavan vahingon vuoksi. Korvaus maksetaan joko vuokraamalla ajoneuvosi tilalle C-kokoluokan auto tai maksamalla 50 euron päiväkorvausta. Korvausta maksetaan enintään 30 päivän ajan. Turva korvaa myös matkan keskeytymisen teknisen vian vuoksi. Saat korvausta enintään viideltä päivältä, ja korvaus suoritetaan ainoastaan vuokraamalla tilalle C-kokoluokan auto.

Rengasturva korvaa auton yllättäen ja äkillisesti hajonneen renkaan korjauksen tai uuden renkaan, jos rengasta ei voida korjata. Korvattava rengas voi olla enintään kaksi vuotta vanha ostopäivästä lukien ja sen urasyvyyden on oltava vähintään 4 mm.

Rahoitusturva korvaa ajoneuvon omistajalle jäljellä olevan erääntymättömän velan pääoman, jos rahoituksella hankittu ajoneuvo joudutaan lunastamaan. Rahoitusturva ei koske leasing- tai vuokra-autoja.

Omavastuu

Voit valita vakuutukseesi sinulle sopivimman omavastuun. Vaihtoehdot ovat: 200 €, 300 €, 500 €, 1 000 € ja 2 000 €.

Vakuutusten sisällöstä kerrotaan tarkemmin POP Vakuutuksen ajoneuvovakuutusehdoissa.

Kaskovakuutuksen hinta

Kaskovakuutuksen hinta muodostuu mm. seuraavien ajoneuvon ja vakuutuksenottajan tietojen perusteella:

 • valittu kaskovakuutuksen taso
 • ajoneuvon laji
 • merkki
 • sylinteritilavuus
 • paino
 • teho
 • ajoneuvon ikä
 • vakuutuksenottajan ikä
 • vakuutuksenottajan kotipaikkakunta
 • bonus.

Kaskovakuutuksen hintaan lisätään kulloinkin voimassa oleva vakuutusmaksuvero.

Uuden kaskovakuutuksen bonus on parhaimmillaan 70 %. Bonus laskee kolariturvasta maksetun korvauksen jälkeen 20 prosenttiyksikköä. Bonus nousee 10 prosenttiyksikköä jokaisen sellaisen vakuutuskauden jälkeen, jonka aikana ajoneuvo on ollut käytössä vähintään 120 päivää (moottoripyörä 90 päivää) eikä vakuutuksesta ole korvattu vahinkoja.

Liikennekäytöstäpoisto

Jos et käytä ajoneuvoasi, voit poistaa sen liikennekäytöstä. Liikennekäytöstäpoiston voi tehdä kaikille ajoneuvoille, eikä rekisterikilpiä tarvitse palauttaa ja sen voi helpoiten tehdä sähköisesti POP Vakuutuksen Oma Palvelussa. Muutoksen voit tehdä myös rekisteröintejä tekevällä katsastusasemalla tai Traficomin sähköisessä palvelussa. Ajoneuvoa ei saa käyttää liikenteessä liikennekäytöstäpoiston aikana.

Saat autojen ja moottoripyörien liikenne- ja kaskovakuutuksesta hyvitystä liikennekäytöstäpoiston ajalta. Liikennekäytöstäpoiston aikana kolari-, lasi-, pysäköinti-, keskeytys- ja rengasturva eivät ole voimassa.

Miten kaskosta saa korvausta

POP Vakuutus voi myös hankkia menetetyn omaisuuden tilalle vastaavan esineen tai ajoneuvon tai osoittaa hankintapaikan. Voit ilmoittaa vahingosta meille joko puhelimitse tai verkossa. Saat ohjeet, kuinka toimia vahinkotilanteen jälkeen, esimerkiksi ajoneuvon vahinkojen tarkastuttamisesta joko korjaamolla tai vahinkotarkastuspisteessä tai vahingon korvaamisesta.

Korvausvastuun rajoitukset

Kaskovakuutus korvaa valitsemasi kaskotason mukaiset vahingot. Vakuutuskorvaus maksetaan äkillisistä ja yllättävistä vahingoista. Kaskovakuutus ei kuitenkaan korvaa ollenkaan esimerkiksi seuraavan kaltaisia vahinkoja:

 • sisäisiä vaurioita eikä niiden seurannaisvahinkoja, kuten teknisiä vikoja tai puutteellisesta öljyn- tai jäähdytysnesteen kierrosta aiheutuneita vahinkoja
 • suunnittelu-, rakenne- tai valmistusvirheitä
 • syöpymistä, kulumista tai ruostumista
 • riskiä lisäävän käytön vuoksi aiheutuneita vahinkoja, kuten vahinkoja, jotka syntyvät ajettaessa epävirallisella jäätiellä tai veden peittämällä tiellä tai osallistuttaessa kilpailuun.

Vakuutuksesta ei myöskään korvata

 • arvon alenemista
 • korjauksen yhteydessä tehtyjä muutos- ja parannustöitä tai muita korjaukseen kuulumattomia lisätöitä
 • vahingon selvittelystä syntyneitä kustannuksia
 • ansion menetystä
 • autoveroa tai muuta veroluonteista maksua
 • tahallisesti, törkeällä huolimattomuudella tai päihteiden vaikutuksen alaisena syntyneitä vahinkoja.

Oman toiminnan vaikutus

Voit vaikuttaa maksettaviin korvauksiin omalla huolellisuudellasi. Vakuutusyhtiön suojeluohjeita on noudatettava. Muuten voi käydä niin, että korvausta pienennetään tai sitä ei makseta lainkaan.

Ajoneuvon, sen avaimien ja varusteiden säilyttäminen ja huolenpito ovat sinun vastuullasi. Avaimia ei saa säilyttää esillä tai missään lukitsemattomassa paikassa.

Ajoneuvon avaimista ei saa käydä ilmi, mihin ajoneuvoon ne kuuluvat.

Ajoneuvoa on valvottava riittävästi myös pidempiaikaisen pysäköinnin aikana. Ajoneuvo ja sen varusteet on säilytettävä aina lukittuina tai sellaisessa tilassa, johon sivulliset eivät pääse.

Ajoneuvon lämmittämiseen saa käyttää vain siihen tarkoitettuja laitteita. Jos ajoneuvoa korjataan hitsaamalla tai muulla voimakasta lämpöä aiheuttavalla menetelmällä, verhoilu ja muut tulenarat materiaalit on suojattava tai purettava riittävän laajasti.

Ajoneuvoa on käytettävä ja käsiteltävä huolellisesti ja ohjeiden ja säännösten mukaisesti. Ajoneuvon kuljettajalla on oltava kyseisen ajoneuvon kuljettamiseen hyväksytty ajokortti tai ikään perustuva oikeus kuljettaa ajoneuvoa.

POP Vakuutuksen ajoneuvovakuutusten ominaisuudet ja korvaukset perustuvat voimassaoleviin ehtoihin.

Vakuutuksen perusasioita

Vakuutussopimus ja vakuutuskirja

Vakuutusturvasi perustuu vakuutussopimukseen, joka rakentuu vakuutusehdoista, vakuutuskirjasta ja vakuutusta ottaessasi tekemistäsi valinnoista. Vakuutusturvan laajuus, omavastuun määrä ja vakuutuksen hinta perustuvat tekemiisi valintoihin.

Vakuutuskirjassa kerrotaan vakuutussopimuksen keskeinen sisältö ja vakuutettu omaisuus. Tutustu aina huolella vakuutuskirjaan ja vakuutuksen ehtoihin, sillä ne yhdessä muodostavat vakuutuksesi sisällön.

Vakuutuksen alkaminen ja päättyminen

Ajoneuvovakuutus tulee voimaan heti tai valitsemanasi ajankohtana, mutta aikaisintaan silloin, kun teet vakuutushakemuksen verkkopalvelussa tai puhelimitse. Joissakin tilanteissa liikennevakuutuksen myöntämisen edellytyksenä voi olla ensimmäisen vuoden maksun maksaminen etukäteen.

Liikennevakuutus päättyy, kun vakuuttamisvelvollisuutesi vakuutuksenottajana päättyy. Liikennevakuutus päättyy muun muassa silloin,

 • kun luovutat ajoneuvon uudelle omistajalle
 • kun irtisanot liikennekäytöstä poistetun ajoneuvon vakuutuksen Oma Palvelun sähköisen rekisteröinnin kautta.

Kaskovakuutuksen voit irtisanoa kirjallisesti milloin tahansa. Kaskovakuutus päättyy kuitenkin aina automaattisesti liikennevakuutuksen mukana. Kaskovakuutus voi päättyä myös, jos laiminlyöt vakuutusmaksun maksamisen.

Muutokset sopimuksessa

POP Vakuutus tiedottaa vuosittain, jos sopimuksen sisältöön tai maksuihin tulee oleellisia muutoksia. Sinun puolestasi on ilmoitettava, jos esimerkiksi muutat ulkomaille tai tapahtuu muita muutoksia, jotka voivat vaikuttaa vakuutusmaksuun tai vakuutuksen perusteella maksettaviin korvauksiin.

Maksut on hoidettava ajallaan

Vakuutuksen lasku tulee sinulle hyvissä ajoin, viimeistään 30 vuorokautta ennen eräpäivää. Jos laskua tai osaa siitä ei ole maksettu eräpäivään mennessä, lähetetään muistutus. Jos muistutuslaskuakaan ei makseta, POP Vakuutus lähettää irtisanomisilmoituksen. Silloin on vielä 14 vuorokautta aikaa laskun maksamiseen. Vakuutusmaksu peritään koko siltä ajalta, kun vakuutus on ollut voimassa eli irtisanomisajan loppuun saakka. Vuosimaksu on mahdollista suorittaa heti oston yhteydessä Prepaid-tuotteiden osalta.

Korvauksen hakeminen

Vahingosta kannattaa ilmoittaa mahdollisimman pian. Voit ilmoittaa vahingosta verkkopalvelussa, puhelimitse tai halutessasi myös postitse.

Korvausta haettaessa tarvitaan tietoja vahinkotapahtumasta ja vahingoittuneesta henkilöstä tai omaisuudesta. Korvausta hakiessasi kerromme, mitä tietoja tarvitsemme korvauspäätöksen tekemiseksi.

Oikeus vakuutuskorvaukseen voi vanhentua. Korvausta on haettava vuoden kuluessa siitä, kun korvauksen hakija on saanut tietää vakuutuksen voimassaolosta, vakuutustapahtumasta ja siitä aiheutuneesta vahinkoseuraamuksesta. Joka tapauksessa korvausvaatimus on esitettävä kymmenen vuoden kuluessa vakuutustapahtumasta tai, jos vakuutus koskee vahingonkorvausvelvollisuutta, vahinkoseuraamuksen aiheutumisesta.

Vakuutusyhtiö rekisteröi sille ilmoitettuja vahinkotietoja vakuutusyhtiöiden yhteiseen vahinkorekisteriin. Tällöin vakuutusyhtiö voi tarkistaa, mitä vahinkoja muille vakuutusyhtiöille on ilmoitettu. Vahinkorekisteriin rekisteröityjä tietoja käytetään vain korvauskäsittelyssä vakuutusyhtiöihin kohdistuvien väärinkäytösten torjunnassa.

Muutoksen hakeminen

Jos olet tyytymätön saamaasi päätökseen, kannattaa sinun olla ensin yhteydessä meihin. Maksutonta apua asiasi selvittämiseen saat lisäksi Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta ja Vakuutuslautakunnasta sekä kuluttajariitalautakunnasta.

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta ja Vakuutuslautakunta

Porkkalankatu 1
00180 Helsinki
puhelin 09 6850 120

fine.fi

Kuluttajariitalautakunta

Hämeentie 3
PL 306

00531 Helsinki
puhelin 029 566 5249

kuluttajariita.fi

Voit saattaa asiasi myös käräjäoikeuden ratkaistavaksi. Kanteen voit nostaa kotipaikkasi, vahinkopaikan tai Espoon käräjäoikeudessa kolmen vuoden kuluessa antamastamme päätöksestä.

Luottamuksellisten tietojen käsittely

Vakuutustoimintaan liittyy asiakkaiden henkilötietojen käsittelyä. Hankimme tarvittavia tietoja asiakkaalta itseltään, hänen valtuuttamiltaan tahoilta, kuten hoitolaitoksilta, julkisista viranomaisten pitämistä rekistereistä ja Suomen Asiakastieto Oy:n ylläpitämästä luottotietorekisteristä.

Käsittelemme henkilötietoja henkilötietolain ja vakuutuslainsäädännön mukaisesti ja huolehdimme asiakkaidemme yksityisyyden suojasta.

Asiakaspalvelun laadun varmistamiseksi tallennamme asiakkaiden kanssa käydyt puhelinkeskustelut.

Finanssivalvonta valvoo yhtiön toimintaa

Suomen Vahinkovakuutus Oy:n toimintaa valvova viranomainen on Finanssivalvonta.

Finanssivalvonta

PL 103
00101 Helsinki

puhelin 010 831 51

finanssivalvonta.fi