Siirry sisältöön

Varokaa lapsia!

Arvaamattomat, aamuäreät ja ajatuksissaan vaeltavat laumat ovat taas täällä.

Malttia koulujen alun liikenteeseen

Haluamme muistuttaa kaikkia aikuisia (niin moottoriajoneuvoa kuljettavia kuin lapsia taas syksyllä kouluun lähettäviä) siitä, että pieni lapsi on käytöksensä ennakoitavuudeltaan lähempänä luonnonvoimaa kuin ketään toista aikuista tiellä liikkujaa.

Kevyen humoristisella otteella sävytetty viestimme on, että vaikka alkavan syksyn kiireet kuinka painaisivat päälle ja sateet, stressi ja aikaiset aamuherätykset harmittaisivatkin, maltti on yhä valttia liikenteessä, kun kouluun vaeltavat laumat ovat jälleen liikkeellä.Tiedosta, tarkkaile, tunnista: näin liikennöit kouluun palaavien laumojen keskellä

Loppukesästä laumat ovat jälleen liikkeellä. Niitä näkyy toikkaroimassa liikenteen seassa erityisesti aamutuimaan ja alkuiltapäivisin. Nuoremmat yksilöt saattavat olla arvaamattomia ja usein ne vaeltavat ajatuksissaan paikasta toiseen. Varttuneemmilla on havaittu erityisen paljon aamuäreyttä.

Kun sinä autoilijana osaat varautua yllättäviin kohtaamisiin ja pitää ajonopeudet maltillisina, ikäviltä yhteentörmäyksiltä voidaan välttyä.


Tiedosta:

 • Huolehdi siitä, että olet ratin taakse asettuessasi hereillä ja virkeä (kts. vinkit aamu-unisille alempana).
 • Varaa matkantekoon riittävästi aikaa ja aja rauhallisesti. Kiire on kuskin pahimpia vihollisia.
 • Pimenevät aamut sekä sateesta ja lehdistä liukkaat tiet luovat haastavat ajo-olosuhteet, jolloin on erityisen tärkeää ajaa ennakoiden ja rauhallisesti.

Tarkkaile:

 • Pidä ajonopeudet maltillisina ja noudata erityistä tarkkaavaisuutta laumojen tyypillisessä elinympäristössä, kuten koulujen, tarhojen ja kotipihojen läheisyydessä.
 • Ole erityisen valppaana suojateillä. Muista, että lapsille suojatie on kuin jalkakäytävä ja pieni ihminen saattaa lähteä ylittämään suojatietä varoittamatta.
 • Pidä katse tiessä, jopa silloin, kun kajautat radion mukana tunteikkaan soolon.

Tunnista:

Hiljennä vauhtiasi ja pysy rauhallisena, kun huomaat seuraavia tuntomerkkejä:

 • valtava, koko selän kumaraan painava reppu
 • katse luotuna spinneriin (se pieni pyörivä vekotin) tai puhelimeen
 • huomattava sorminäppäryys (kiitos edellä mainittujen spinnerin ja puhelimen)
 • näkemistä haittaava lippa, huppu tai hiustupsu silmillä
 • liikkuminen laahustavaa (varttuneemmat yksilöt) tai arvaamatonta ja hyppelehtivää (nuorimmat yksilöt).


Hiljennä myös, jos autotielle pomppii yllättäen pallo. Tavallisesti sen perään ryntää joko perheen koira tai kuopus.


Seitsemän vinkkiä aamu-unisille autokuskeille

Huolehdi aina, että olet täysin hereillä lähtiessäsi ajamaan. Jos tunnustaudut iltaihmiseksi ja aamut tuntuvat tuskallisilta, kokeile aloittaa aamusi seuraavien vinkkien avulla:

 1. Herää hyvissä ajoin ennen lähtöä liikenteeseen. Jos heräät hitaasti, anna itsellesi aamuisin riittävästi aikaa. Laita herätyskellosi riittävän kauas, jotta joudut nousemaan pois sängystä sitä hiljentämään.
 2. Kokeile vähitellen herättävää kirkasvalolamppua tai pidä kesäaikaan pimennysverhot syrjässä. Luonnollisesti ja pikkuhiljaa lisääntyvä valo keventää unta aamua kohti ja herääminen on helpompaa.
 3. Ota viileä, virkistävä suihku. Pahimpaan horteeseen kannattaa kokeilla jääkylmää vettä.
 4. Syö aamupalaa. Verensokerisi saattaa olla pohjalukemissa yön jäljiltä, josta saattaa aiheutua päänsärkyä, huonovointisuutta ja väsymystä.
 5. Jumppaa: venyttele ja tee vähän lihaskuntoliikkeitä. Verenkierto vilkastuu ja koko keho herää tehokkaammin.
 6. (Siinä tapauksessa että kofeiini piristää) juo kuppi kahvia tai teetä.
 7. Avaa ikkuna tai mene parvekkeelle hengittämään aamuilmaa. Hengitä syvään ja vedä keuhkot täyteen happea.

Näin vähennät aamustressiä

Kiire, kiire, kiire! Kiire töihin, kiire töistä pois. Kiire lapsia hakemaan. Kiire kauppaan.Stressilevelit nousevat huippulukemiin ja ohimolla pullistuva suoni alkaa tykyttää. Tuntuuko tutulta? Stressiä voi vähentää muuttamalla toimintatapojaan ja ajatteluaan. Aamurutiineita muuttamalla voi vähentää aamustressiä huomattavasti ja matkanteosta tulee kaikille, niin sinulle kuin kanssaliikennöijillekin, miellyttävämpää.

Kokeile vähentää aamustressiä seuraavien vinkkien avulla.

 • Varaa riittävästi aikaa aamutoimiisi. Herää vaikka puoli tuntia aikaisemmin (ja vastaavasti pyri menemään puoli tuntia aikaisemmin nukkumaan), jotta voit puuhailla aamuisin rauhassa. Kotoa alkava kiire saa stressikierteen käyntiin ja koko päivä jatkuu samaa rataa.
 • Tee illalla kaikki, mitä voit, valmiiksi. Valmista aamupala jääkaappiin (tuorepuuro vain paranee hautuessaan yön yli), pakkaa laukku ja valitse seuraavan päivän vaatteet.
 • Vietä hetki laatuaikaa itsesi kanssa ja unohda kiire. Kymmenen minuuttiakin voi tehdä ihmeitä. Laita virkistävä kasvonaamio, lue lehteä aamukahvia siemaillessasi tai käy suihkussa ihanalta tuoksuvan suihkusaippuan kanssa (tätä ei kannata tehdä autossa).
 • Kuuntele lempimusiikkiasi, joka saa sinut hyvälle tuulelle ja antaa potkua päivään. Jos muu perhe nukkuu, käytä kuulokkeita.

Jos sinulla on pieniä lapsia tai koet edellä mainitut vinkit muuten vain täysin hyödyttömiksi, kokeile lukea kilpa-autoilija Emma Kimiläisen blogikirjoitus Popula-blogista. Emma, joka on itse pienen lapsen äiti, kirjoittaa, miten kiireisten aamujen stressitekijää voi harhauttaa.