Sähköisesti asioidessa törmää usein tilanteisiin, joissa tietoja pyydetään, vaikkei niille tunnu aina löytyvän järkevää syytä. Keräsimme muutaman asiakkaitamme askarruttavan kysymyksen ja vastasimme niihin.

”Mihin henkilötunnusta tarvitaan ja miksi se on pakko kertoa?”

Henkilötunnusta tarvitaan esimerkiksi siihen, että asiakkaan henkilökohtaiset tiedot saadaan haettua vakuutusyhtiöiden yhteisestä tietokannasta. Tietokannasta löytyy tieto muun muassa asiakkaan vakuutus- ja vahinkohistoriasta, jonka avulla voimme määrittää bonustason ja sitä kautta ajoneuvovakuutuksen vuosimaksun määrän. Sivustollamme käytetään vahvaa SSL-tekniikan suojausta. Tietoturvasta on siis pidetty hyvää huolta, ja voit olla huoletta myös jatkossa.

”Miksi monet vakuutusasiat pitää tehdä kirjallisesti?”

Henkilötunnuksen kertomisen lisäksi monia mietityttää se, että tietyt toimenpiteet, kuten vakuutuksen irtisanominen, täytyy tehdä kirjallisena. Tämä tarkoittaa sitä, että vakuutus tulee irtisanoa tunnistautuneena Oma Palvelussa tai lähettämällä asiakaspalveluumme viestin irtisanomisesta Oma Palvelun kautta. Irtisanomisesta voi ilmoittaa meille myös paperisena postitse, mutta esimerkiksi puhelimessa tai sähköpostitse irtisanominen ei onnistu. Myös vakuutussopimuslaki velvoittaa kirjalliseen irtisanomiseen.

Vaikka kirjallisesti irtisanominen voi tuntua ylimääräiseltä vaivalta, on epäselvissä korvaustilanteissa molempien etu, että korvausvelvollisuuden päättyminen on selkeästi merkittynä. Vakuutuksen voit ilmoittaa kirjallisesti päättymään heti samana päivänä tai maksimissaan kuukauden päähän etukäteen.

”Miksi vakuutusasioita pitää hoitaa tunnistautuneena?”

Ajoneuvorekisteriin tehtävät ilmoitukset, kuten liikennekäytöstäpoisto, täytyy tehdä vahvasti tunnistautuneena. Tunnistautuminen vaaditaan, jotta oikea henkilöllisyys voidaan varmistaa. Rekisteröintitoimenpiteiden väärinkäytöllä voi olla vakavat seuraukset.

Vahva henkilöllisyyden tunnistaminen voidaan tehdä sähköisesti verkkopankkitunnuksilla tai paikan päällä henkilöllisyystodistusta näyttämällä. Liikennekäytöstäpoisto merkitään ajoneuvorekisteriin muun muassa siksi, että se vaikuttaa vakuutusmaksun lisäksi myös ajoneuvoveroon. Liikennekäytöstäpoiston voi tehdä tunnistautumalla pankkitunnuksilla Oma Palvelussa tai Trafin sivuilla, tai käymällä rekisterioikeudet omaavalla katsastusasemalla henkilöllisyystodistuksen kanssa.

Lisää asiakkaidemme usein kysymiä kysymyksiä voit lukea täältä.

Kirjoittaja: POP Vakuutus