Siirry sisältöön

Vesivahinko kotona

Millaisia vesivahinkoja sattuu eniten ja miten ne voi välttää?

Vesivahingot ovat työläs ja kallis harmi

Vesivahinko on ikävä yllätys kenelle tahansa. Suomessa vuotovahinkoja sattuu kymmeniä tuhansia vuosittain, niin kotona kuin mökillä. Vesivahinkojen ennaltaehkäisemiseen kannattaa panostaa, sillä korjaustyöt vievät aikaa ja kulut kipuavat nopeasti korkeiksi.

Useimmiten vesivahingon huomaa pian, mutta erittäin petollista on, jos vahinko yllättää huomaamatta esimerkiksi lomamatkan aikana. Petollista on myös esimerkiksi se, jos kupariputkeen muodostuu salakavalasti pistesyöpymää, jolloin putki vuotaa hiljalleen. Vesivahinko voi olla suuri, jos rakenteiden sisällä kulkevien putkien vahinkoja ei havaita ajoissa niiden sijainnista johtuen. Siksi on tärkeää tiedostaa vesivahinkoihin liittyvät riskit ja varautua niihin ajoissa.

Lue vinkit vesivahinkojen varalta ohesta!

Miten vesivahingot syntyvät?

Vesivahinkoja sattuu erilaisista syistä. Yksi yleisimmistä vesivahingon aiheuttajista on astianpesukoneen tekninen vika. Myös astianpesukoneen tulo- ja poistovesiputkien sekä viemäriliitosten ja putkiston tukosten aiheuttamat vuodot ovat melko yleisiä, kun liitokset ja putket ikääntyvät. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty - varaudu siis ajoissa putkiremonttiin.

Vesivahinko voi sattua myös kylpyhuoneessa. Huolellisuudella vältät monta vahinkoa. Muista esimerkiksi sulkea hanat käytön jälkeen, äläkä jätä niitä päälle lyhyenkään poissaolon ajaksi.

Miten voin ehkäistä vesivahingot?

Kaikilta vahingoilta voi olla mahdotonta välttyä. Tässä kuitenkin muutama vinkki, joilla voit pienentää vesivahinkojen riskiä:

  • Anna ammattilaisten asentaa kodinkoneet, kuten astianpesukone ja pakastin, paikoilleen. Vääränlainen asennus voi myöhemmin kostautua ja aiheuttaa vesivahingon.
  • Kylmälaitteen ja pesukoneen alle on laitettava turvakaukalo, jos tilassa ei ole lattiakaivoa tai lattian rakenne on sellainen, ettei mahdollinen vuoto tule välittömästi näkyviin. Kaukalo ei suoranaisesti estä vesivahinkoja, mutta voi auttaa vahingon huomaamisessa ja minimoimisessa.
  • Pesukoneen sulkuventtiilin on oltava suljettuna, kun pesukonetta ei käytetä.
  • Älä jätä astian- tai pyykinpesukonetta päälle kun lähdet edes hetkeksi pois kotoa.
  • Hanki kotiisi kosteus- ja vuotohälytin, joka tunnistaa ja hälyttää asunnossa ilmenevästä kosteudesta. Kosteushälytintä voidaan verrata palohälyttimeen. Jos kotonasi on esimerkiksi murtohälytysjärjestelmä, selvitä voisiko hälyttimen yhdistää osaksi sitä.

Jos vesivahinko sattuu, toimi näin:

  • Sulje hana tai päävesijohto.
  • Kuivaa valunut irtovesi mahdollisimman huolellisesti.
  • Jos asut kerros- tai rivitalossa, ilmoita vesivahingosta isännöitsijälle tai huoltoyhtiölle.
  • Jos asut omakotitalossa, soita LVI-yritykseen, joka arvioi tilanteen.
  • Tee vahinkoilmoitus Oma Palvelussa.

Kotivakuutus on kotisi tärkein turva

POP Vakuutuksen kotivakuutuksen turvatasoihin L ja M kuuluu vuototurva. Vuototurva korvaa rakennuksen kiinteän LVISA-laitteen, -tekniikan tai -putkiston tai niihin kytketyn käyttölaitteen, kuten astianpesukoneen, äkillisen ja ennalta arvaamattoman rikkoutumisen tai äkillisen ja ennalta arvaamattoman viemärin tukkeutumisen seurauksena syntyneen vuodon aiheuttaman välittömän esinevahingon.

Jos joudut muuttamaan pois kotoa kotivakuutuksesta korvattavan vahingon korjaustöiden vuoksi, korvataan tilapäisestä asumisesta aiheutuneita ylimääräisiä kustannuksia asumisen keskeytysturvasta. Asumisen keskeytysturva kuuluu irtaimiston vakuutuspaketteihin L ja M. Jos siis asut omakotitalossa, onhan sinulla sekä rakennuksen että irtaimiston vakuutus?

Irtaimistovakuutukseen kuuluu myös vastuuvakuutus, joka kattaa sen korvausvelvollisuuden, joka johtuu toiselle aiheuttamistasi äkillisistä esine- ja henkilövahingoista.