Avaamme tässä blogissa autoilijan velvollisuuksiin liittyviä asioita. Kun ostat ajoneuvon, liittyy ajoneuvon omistamiseen erilaisia velvollisuuksia kuten esimerkiksi rekisteröinti-ilmoituksen tekeminen. Rekisteröintiasioissa kannattaa olla tarkkana, sillä huolimaton toiminta niissä voi aiheuttaa sinulle ongelmia ja turhaa päänvaivaa. Rekisteröinti-ilmoitusten tekeminen on tänä päivänä helppoa verkossa. Lue alta tietoa yleisimmistä rekisteriin ilmoitettavista toimenpiteistä.

 

Ajoneuvon ostaminen

Ajoneuvon oston jälkeen sinun tulee huolehtia, että vakuutat ajoneuvon ja rekisteröit sen nimiisi seitsemän päivän sisällä ostohetkestä. Liikennevakuutus on pakollinen, jonka lisäksi suositellaan ottamaan kaskovakuutus myös oman ajoneuvon turvaksi; liikennevakuutus kun korvaa vain syyttömän osapuolen ajoneuvolle sattuvat vahingot. Jos ostat ajoneuvon, joka on liikennekäytöstäpoistettu ja mielit ajaa sillä edes kotipihaasi, tulee sinun ilmoittaa se liikennekäyttöönotetuksi.

 

Ajoneuvon ostaminen rekisteriin merkitsemättömältä omistajalta tai haltijalta

Jos ostat ajoneuvon henkilöltä, jota ei ole merkitty rekisteriin omistajaksi, tulee se vakuuttaa silloin heti. Seitsemän päivän jousto ei ole voimassa tällöin. Suositeltavaa on kuitenkin ostaa ajoneuvo aina rekisteriin merkityltä omistajalta, sillä siten vältyt mahdollisilta ongelmilta omistusoikeuden, liikennevakuutuksen ja ajoneuvoveron suhteen.

Ajoneuvon tiedot voit pyytää Trafilta, ohjeet löydät täältä.

 

Liikennekäytöstäpoistaminen ja vakuutukset

Joskus tulee tilanteita, jolloin ajoneuvo on käyttämättä pidempiä aikoja. Monet esimerkiksi poistavat moottoripyöränsä tai kesäautonsa liikennekäytöstä talven ajaksi, kun ajoneuvo jää talviteloille. Usein ajoneuvosta irtisanotaan samalla myös vakuutus. Keväällä ajokauden alkaessa on ensisijaisen tärkeää muistaa tarkistaa, että vakuutukset ovat voimassa ja ajoneuvo on otettu takaisin liikennekäyttöön. Helpointa ja turvallisinta on kuitenkin pitää vakuutus aina voimassa, sillä myös liikennekäytöstäpoiston aikana ajoneuvo voidaan esimerkiksi varastaa ja tällainen vahinko voitaisiin korvata kaskovakuutuksesta.

Nykyaikaisista poliisiautoista löytyy automaattiset etälukulaitteet, jotka tunnistavat rekisterikilvistä ajoneuvon rekisteritiedot. Teknologian avulla poliisille tulee automaattisesti tieto, jos etäluettava ajoneuvo on vakuuttamaton tai poissa liikennekäytöstä. Riski on siis jatkuvasti suuri pikaisella kauppareissullakin ja sanktiot voivat olla kalliit.

Vakuuttamattomalla ajoneuvolla ei saa ajaa koskaan. Tärkeää on huomioida, että vahingon sattuessa ajaja ei saa korvauksia edes omista henkilövahingoistaan.

Liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ajaminen on myös kiellettyä. Jos ajoneuvo on vakuutettu, on ajoneuvolla kuitenkin sallittua ajaa muutamissa poikkeustilanteissa. Esimerkki poikkeustilanteesta on ennalta varattuun katsastukseen ajaminen.

 

Liikennekäyttöönotto

Ennen kuin lähdet ajamaan, tulee ajoneuvon liikennekäyttöönotto ilmoittaa Trafiin. Liikennekäyttöönotto on helppoa ja ilmaista. Sen voit tehdä Oma Palvelussamme, Trafin sivuilla tai katsastusasemalla. Inhimillinen unohdus tai tietämättömyys ei vapauta lisäverosta, joten jos olet epävarma ajoneuvosi tilanteesta, kannattaa se tarkistaa pikimmiten edellä mainituista palveluista.

Ennen kuin voit tehdä liikennekäyttöönoton, tulee sinulla olla voimassaoleva vakuutus. Tarkista vakuutuksesi tilanne Oma Palvelusta ”Omat vakuutukset” kohdasta.

Ole siis tarkkana ennen ajoon lähtöä. Hoida vakuutuksesi kuntoon, huolehdi ajoneuvosi liikennekäyttöönotosta, huolla ajoneuvosi ja varusteesi ja nauti ajosta.

 

Yleisimpien rekisteröintitoimenpiteiden tekeminen

Voit tehdä yleisimmät rekisteröintitoimenpiteet kuten liikennekäytöstäpoiston ja liikennekäyttöönoton Oma Palvelussamme. Kirjaudu ensin Oma Palveluun pankkitunnuksillasi. Tämän jälkeen klikkaa kohdasta ”Omat vakuutukset” haluamaasi vakuutusta, tästä kohdasta löydät painikkeen ”Muokkaa rekisteröintiä”, josta pääset muokkaamaan haluamiasi tietoja. Maksullisista toimenpiteistä lähetämme sinulle erillisen laskun valitsemallasi toimitustavalla. Laskussa on aina noin kuukausi maksuaikaa.

#liikenneikä-kampanja

Liikennevakuutuskeskus kampanjoi jäsenyhtiöidensä kanssa keväällä 2018 liikennevakuuttamisesta ja muista tärkeistä velvollisuuksista. Velvollisuuksien laiminlyönnin seuraukset voivat yllättää. Testaa kuinka hyvin tunnet velvollisuutesi leikkimielisellä Henkinen liikenneikä -testillä ja voita 500 euron polttoainelahjakortti. www.liikenneika.fi

Kirjoittaja: POP Vakuutus