Oletko kokeillut Interrailia? Interraililla eli reilauksella tarkoitetaan kansainvälisellä Interrail-kortilla tehtävää junamatkaa. Kortin avulla voi matkustaa yli 30 Euroopan maassa. Tarkan listan maista löydät täältä. Kun vaihtoehtoja on monia, on hyvä etukäteen miettiä, minkälaisen reitin haluaa kulkea – ainakin osittain.

Matkan suunnittelu

Reilauksen suunnittelu on hauskaa puuhaa, kun matkaajalla on vapaat kädet valita reitti mieleisekseen. Vaihtoehtoisia reittejä on lukemattomia, eikä kaikkia maita pysty kahlata läpi edes kuukaudessa. Ennen matkaa kannattaa siis tehdä alustava suunnitelma reitistä, josta voi sitten spontaanisti poiketa kesken matkan. Matkaa suunnitellessasi mieti ainakin näitä asioita:

  • Matka-aika. Milloin haluat lähteä reilaamaan? Onko kesä paras aika matkustaa? Entä kauanko sinulla on aikaa ja varaa matkustaa? Riittääkö kaksi viikkoa vai varaatko aikaa kuukauden?
  • Matkaseura. Lähdetkö matkaan yksin, parhaan ystäväsi vai kaveriporukkasi kanssa? Yksin saat vapaammin päättää matkastasi, mutta matkakaverin kanssa on kiva jakaa kokemukset yhdessä. Matkaseurasta huolimatta matkalla kannattaa aina myös tutustua uusiin ihmisiin.
  • Matkareitti. Matkan monipuolisuus on yksi syy reilauksen kiehtovuuteen. Yhtenä päivänä voit katsoa auringonlaskua hiekkarannalla ja toisena pulahtaa vaikka virkistävässä alppijärvessä! Matkaan saa mahtumaan niin suurkaupunkeja kuin pikkukyliäkin, joten matkasta kannattaa tehdä mahdollisimman monipuolinen.
  • Matkatavarat. Rinkka on hyvä saada mahdollisimman kevyeksi. Esimerkiksi puhelin ja sen laturi, maksuvälineet, passi ja matkaliput ovat välttämättömiä, mutta niiden lisäksi tarvitset mukaan vaatteita. Mieti etukäteen, mitä vaatteita tarvitset matkakohteissasi ja pakkaa mukaan vain tarpeellinen.

On hyvä muistaa, että reilauksen ei ole tarkoitus kuitenkaan olla suoritus. Varaa jokaiselle kohteelle riittävästi aikaa, jotta kerkeät nauttia niistä. Inspiraatiota reittiin voit käydä hakemassa VR:n sivuilta täältä.

Budjetti

Reilaus on mahdollista toteuttaa monenlaisilla budjeteilla. Matkustamalla 2. luokan junilla ja nukkumalla hostelleissa voit säästää paljon rahaa ja tutustua samalla mahtaviin kanssareissaajiin. Matkalle kannattaa varata päiväbudjetiksi vähintään noin 30 €.

Jos taas olet mukavuudenhaluisempi, voit matkustaa 1. luokan junissa ja nukkua paremmissa hotelleissa. Hyvin nukuttujen öiden jälkeen on mukava tutustua paikalliseen kulttuuriin ja syödä hyvissä ravintoloissa. Päiväbudjetti nousee samalla, kun mukavuudet lisääntyvät.

Muista myös matkavakuutus

Interrailille kannattaa ottaa matkavakuutus. Vaikka olet Suomen kansalaisena oikeutettu saamaan eurooppalaisella sairaanhoitokortilla julkisen puolen hoitoa EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä, voi julkinen hoito paikoitellen olla kuitenkin vaatimatonta ja hidasta. POP Vakuutuksen matkavakuutuksella saat äkillisiin sairauksiin hoitoa yksityiseltä lääkäriltä – nopeasti ja ilman euromääräistä ylärajaa!

Matkavakuutukseen saat sisällytettyä myös turvan matkatavaroillesi. Jos esimerkiksi kallis puhelimesi vahingossa rikkoutuu, voit hakea korvausta vakuutuksesta ja jatkaa matkaa huoletta. Pääset tutustumaan matkavakuutukseemme täältä.

Kirjoittaja: Jesper

Harjoittelijana markkinointi- ja viestintätiimissä.