Tänä kesänä on saatu nauttia runsaasti upeista hellepäivistä. Kuuma ja poutainen hellesää on lämmittänyt myös uimavedet mukavan lämpöisiksi. Lämmin sää on saanut kuitenkin myös sinilevät kukkimaan laajalti ja siksi sinilevää on nyt syytä välttää. Mitä oireita sinilevä aiheuttaa? Entä miten oireita hoidetaan ja vältetään? Selvitimme myös POP Vakuutuksen korvausneuvojalta, miten vakuutukset suhtautuvat levien aiheuttamiin vahinkoihin.

Millaisia oireita sinilevä aiheuttaa?

Sinilevän aiheuttamat oireet ovat yksilöllisiä – toiset ovat oireille herkempiä kuin toiset. Jos oireita tulee, ne alkavat tyypillisesti muutaman tunnin kuluttua altistumisesta. Sinilevä voi aiheuttaa muun muassa iho-oireita, kuten kutinaa, punoitusta ja ihottumaa. Oireita voivat olla myös päänsärky, tajunnan häiriöt, pahoinvointi, ripuli sekä silmä-, nenä- ja keuhko-oireet.

Näin vältät sinilevää:

  • Vältä uimista, jos näet vedessä sinilevää. Älä päästä myöskään lapsia tai lemmikkieläimiä uimaan tai juomaan vettä, jossa on sinilevää. Esimerkiksi koirille sinilevä voi olla hengenvaarallista.
  • Jos mahdollista, etsi hellepäivän uimapaikka muualta. Pyri etsimään sisämaasta pienempi, puhdas järvi. Näissä sinilevää on huomattavasti vähemmän kuin meressä ja rehevissä järvissä.
  • Älä käytä kokkailuun vettä, jossa voi olla sinilevää – edes keitettynä. Myös silloin sinilevän aiheuttamat oireet ovat mahdollisia.
  • Älä käytä sinileväistä vettä myöskään pesu- tai löylyvetenä.
  • Seuraa sinilevätilannetta alueellasi. Uutisia ja havaintoja levästä kerätään viikoittain esimerkiksi ELY-keskuksen sivulle.
  • Ajankohtaisen levätilanteen näet myös Suomen ympäristökeskuksen verkkosivuilta.

Altistuitko sinilevälle? Toimi näin:

  • Peseydy heti puhtaalla vedellä. Huuhtele huolellisesti myös silmäsi.
  • Särkylääkkeet voivat auttaa ensioireisiin.
  • Useimmiten sinilevän aiheuttamat oireet ovat lieviä. Jos olosi kuitenkin huononee merkittävästi, voi kyseessä olla myrkytys. Ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen tai lääkäriin.
  • Sinilevähavainnoista kannattaa ilmoittaa eteenpäin ympäristöviranomaiselle.

Korvaako vakuutus sinilevästä aiheutunutta vahinkoa?

Jos henkilö menee uimaan veteen, jossa on sinilevää, kyseessä ei ole tapaturma. Tapaturmaksi määritellään ruumiinvamman aiheuttava äkillinen ja odottamaton tapahtuma, joka sattuu tahtomatta ja johtuu ulkoisesta tekijästä. Koska sinilevässä uiminen ei ole äkillinen tai ennalta-arvaamaton tapahtuma, ei tapaturmavakuutuksesta korvata sinilevän aiheuttamia vahinkoja.

Sen sijaan matkavakuutuksen matkustajavakuutus kattaa muun muassa matkasairauksia. Matkasairaus on lääkärinhoitoa vaativa äkillinen ja odottamaton sairaus, jonka ensioireet ovat ilmaantuneet tai jonka katsotaan muuten saaneen alkunsa matkan aikana.

Lääkärinhoitoon pitää hakeutua matkan aikana tai viimeistään kahden viikon kuluessa sen päättymisestä, paitsi jos matkalla alkaneen tartuntataudin itämisaika on pidempi.

Jos henkilö on siis matkalla ja ui tietämättään sinilevässä, ja tämä johtaa oireisiin sekä lääkärinkäyntiin, voi hoitokulujen korvauksia hakea matkavakuutuksesta matkasairautena. Korvauspäätökset tehdään kuitenkin aina tapauskohtaisesti tilanteen mukaan.

Esimerkki:

Perhe matkustaa Helsingistä viettämään viikonloppua Hankoon. Aurinkoista päivää vietetään veden äärellä, eikä vedessä lilluvaa levää huomata vesileikkien tohinassa. Yksi perheen lapsista saa pahoinvoinnin sinilevästä johtuen ja lapsi viedään varmuuden vuoksi lääkäriin.

Koska kyseessä on äkillinen lääkärinhoitoa vaativa sairaus, joka on alkanut matkalla, korvauksia hoitokuluista voi hakea matkavakuutuksesta. Jos epäilee matkasairautta, hoitoon kannattaa aina suunnata mahdollisimman pikaisesti, sillä hoitoon hakeutumisen pitää tapahtua 14 vuorokauden sisällä, jotta hoitokuluja voitaisiin korvata.

Onko sinulla matkavakuutus? POP Vakuutuksen matkavakuutus kattaa myös mukanasi matkustavat alle 18-vuotiaat lapset.

Tutustu matkavakuutukseemme ja osta helposti verkosta!

Sinilevän tunnistaa vedessä kelluvina vihertävinä tai kellertävinä hiukkasina. Usein sinilevää kelluu pinnalla lauttoina tai kasaumina.

Kirjoittaja: POP Vakuutus