Mökkeilijä: tarkista ainakin nämä asiat talven jälkeen

Vaikka kevät on jälleen tänä vuonna tullut keikkuen, kesämökkejä aletaan hiljalleen kunnostaa talven jäljiltä. POP Vakuutuksen korvausasiantuntija Iiro Jäntti listasi asiat, jotka kannattaa tarkistaa erityisen huolellisesti keväällä, jotta välttyy ikäviltä yllätyksiltä.

Kesämökki järven rannalla

Moni aloittaa mielellään mökin lämmittämisestä, mutta sen kanssa ei ole hyvä kiirehtiä. Jäntti suosittelee, että ensimmäisenä kiivetään katolle ja tarkistetaan piipun kunto. Talven aikana piippuun on saattanut tulla halkeamia, jotka on hyvä havaita ajoissa. Tämän lisäksi piippu kannattaa puhdistaa lehdistä ja muista roskista sekä tarkistaa, etteivät linnut ole pesineet piippuun.

— Katolla ollessa kannattaa muutenkin katsella ympärilleen ja tarkistaa koko katon sekä läpivientien kunto, jotta lumi ja jää eivät ole aiheuttaneet mökin yläpohjalle tai rakenteille vaurioita, Jäntti jatkaa.

Mökin ulkopuolella voi myös tehdä kierroksen ja tarkistaa perustukset halkeamien varalta sekä varmistaa, että ikkunat ja ovet ovat kunnossa.

Vältä halkeamat – lämmitä maltilla

Kun katto ja piippu on tarkistettu, on aika sytyttää tuli. Ensimmäiseksi tulee varmistaa hormin vetoisuus, sillä usein kylmä ja kostea hormi vetää huonosti ja saattaa aiheuttaa laajoja noki- ja savuvahinkoja. Kevätsään ollessa vielä viileä kannattaa olla erityisen varovainen, kun mökkiä aletaan lämmittää ensimmäisiä kertoja talven jälkeen.

— Millään suurella roihulla ei kannata aloittaa, vaan tulisija pitää lämmittää ensin varovasti, jotta nopea lämpötilanvaihdos ei aiheuta halkeamia tulisijaan ja hormiin. Suurimmat vahinkoriskit ovat rakenteiden liitoskohdat, joita tulee tarkkailla eniten ensimmäisillä lämmityskerroilla, Jäntti opastaa.

Tarkista letkut ja liitokset

Kun mökki on saatu turvallisesti lämpiämään, tarkistuskierrosta kannattaa jatkaa talon sisällä ja tarkistaa kodinkoneiden, sähkölaitteiden ja johtojen kunto. Myös kaasulaitteiden letkut, pullot ja liitokset on hyvä tarkistaa, ettei kosteus yhdistettynä pakkaseen ole hapertanut letkuja ja liitoksia. Jos syksyllä on muistettu tyhjentää vesijohdot, on vesijohtojen vaurioilta todennäköisesti vältytty.

— Vesi laajenee jäätyessään, joten vesijohtojen tyhjentäminen on syksyisin tärkeää. Talven aikana vesijohtoihin ja näiden liitoksiin on saattanut syntyä vaurioita, jos tyhjennystä ei ole tehty, Jäntti toteaa.

Kevään pihatöissä Jäntti huomauttaa, että erityisesti kuivalla kelillä on hyvä huomioida paloriski, jos on aikomus polttaa risuja.

— Edellisen vuoden heinä voi olla kuivaa, joten risujen polttamisessa pitää olla varovainen.

Lopuksi Jäntti muistuttaa kotivakuutuksen tärkeydestä myös mökillä, sillä varotoimista huolimatta vahinko voi yllättää. Suurimman osan vuodesta tyhjillään olevat kesämökit ovat tavallisesti kotia enemmän luonnon armoilla ja syrjäisempi sijainti saattaa houkutella kutsumattomia vieraita. Myös sähkölaiteviat ovat mökeillä yleisimpiä vahinkojen aiheuttajia.

Mökki kesäkuntoon: 10 kohdan tarkistuslista

 1. Kiipeä katolle ja tarkista piipun kunto ja puhdista se mahdollisista roskista.
 2. Tarkista katon ja sen rakenteiden kunto.
 3. Tarkista mökin kunto ulkopuolelta: ovatko perustukset, ovet ja ikkunat ehjiä ja kunnossa?
 4. Tarkista hormin vetoisuus ennen tulen sytyttämistä. Kylmä ja kostea hormi saattaa vetää huonosti, josta saattaa aiheutua noki- ja savuvahinkoja.
 5. Sytytä tuli varovaisesti, jotta nopea lämpötilanvaihdos ei aiheuta halkeamia tulisijaan tai hormiin.
 6. Tarkista kodinkoneiden, sähkölaitteiden ja johtojen kunto.
 7. Myös kaasulaitteiden letkut, pullot ja liitokset on hyvä tarkistaa hapertumien varalta.
 8. Tarkista vesijohtojen kunto.
 9. Jos poltat risuja, huomioi edellisvuotisen kuivan heinän aiheuttamat paloriskit.
 10. Varmista, että mökkisi on vakuutettu. Kesämökille voit hankkia oman kotivakuutuksen.

Lisätiedot ja mediayhteydet

Jussi Rossi

Jussi Rossi

Markkinointi- ja viestintäjohtaja

 • jussi.rossi@suomenvahinkovakuutus.fi