Siirry sisältöön

Uuden kodin hankkiminen

Vinkkejä uuden asunnon ostoon

Asunnon ostaminen

Asunnon ostaminen on useimmille isoin hankinta elämässä. Jotta asunnon hankkiminen sujuisi mahdollisimman mutkattomasti, on hyvä perehtyä asioihin ennakkoon. Lue asunnon ostamiseen liittyvät vinkkimme.

Ennen asunnon ostamista

Ennen asunnon ostamista sinun on hyvä miettiä, minkälaisen asunnon haluat. Oletko esimerkiksi hankkimassa asuntoa itsellesi vai sijoitusmielessä? Mieti, sopiiko omaan elämäntilanteeseesi paremmin vuokra-asunto vai oma asunto. Jos oman asunnon hankkiminen on ajankohtaista, on hyvä pohtia, sopiiko sinulle paremmin uusi, remonttivapaa kohde vai haluaisitko kenties remontoida vanhemman asunnon ja tehdä siitä oman näköisen. Lisäksi on hyvä pohtia, millaisen asunnon taloudellinen tilanteesi kestää ja täyttääkö asunto elämiseen liittyvät tarpeesi.

Ennen tarjouksen jättämistä:

  • Selvitä asunnon kunto ja tehdyt remontit. Voit sopia myyjän kanssa myös kuntokartoituksen tekemisestä ja ehdottaa, että kulut jaetaan puoliksi.
  • Selvitä myös tulevat remontit, sillä nämä voivat nostaa asunnon hintaa yllättävän paljon. Yleensä tulevat remontit on jo huomioitu asunnon myyntihinnassa, mutta nämä voivat olla myös hyvä keskustelun paikka hinnan tinkimiseksi.
  • Selvitä mahdollisten remonttien hinta etukäteen. Näin saat kokonaiskuvan, paljonko todellinen budjettisi asunnon hankintaan on.
  • Tutustu asuinalueeseen ja naapurustoon. Jos perheessäsi on lapsia, onko heille sopivat päiväkodit ja koulut lähettyvillä? Onko naapurustossasi muita lapsia, joista omat lapsesi voisivat saada uusia ystäviä?
  • Onko alueella hyvät harrastusmahdollisuudet? Kun harrastukset löytyvät läheltä, ei matkustamiseen tarvitse kuluttaa paljoa aikaa ja niistä tulee helpommin säännöllinen elämäntapa.
  • Tarkista alueen kaavoitus. Onko asuntosi lähelle tulossa uusia rakennuksia, jotka haittaavat esimerkiksi ikkunasta näkyviä maisemia?
  • Kulkuyhteydet. Mikäli kuljet julkisilla, pääsetkö liikkumaan sujuvasti asuinpaikkasi ja työpaikan tai koulun ja harrastusten välillä? Vai tarvitsetko autoa, jotta pääset liikkumaan paikasta toiseen?

Asunnon ostohinnan lisäksi asunnon ylläpitoon liittyy yleensä myös muita kuluja. Tällaisia kustannuksia ovat esimerkiksi:

  • varainsiirtovero
  • vastikkeet
  • kalliit sähkö- ja vesilaskut
  • taloyhtiön ja asunnon remontit.

Kun asunnon hankkimiseen on perehtynyt hyvin ennakkoon ja sopiva asunto on löytynyt, on aika miettiä asunnon rahoitusta.

Asuntolaina

Jos tarvitset asuntoa varten lainaa, tarvitset pankista lainalupauksen. Pankit arvioivat kykyäsi maksaa laina takaisin. Maksukyvyn arvioinnissa otetaan huomioon oma elämäntilanteesi sekä miltä tulevaisuutesi näyttää. Maksukykysi vaikuttaa asuntolainan saamiseen, määrään, korkoon ja takaisinmaksuaikaan.

Asuntolaina kannattaa aina kilpailuttaa, sillä eri pankkien välillä voi olla suuriakin eroja korkotarjouksissa ja lainaehdoissa.

Ostotarjous

Ostotarjous on sitova ja sillä osoitat asunnon myyjälle olevasi valmis ostamaan asunnon. Ostotarjous kannattaa laatia huolella, sillä usein siihen lisätään kaupan ehtoja. Myyjällä on oikeus saada hyvitys, mikäli kaupat peruuntuvat ja ostotarjous on jo jätetty. Tällainen sopimussakko voi olla maksimissaan 4 % kauppahinnasta. Vaikka suullinenkin ostotarjous on sitova, kannattaa se aina tehdä myös kirjallisesti. Asuntokaupoissa mukana on usein välittäjä, joka auttaa sinua laatimaan ostotarjouksen. Jos ostat asuntoa yksityiseltä myyjältä, tarjouksen voi laatia esimerkiksi lakimiehen kanssa.

Muuttaminen

Onneksi olkoon, olet löytänyt itsellesi asunnon ja olet valmis muuttamaan uuteen kotiin kauppasopimukseen merkittynä päivämääränä! Olemme koonneet avuksesi muuttajan muistilistan, josta löytyy tärkeimpiä vinkkejä. Pääset tutustumaan muuttajan muistilistaan täältä.

Kotivakuutus uuteen kotiin

Kotivakuutus on tärkeä osa uutta kotiasi. Se korvaa äkillisiä ja ennalta arvaamattomia omaisuuden vahinkoja, joiden kustannukset voivat olla suuria. Irtaimistovakuutus korvaa esimerkiksi polkupyörän, television, puhelimen ja vaatteiden vahinkoja. Rakennusvakuutus kattaa taas itse rakennukselle sattuvia vahinkoja, joita voivat aiheuttaa esimerkiksi putkistovuoto ja tulipalo.

Voit vakuuttaa asuntosi omien tarpeidesi mukaan eri vaihtoehdoista L, M tai S.

Kotivakuutuksen hankkiminen pähkinänkuoressa

  • POP Vakuutus saa maistraatilta suoraan tiedon osoitteenmuutoksestasi eli sinun ei tarvitse erikseen päivittää osoitettasi meille.

  • Jos sinulla on kotivakuutuksesi POP Vakuutuksella, vakuutus pitää päivittää uuteen asuntoon.

  • Hanki uuteen kotiin kotivakuutus verkkokaupasta. Voit ostaa vakuutuksen aikaisintaan 30 päivää ennen muuttoasi.

  • Valitse vakuutuksen alkamispäiväksi muuttopäiväsi.

  • Oston jälkeen voit irtisanoa vanhan kotisi vakuutuksen Oma Palvelussa.

  • Vakuutusturvasi on kunnossa ja voit keskittyä uuden kotisi laittamiseen. Onnea uuteen kotiin!

Tutustu tarkemmin POP Vakuutuksen kotivakuutukseen.