Lapset seuraavat ja ottavat mallia aikuisista, erityisesti omista vanhemmistaan. Siksi vanhemmilla on tärkeä rooli lastensa liikennekasvatuksessa. POP Vakuutuksen vakuutustutkija vieraili ennen kesää päiväkodissa kertomassa 5–6-vuotiaille lapsille liikenneturvallisuudesta ja sen merkityksestä. Eskarilaisten kanssa keskustelu liittyi kouluun lähtöön, pienempien kanssa yleisemmin itsenäistymiseen, liikkumiseen liikenteessä ja lähiympäristön liikenneriskeihin.

Lapset tarkkailevat aikuisten toimintaa

Lapset kiinnittävät yllättävän paljon huomiota muiden ihmisten, varsinkin omien vanhempiensa, käyttäytymiseen ja kommentteihin. Lisäksi lapset muistavat hyvin sen mitä näkevät ja kuulevat.

Päiväkotilaiset kertoivat paljon omista havainnoistaan ja kokemuksistaan liikenteessä. Monet kommentit kertovat liikennesääntöjen laiminlyönnistä.

Esimerkkejä lasten kommenteista:

”Isä ei käytä kypärää.”

”Isä puhuu ajaessa puhelimeen.”

”Lyhyelle matkalle ei tartte laittaa turvavyötä.”

”Päiväkotimatkalle ei tartte turvavyötä.”

”Kotipihalla ei tartte laittaa kypärää…. sit kun poistuu niin tarttee.”

”Isi ja äiti on sanonu, ettei tartte käyttää turvaistuinta.”

Keskustelun lisäksi lapset pääsivät harjoittelemaan liikennesääntöjä käytännössä. Vakuutustutkija opasti lapsia muun muassa siinä, missä kohtaa tietä kuuluu kulkea ja miten tie ylitetään turvallisesti. Liikennettä on tärkeää oppia seuraamaan pienestä pitäen. Seuraaminen edellyttää niin silmien kuin korvien käyttöä. Esimerkiksi musiikin kuuntelu risteysalueella on riski.

Lapsille sattuvia tapaturmia ovat esimerkiksi pyörällä kaatumiset. Vahingot ovat isompia, jos lapsi ei käytä asianmukaisia suojavarusteita, kuten kypärää. Lapsille sattuu vahinkoja myös liikenteessä. Vahinkoja voi sattua, kun tielle mennään väärästä paikasta tai liikennettä ei seurata tarpeeksi valppaasti.

10 liikennekasvatusvinkkiä vanhemmille:

  1. Muista, että olet lapsesi ensisijainen liikennekasvattaja. Se mitä ja miten kerrot asioista lapsellesi, vaikuttaa paljon lapselle muodostuviin asenteisiin.
  2. Kiinnitä huomiota omaan liikennekäyttäytymiseesi. Muista, että lapsi ottaa sinusta esimerkkiä.
  3. Kartoita lähiympäristönne vaarat. Suurin osa onnettomuuksista sattuu kotona, kodin lähiympäristössä tai esimerkiksi ruokakaupan parkkipaikalla – siis paikoissa, joissa käydään paljon ja usein. Kotiympäristössä koettu turvallisuudentunne voi vähentää valppautta.
  4. Opasta lastasi ja tee rajat selväksi. Missä menee esimerkiksi pihapiirin raja?
  5. Lapsen kasvaessa luottamusta voi osoittaa kasvattamalla rajoja pikkuhiljaa.
  6. Etsikää yhdessä turvalliset reitit kouluun ja harrastuksiin. Reitit ja liikennemerkit on tärkeää harjoitella läpi.
  7. Hanki lapsellesi kunnon suojavarusteet, kuten pyöräilykypärä, ja opasta lasta käyttämään niitä.
  8. Muistuta lasta siitä, ettei elektroniikka, kuten puhelimet ja musiikkilaitteet, kuulu liikenteeseen.
  9. Kysele lapseltasi koulumatkan sujumisesta aina silloin tällöin pitkin kouluvuotta.
  10. Muista myös, että lapsen koko määrittää sen, pitääkö auton turvaistuinta käyttää vai ei. Turvavyön pitäisi aina tulla hartian yli ja siksi turvaistuinta tulee käyttää siihen asti, että turvavyö yltää hartian yli. Turvaistuimista voit lukea lisää tietoa täältä.

Nyt kesällä lasten kanssa on hyvä kerrata liikennesääntöjä ja pihapiirissä liikkumista. Varsinkin jos lapsi aloittaa syksyllä koulutien, koulumatka ja sen turvallisuus on hyvä käydä yhdessä monta kertaa läpi.

Turvallista kesää ja syksyä! 🙂

Kirjoittaja: POP Vakuutus