Siirry sisältöön

Sytytä tuli takkaan turvallisesti

Vältä ikävät vahingot ja nauti tulen loimusta!

Takkatuli palamaan turvallisesti

Kohmeiset sormet ja varpaat lämmittää kylmällä säällä kunnon takkatuli. Takan sytyttämiseen ja puiden polttamiseen takassa liittyy kuitenkin aina riskejä, jotka ennakoimalla mitään ylimääräistä ei pääse kärähtämään ja ikäviltä vahingoilta vältytään.

Vältä tulipalovaara

  • Kun sytytät takkaan tulen, huolehdi, että lähistöllä ei ole tulenarkoja huonekaluja, vaatteita tai tavaroita, jotka saattavat syttyä kipinöistä.
  • Pidä sammutusvälineitä helposti saatavilla.
  • Tulisijan edustan tulee olla palamatonta materiaalia. Lisäksi edessä on hyvä pitää asianmukaista kipinäsuojaa.
  • Älä polta takassa mitä tahansa. Kuiva puu on aina turvallinen vaihtoehto.
  • Huolehdi, että pienet lapset eivät mene liian lähelle takkatulta.
  • Pidä huolta hormien säännöllisestä nuohouksesta.

Vältä häkävaara

Häkä on salakavala vaara, joka saattaa päätyä ilmaan huomaamatta. Jos häkää pääsee leviämään huoneistoon esimerkiksi yön aikana kaikkien nukkuessa, on mahdollista, että kukaan ei enää herää.

  • Huolehdi, että kodissasi tai mökilläsi on toimiva häkävaroitin. Palovaroitin ei toimi häkävaroittimena. Häkävaroittimeenkaan ei kuitenkaan kannata luottaa täysin sokeasti.
  • Älä sulje peltejä liian aikaisin lämmön karkaamisen pelossa. Häkävaaralta voi välttyä vasta, kun hiillos on mustaa eikä hehku.
  • Jos tunnet voimakasta päänsärkyä, huonovointisuutta ja voimattomuutta, ilmassa saattaa olla häkää. Tuuleta ja poistu tiloista heti.

Takkatuli kotona

Jos kotonasi on takka, kylminä kuukausina siinä kannattaa pitää tulta säännöllisesti. Säännöllinen lämmitys on energiatehokkainta, sillä päivittäin poltettava pesällinen riittää lämmön tuottamiseen. Jos tulisijaa lämmitetään epäsäännöllisesti, yhden pesällisen sijaan pitää todennäköisesti polttaa enemmän. Lisäksi takka pysyy säännöllisesti käytettynä paremmassa kunnossa.

Siihen, miten takkatulen saa parhaiten syttymään, on useita neuvoja. Perusperiaate kuitenkin on, että puun kannattaa olla mahdollisimman kuivaa. Sisällä säilytetty puu syttyy varmimmin etenkin jos ulkona on kostea sää. Puut kannattaa pinota ilmavasti ja käyttää sytykkeenä kuivaa tuohta. Tarkempia ohjeita takan oikeaoppiseen sytyttämiseen kannattaa lukea esimerkiksi Ylen sivuilta.

Takkatuli mökillä

Mökin tulisijassa tulee todennäköisesti poltettua tulta harvemmin, joten ensimmäisellä sytytyskerralla pitkän tauon jälkeen kannattaa olla varovainen eikä sytyttää heti isoa roihua. Tulisijan ja hormien halkeamat ovat yleinen vahinko, kun lämmitys on tehty liian nopeasti.

Hormin vetoisuus kannattaa varmistaa ennen tulen sytyttämistä. Kylmä ja kostea hormi saattaa vetää huonosti. Lisäksi säännöllisestä nuohouksesta kannattaa pitää huolta mökilläkin. Harvemmin mökkeilevän on myös hyvä tarkistaa, ettei mikään eläin ole päässyt pesimään savupiippuun.

Vakuutukset kuntoon

POP Kotivakuutukseen sisältyy aina paloturva, joka kattaa irti päässeestä tulesta, tulisijasta tai lämmityslaitteesta nousseen noen, savun, savukaasun tai räjähdyksen aiheuttamat ennalta-arvaamattomat ja yllättävät esinevahingot.

POP Kotivakuutuksella vakuutat myös vapaa-ajan asuntosi vahinkojen varalta. Lue lisää mökkivakuutuksesta.